kinderprogramma's uit de jaren 80

12 kinderprogramma’s uit de jaren 80 die je vergeten was

Van een clown in De Efteling tot een beer en een leeuw op een tandem. We hebben enkele geweldige kinderseries van vroeger op een rij gezet. Herinner jij je deze kinderprogramma’s uit de jaren 80 nog?

In Nederland werd eigenlijk best veel leuke televisie gemaakt. Want het was niet zo moeilijk om twaalf jeugdseries uit die tijd te vinden! Sterker nog: er waren er nog veel meer, zoals Theo & Thea, Achterwerk in de Kast, Bassie & Adriaan, Wordt Vervolgd, Stuif Es In, De EO Kinderkrant en De Grote Meneer Kaktus Show. Maar de kans is klein dat je die vergeten bent. Daarom nu een lijstje met minder bekende Nederlandse series uit onze jeugd!

1. Oma Fladder

Oma Fladder, klits klets kladder, alles mag en alles kan… Wie wilde er nou geen Oma Fladder? “Alles mag, als het maar leuk is!” was haar motto en in de korte afleveringen van tien minuten beleefden Oma Fladder en haar kleindochter Dieuwertje samen allerlei leuke avonturen. Zo gingen ze met een taxi naar een restaurant om taartjes te eten en liftend naar Amsterdam.

Oma Fladder werd gespeeld door actrice Trees van der Donck, die ook te zien was in ‘Zeg ‘ns Aaa‘, ‘Herenstraat 10’ en ‘Oppassen!!!‘. Dieuwertje werd gespeeld door een zevenjarig meisje, Charlotte Martens. De serie is gebaseerd op een boek van Burny Bos. Er werden in eerste instantie zeven afleveringen gemaakt, maar dankzij het grote succes volgden er later nog zes. ‘Oma Fladder’ was in 1984 voor het eerst te zien bij de AVRO.

Oma Fladder

2. Mevrouw Ten Kate

Ook zo’n vrouw die de dingen nét even anders deed: Mevrouw Ten Kate! Dat begon al bij het intro, waarin ze midden op de Dam de microfoon pakte om haar eigen lied te zingen. We zaten ieder weekend klaar om te zien wat er nu weer fout zou gaan. Want Mevrouw Ten Kate, meestal gekleed in een net mantelpakje, maakte van alles mee. Zo verloor ze haar badpak in het zwembad en brak ze in bij de dierenwinkel om de dieren te bevrijden.

Naast Marjan Luif (die Mevrouw Ten Kate speelde en samen met Casper Verbrugge het scenario schreef) speelden o.a. René van ’t Hof, Piet Römer, Sylvia de Leur, Maya van den Broecke en Michiel Romeyn mee in deze serie, die vanaf 1987 bij de VPRO te zien was. Snotvergeme, wat was dit leuk!

Mevrouw Ten Kate

3. Mijn Idee

Wat gebeurt er als je kinderen zelf een scenario voor een tv-programma laat schrijven? Dan krijg je de serie ‘Mijn Idee’. Op een oproep van de NCRV kwamen wel 2000 verhalen binnen. Van twintig daarvan werd uiteindelijk voor ‘Mijn Idee’ een aflevering gemaakt (drie seizoenen). Vaak speelden de schrijvers zelf daarin de hoofdrol.

Sommige verhalen waren heel spannend, andere gingen over school, pesten, de gezinssituatie of gewoon over een kind dat dolgraag een kat wilde. Talloze bekende acteurs speelden mee in de serie.

Mijn Idee

4. Thomas en Senior

‘Thomas & Senior’ was de spannende tegenhanger van ‘Oma Fladder’. Hier ging het niet om een oma en haar kleindochter, maar om een oudere weduwnaar die vriendschap sloot met het jongetje Thomas. Als het horloge van Senior door zakkenrollers gestolen wordt en ze proberen het terug te krijgen komen ze in allerlei spannende situaties terecht.

Er volgde ook nog een speelfilm, ‘Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend’. Senior werd gespeeld door Lex Goudsmit, die destijds ook als Opa Lex in Sesamstraat te zien was. Thomas was een rol van Bart Steenbeek. Thomas & Senior werd vanaf 1985 uitgezonden door de NCRV.

Thomas en Senior

5. De Zevensprong

Als je het hebt over kinderprogramma’s uit de jaren 80, dan mag deze serie natuurlijk niet ontbreken! Al kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat je hem vergeten bent. De serie werd in 1982 uitgezonden door de NCRV.

Het intro, meester Frans met zijn opvallende rode krullen en regenjas, de bordjes op de zevensprong, het Trappenhuis, de Gruwel, ze maakten allemaal een onvergetelijke indruk. De serie is gebaseerd op het boek De Zevensprong van Tonke Dragt.

Wist je dat die muziek voor De Zevensprong geschreven werd door Tonny Eyk? Yep, dezelfde Tonny Eyk die o.a. de tune voor Studio Sport maakte, en de muziek schreef voor ‘De Poppenkraam’ en de hierboven genoemde ‘Thomas en Senior’ en ‘Mijn idee’. Hij was ook hoofd van de jury van de ‘Mini Playbackshow‘, deed mee bij ‘Klassewerk’ en schreef mee aan talloze liedjes en muziekstukken. Zo schreef hij samen met tekstdichter Herman Pieter de Boer bijvoorbeeld de Kinderen voor Kinderen-hits ‘Op een onbewoond Eiland’ en ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’. Ook werkte hij veel samen met Van Kooten & De Bie. ‘Ballen in me buik’ en ‘Ouwe Lullen Moeten Weg’ hebben we dus mede aan Tonny Eyk te danken!

De Zevensprong

6. Flappie

Flappie was een clown die in De Efteling allerlei avonturen beleefde. “Zal ik het doen, of zal ik het niet doen?” was een vaste uitspraak van hem die in elke aflevering terugkwam. De decors waren natuurlijk prachtig, zoals het kasteel en de kabouterhuisjes in het Sprookjesbos en het Carnavalfestival.

Flappie (Ab van der Linden) was al sinds de jaren 50 clown en maakte destijds deel uit van het duo Appie en Flappie. ‘Flappie’ was van 1983 tot 1986 te zien bij de TROS.

Flappie

7. De Poppenkraam

Poppen die tot leven komen? Daar krijg je als kind toch nachtmerries van? Of misschien was het omdat de rol van Hugo gespeeld werd door acteur Jaap Stobbe, die ons een paar jaar eerder al nachten wakker hield als De Plaaggeest in Bassie en Adriaan. Connie Neefs nam de rol van pop Henriëtte voor haar rekening. ‘De Poppenkraam’ was van 1980 tot 1985 te zien bij de KRO.

“Kijk je mee, kijk je mee naar De Poppenkraam? Er is zoveel te zien, te horen bovendien…” Toch wel weer leuk om dit terug te zien, met name ook omdat er allemaal speelgoed uit die tijd in de schappen staat. Dr. Bibber, Playmobil, Lotto en grote Monchhichi apen bijvoorbeeld!

De Poppenkraam

8. Klassewerk

‘Klassewerk’ was al in de jaren 70 te zien, maar liep nog door tot 1989. In de jaren 80 presenteerde Hans van Willigenburg (steevast gekleed in opvallende truien en vesten) deze spelshow, waarin twee scholen het tegen elkaar opnamen.

Er waren verschillende spelrondes, zoals Muziekwerk, Kunst & Vliegwerk, Werk In Uitvoering en Denkwerk. En natuurlijk de Popwerk-ronde waarin bekende artiesten zoals Georgie Davies, Roberto Jacketti & the Scooters en Drukwerk optraden. Heb jij wel eens meegedaan met je klas?

Klassewerk

9. Bollo, Bries en Bondgenoten

“Ach ja wel zullen wel zien!” Deze serie past wat ons betreft echt in het rijtje vergeten kinderprogramma’s uit de jaren 80. Beer Bollo, Leeuw Bries en clown Zowella zijn het zat bij Circus Piste en gaan er vandoor. Met z’n drietjes op een tandem vertrekken ze naar het koninkrijk van Leeuw Bries.

Onderweg moeten ze uit handen van de circusdirecteur zien te blijven. Die kostuums en schmink, fantastisch 80’s toch? Bollo, Bries en Bondgenoten was van 1983 tot 1985 te zien bij de NCRV.

Bollo, Bries en Bondgenoten

10. D’r kan nog meer bij

‘D’r kan nog meer bij’ was een kinderprogramma van de EO, gepresenteerd door o.a. Aad Peters en Marja Hofstee. Wat ons het meest bijgebleven is, behalve het extreem meezingbare intro natuurlijk, was de grote rups (of was het een duizendpoot?) bestaande uit allemaal gele poefjes waarop de kinderen mochten zitten. Er werd dan een bijbelverhaaltje voorgelezen door Marja en er waren ook allerlei poppen zoals Sproetje en Bontje Blauw. ‘D’r kan nog meer bij’ werd van1983 tot en met 1989 uitgezonden.

Wist je trouwens dat poppenspeler Aad Peters ook de man was achter Bulletje van de Mini-Playbackshow? Nog even het intro hoor, want jij zingt het toch ook direct nog mee? Wel één, wel twee, wel drie, wel vier, wel vijf… Kom er maar bij, kom er maar bij… Wel zes, wel zeven, wel acht, wel negen, hoeveel misschien? Wel tien!

D’r kan nog meer bij

11. Dag huis, dag tuin, dag opbergschuur

‘Dag huis, dag tuin, dag opbergschuur’… waar kwam dat zinnetje nou ook alweer vandaan? Nou, van één van de kinderprogramma’s uit de jaren 80 waar we vaak naar keken dus.

Met teksten van Burny Bos en de stem van Wieteke van Dort. Deze serie voor peuters was van 1980 tot 1985 te zien bij de AVRO. En wat fijn dat iemand deze begintune ook weer op YouTube heeft gezet!

Dag huis, dag tuin, dag opbergschuur

12. Pompy de Robodoll

Heb jij dat ook, dat je steeds als je ‘Samen Zijn’ van Willeke Alberti hoort moet denken aan Pompy de Robodoll? Niet zo gek, want dat liedje was natuurlijk te horen in het intro van deze film en serie uit 1987. Maar herinner je je ook nog Professor Vriendelijk (IJf Blokker) en de vliegende gele bal Yaki Yaki die met een toiletpot werd afgevuurd?

En Kruimel Tuimel de Blikvanger (Willem Duyn) en Loodgieter Pijpeling (Maarten Spanjer)? Pompy gaat over een robot, een cadeautje van Professor Vriendelijk voor het jongetje Danny. Pompy en Danny worden onafscheidelijke vrienden. Maar als Danny voor zijn negende verjaardag ander speelgoed krijgt voelt Pompy zich in de steek gelaten en vertrekt de dappere robot op avontuur.

Pompy de Robodoll

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *