Achterhoekse bezienswaardigheden

7 x Achterhoekse bezienswaardigheden: Van Slag om Grolle tot Winterswijks goud

De Achterhoek is een geliefde streek. Naast natuur en cultuur zijn er tal van bezienswaardigheden. Van de Slag om Grolle tot het Winterswijks goud in de Steengroeve. Er valt van alles te zien en te beleven.

Zwerfkei

De zwerfkei van ruim 20.000 kilogram op de markt in Lichtenvoorde heeft historische waarde. In 1874 werd de zware kei van het Vragenderveld naar de markt gesleept door 99 schoenmakers. Sindsdien staat Lichtenvoorde bekend als Keistad.

Bronkhorst

Bronkhorst is officieel het kleinste stadje van Nederland. De markante plaats met een typische sfeer telt nog geen honderd inwoners maar heeft wel stadsrechten. Bronkhorst geniet ook bekendheid vanwege het Dickens museum dat inmiddels haar deuren heeft gesloten. Het Dickens Festival wordt nog wel jaarlijks gehouden. Kom hier alvast in de sfeer.

Slag om Grolle

Regelmatig wordt in Groenlo de Slag om Grolle nagespeeld. De volgende editie is in 2024. Het driedaagse evenement trekt tienduizenden bezoekers. Je gaat er terug in de tijd, naar het jaar 1627 om precies te zijn. De veldslag tussen de Staatse troepen en de Spaanse bezetters staat centraal. De binnenstad ademt de sfeer van die roerige periode met muziek, theater, kampementen en ambachten. Neem hier alvast een voorproefje.

8 Kastelentocht

De 8 kastelentocht in de omgeving van Vorden is de oudste bewegwijzerde fietsroute in Nederland. Het initiatief van de VVV in Vorden stamt uit 1913. Tijdens de populaire tocht kom je langs kastelen, buitenplaatsen en landgoederen, maar je ziet ook heide, bossen, weides en akkers. Er zijn verschillende routes, de langste is ongeveer 35 kilometer. Hier alvast een korte impressie.

Bredevoort

Bredevoort is een historisch vestingstadje met allure. Het geniet bekendheid als Bredevoort Boekenstad. In de middeleeuwse straatjes zijn antiquariaten en boekenzaken gevestigd. Vijf keer per jaar wordt er een internationale boekenmarkt gehouden rondom culturele vrijplaats de Koppelkerk. Je kunt er een stadswandeling maken en er zijn ook regelmatig exposities. Kijk hier voor een indruk.

Doesburg

Het sfeervolle Doesburg barst van de bezienswaardigheden, zo staat het landelijk bekend als mosterdstad. Doesburg beschikt over een ambachtelijke mosterdfabriek met museum. Het oude centrum met middeleeuwse straatjes telt veel monumentale panden met rijk versierde gevels. De Hanzestad is in trek vanwege de speciaalzaken, musea en gezellige terrassen.

Steengroeve

De Steengroeve in Ratum bij Winterswijk is geliefd onder geologen, maar er worden ook interessante excursies voor andere belangstellenden gehouden. Het is een uniek stukje Achterhoek, vanwege de bijzondere natuurwaarden en de lange historie. In de 240 miljoen oude aardlagen zijn onder andere fossielen en pyriet, ook wel Winterswijks goud genoemd, te vinden.

Uiteraard is dit slechts een deel van alle Achterhoekse bezienswaardigheden.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *