STAJA Wapening

Aan de slag bij STAJA Wapening: ‘Ruimte voor ontwikkeling’ 

STAJA Wapening in Hengelo is al 47 jaar actief in de betonwapening. De naam verwijst naar opstarters en oud-eigenaren Theo Stapelbroek en Henk Jansen. “Theo werkte bij de overburen HCI Betonindustrie en bedacht dat hij de wapening ook zelf kon maken. Inmiddels is STAJA een begrip”, weet directeur Michiel Smit uit Groningen.

De ondernemer is bekend met de prefab betonindustrie en heeft liefde voor staal. In november 2022 nam hij de zaak over. “Een kans die ik moest grijpen. Doordeweeks ben ik in de Achterhoek, in het weekend rijd ik naar huis.” Michiel ziet meer potentie in het bedrijf en zet in op groei. Zo komen er twee grote hallen bij. “In de toekomst gaan we zelf wapeningnetten maken, met een Progress mattenlasmachine – dit is een enorm apparaat.” Een mooie aanvulling op het hightech machinepark, al wordt er ook veel met de handen gewerkt. En er zijn extra handen nodig. “Wapening maken is een ambacht. Medewerkers krijgen veel vrijheid tijdens het maakproces.”

Hard werken versus ouwehoeren

Abdi Qadir (36) uit Neede werkt vijf jaar bij STAJA. Gefocust last hij het staal aan elkaar. Hij leerde de afgelopen jaren werken met de knip- en buigmachine. “Als ik vragen heb, is er altijd wel iemand die kan helpen”, zegt hij. Andersom geldt dat net zo. Daarnaast wordt er veel geouwehoerd. “Het is echt een mannenwereld, in de pauzes wordt er veel gelachen.” Om vervolgens weer het koppie erbij te houden op de werkvloer en met een voldaan gevoel de fabriek te verlaten. Abdi heeft een A2-lastechniek diploma, maar volgens Michiel kan je ook terecht bij STAJA zonder papieren. “Lassen is maar een onderdeel van het werk en dat is aan te leren. Er is dus ruimte voor ontwikkeling, maar technisch inzicht is wel een must.”

Van verkeersdrempel tot brug

In alle betonproducten zit wapening. “Dit is noodzakelijk, anders valt het uit elkaar. Dat geldt zelfs voor grote tegels.” STAJA maakt de vorm van het betonproduct na in betonstaal. Het is van belang dat wapening de perfecte afmetingen heeft. “Met hulp van een tekening maken we zelf een mal en vervolgens de prefab betonvorm.” Waar aan wordt gewerkt, is heel uiteenlopend. Zoals een vloer voor een varkenstal, verkeersdrempels, balkons en rioolputten. Michiel: “Maar ook in de bloembakken bij Schiphol en de 44-meter lange brug over de Amstel vind je onze wapening terug.”

STAJA Betonwapening

Molenenk 4
7255 AX Hengelo
T: 0575-461815                                                    
E: info@stajawapening.nl
I: www.stajabewapening.nl

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *