van stage naar baan

Achterban zet zich in voor toekomst van jongeren in de Achterhoek

Achterhoek Werkt, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heeft. We zijn constant bezig met het maken van duurzame matches door middel van verschillende projecten en evenementen. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Dit delen we graag maandelijks met jullie in ‘MIJN Achterhoek Werkt‘. Dit keer over de Achterban.

Adelin Lankveld is projectmanager bij Achterhoek Werkt en projectleider van de Talententuin. Zij is al sinds de eerste editie betrokken bij het evenement en heeft het in de afgelopen 8 edities hard zien groeien. Na het succes in november 2020 wordt de online Talententuin herhaald van 19 t/m 23 april. Onder andere met gave bedrijfsvideo’s en speeddates worden jongeren en Achterhoekse organisaties met elkaar verbonden.

Mijn Achterhoek Werkt

Je weet het zeker, jij hebt hét plan voor de toekomst van jongeren in de Achterhoek! Dit heb je ondertussen al met je vrienden en familie gedeeld, maar je wilt meer. Hoe zorg je ervoor dat dit plan bij de juiste persoon komt en belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat het plan daadwerkelijk uitgevoerd wordt? De Achterban helpt je!

Laat jongeren meebeslissen over hun toekomst

De tafels waaraan de gesprekken over de toekomst van de Achterhoek plaatsvonden, waren vaak redelijk grijs gekleurd. Ondanks dat er veel gesproken werd over jongeren, was de stem van jongeren zelf niet vaak genoeg te horen. Enerzijds omdat zij de weg naar het gesprek niet weten, anderzijds omdat ze onvoldoende bij de gesprekken betrokken werden.

‘Dat moest veranderen’, aldus Sietse Pöpping, lid van de Achterban. ‘Jongeren moeten mee kunnen praten en beslissen over hun toekomst.’ Dat was voor een groep van 15 ambitieuze jongeren reden om de Achterban op te richten. Ieder heeft zijn/haar eigen achtergrond en kennisgebieden. Dat zorgt ervoor dat ze weten wat er speelt in de Achterhoek, hebben ze een groot netwerk en kennen de werkwijze rondom besluitvorming.

De Achterhoek in ontwikkeling


In de Achterhoek zijn veel ontwikkelingen rondom jongeren. Zo vertrekken jongeren voor hun studie naar de grotere steden buiten de Achterhoek, is er een uitdaging op het gebied van woningaanbod voor jongeren en zijn de Achterhoekse werkgevers hard op zoek naar jong talent. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar de Achterban zich mee bezig houdt. ‘Wij zetten ons in voor een mooie Achterhoek voor jongeren. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Het is dan ook belangrijk om de Achterhoek levendig en aantrekkelijk te houden’, aldus Sietse.

Iedereen blij met de Achterban

Niet alleen jongeren zijn blij met de hulp van de Achterban. Ook ondernemers en beleidsmakers weten de Achterban ondertussen te vinden. ‘We worden regelmatig benaderd om hen in contact te brengen met jongeren’, aldus Sietse. Zij hebben behoefte aan de mening van jongeren bij het maken van beleids- en ondernemingsplannen. Alleen door samen te werken, kan worden getoetst of de plannen passen bij de jongeren. Laten we met elkaar praten, in plaats van over elkaar.

Laat je mening horen!
De Achterban hoort graag de meningen en ideeën van zoveel mogelijk jongeren in de Achterhoek. Samen kan je de regio nóg aantrekkelijker maken. Word Achterbanner en meld je aan via de website www.deachterban.com. Je wordt dan op de hoogte gehouden over de onderwerpen waar ze zich voor inzetten en jouw input bij kunnen gebruiken. Wil je actiever bijdragen? Ook dat is mogelijk met de verschillende werkgroepen en bijeenkomsten.

___________________________________________________________________

MIJN Achterhoek werkt

Achterhoek Werkt, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heeft. We zijn constant bezig met het maken van duurzame matches door middel van verschillende projecten en evenementen. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Klik dan op de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijn-magazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *