2CV

‘2CV een avontuur om in te rijden’

De Achterhoek telt opvallend veel oldtimerliefhebbers. Ze rijden graag in hun ‘troetelkindjes’, maar het sleutelen eraan vinden ze vaak minstens zo leuk. Het gaat veelal om bijzondere auto’s met een interessant verhaal. Iedere maand staat op deze plek een ander voertuig in de schijnwerpers. Met deze keer de 2CV AK 400 van Frank Mingelen.

De Citroen 2CV werd bij de introductie in 1948 door de internationale pers sceptisch ontvangen. Al snel kreeg het model de naam Lelijke Eend. Bij het grote publiek sloeg de auto wel aan. De 2CV werd een bestseller. De productie ging door tot 1990, in totaal zijn er meer dan 5 miljoen van gemaakt. Lelijke Eend groeide uit tot een koosnaam, er zijn veel liefhebbers. Zoals Frank Mingelen (71), hij heeft wat met de 2CV. De inwoner van Kotten bij Winterswijk reed er in zijn jonge jaren in. “Een auto met een bijzondere uitstraling en een simpele techniek. Ik had er wel schik mee. We zijn er zelfs mee op vakantie naar Griekenland mee geweest.”  

Porsche

Bijna tien jaar geleden kwam het tot een weerzien met het bekende model. Hij kocht in 2014 een 2CV AK 400 besteluitvoering uit 1978. Een auto met 34 pk, 602 cc en een luchtgekoelde motor. Hij was eigenlijk van plan een Porsche 911 aan te schaffen, ook een iconische auto. “Dat ging hem uiteindelijk niet worden. Ze waren toen al erg duur en ik vond dat ik wel bij de weg moest blijven.” Het werd dus een tegenhanger van Porsche, de 2CV. “Daar had ik natuurlijk al ervaring mee. Het model valt net als de VW Kever in de smaak. Ik zocht een besteluitvoering, net even anders. Handig ook voor het vervoer van spullen, er kan echt veel in, en om de hond mee te nemen.” Maar het viel niet mee om er één te vinden. “Ze zijn schaars, zeker in goede staat. Ik schat dat er in Nederland amper honderd van zijn. Franse boeren hadden vaak een bestelauto. Ze sprongen er niet zo zuinig mee om, er werd zelfs vee in vervoerd. Het plaatwerk is erg dun en nogal roestgevoelig.”

Restauratie

Bij Stichting 2CV4U (destijds in Erlecom, nu Nijmegen) stond een fraaie AK 400 in Gazelle beige te koop, die kon hij niet laten staan. “De stichting heeft als doel om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een betaalde baan of opleiding. Zij restaureren de auto’s, zo ook de 2CV die ik op het oog had. Dat sprak me erg aan.” Frank rijdt er inmiddels al bijna tien jaar mee. Dat doet hij regelmatig. “Het is haast cultureel erfgoed, haha. Toch is voor mij een gebruiksauto, geen showauto. Al blijft hij bij slecht weer wel binnen, zoals gezegd het plaatwerk is nogal kwetsbaar. Het rijdt fijn, al is het niet te vergelijken met een moderne wagen. Je moet echt werken, het is altijd een avontuur.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *