bijzondere voetbalgevechten De Graafschap

10 bijzondere voetbalgevechten De Graafschap

Wedstrijden waar nog over wordt gesproken. De Graafschap speelde in haar bestaan enkele historische duels. Hieronder een kort overzicht.

De club werd opgericht in 1954, het jaar dat ook de profcompetitie in Nederland van start ging. In het eerste seizoen is de 3-0 thuisoverwinning op Fortuna ’54 opmerkelijk. Het was de enige nederlaag van de Limburgse topclub dat over enkele internationals beschikte.

Abe Lenstra

Een jaar later trok de derby tegen SC Enschede bijna 16.000 toeschouwers. Het werd de best bezochte wedstrijd ooit. Sterspeler Abe Lenstra was de gevierde man bij de winnende bezoekers, hij scoorde twee keer. Het thuisduel tegen Feyenoord in 1956 wordt nog vaak genoemd als memorabel. De Rotterdammers zijn aanvankelijk heer en meester en lopen uit naar 0-5. In de slotfase brengt De Graafschap de spanning terug en ontsnapt Feyenoord aan een gelijkspel, het werd uiteindelijk 3-5.

Piet de Visser

Door een 4-2 overwinning op PEC Zwolle promoveert De Graafschap onder leiding van trainer Piet de Visser in 1973 voor het eerst naar de eredivisie. Ruim 8.000 supporters uit de Achterhoek zijn er in Zwolle getuige van. In het daaropvolgende seizoen komen de Superboeren op het hoogste niveau goed voor de dag.

Knotsgek

Vooral de knotsgekke wedstrijd tegen de latere kampioen Feyenoord staat in het collectieve geheugen gegrift. Na een 0-3 tussenstand, neemt De Graafschap de leiding met 4-3 om uiteindelijk toch met 5-7 te verliezen. Op een uitzinnige Vijverberg wordt dat seizoen tegen Ajax de zege wel binnengehaald. Het wordt 1-0 door een doelpunt van Oeki Hoekema.

Goal Veen

Opmerkelijk was de goal van Sietze Veen in de thuiswedstrijd tegen Haarlem in 1975. De bal kwam na een schot van Guus Hiddink tegen het reclamebord terug in het veld. Veen bedacht zich niet en schoot op doel. De doelman reageerde niet, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt goed. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Kistemaker

Onder trainer Simon Kistemaker werd De Graafschap in het seizoen 1990-1991 ongeslagen kampioen van de eerste divisie. De thuiswedstrijd tegen FC Wageningen was kenmerkend voor het karakter van de ploeg. Na een heerlijk voetbalgevecht werd een 1-4 achterstand omgezet in een 4-4 gelijkspel.

Korbach

De meest succesvolle periode was die onder trainer Fritz Korbach, met als hoogtepunt de 8e plaats in de eredivisie in het seizoen 1996-1997. De Graafschap maakte indruk en was in Amsterdam bijna te sterk voor Ajax. Het werd 1-1, de lat voorkwam dat Ali Ibrahim de winnende treffer maakte.

Goal Smeets

In het seizoen 2015-2016 zorgden de Doetinchemmers opnieuw voor een stunt tegen Ajax. De laatste thuiswedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel door een goal van Bryan Smeets. Daardoor liepen de Amsterdammers op pijnlijke wijze het landskampioenschap mis en ging PSV met de titel aan de haal.

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Ook meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *