nog

Achterhoek nog altijd relatief welvarend

We weten het inmiddels allemaal wel: de broekriem moet worden aangetrokken. Door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende inflatie van ruim 10 procent blijft amper tot geen marge over in de portemonnee. Stijgende energiekosten, hoge brandstofprijzen en duurdere boodschappen duwen het huishoudboekje voor iedereen in Nederland richting de rode cijfers. De armoede neemt toe. Dat geldt ook voor de Achterhoek, al vormen we nog altijd een relatief welvarende regio.

Steeds meer huishoudens voelen de hoge inflatie in hun portemonnee, waardoor de consumptiegroei de komende kwartalen tot stilstand komt. Dit blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau. Deze raming is traditiegetrouw het uitgangspunt voor het kabinet voor de finale besluitvorming over de begroting van het komende jaar.

Gevolgen

Door de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging daalt de koopkracht in doorsnee 6,8% in 2022. Daarbij is er inflatie-ongelijkheid: hoe lager het inkomen, hoe sterker de financiële last van de inflatie wordt gevoeld. Het CPB publiceert voor het eerst een raming van de ontwikkeling van de armoede. De armoede neemt toe: door de inflatie is steeds meer geld nodig om aan de basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl de inkomens beperkt stijgen. Als gevolg hiervan stijgt de armoede in personen in Nederland in 2023 tot 7,6%, voor kinderen is dat zelfs 9,5%.

Cijfers en feiten

  • Het armoedepercentage in de Achterhoek is relatief laag. In de hele regio komt geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uit. Dat geldt behalve voor de Achterhoek ook voor bijvoorbeeld de regio Gorinchem en de regio Amersfoort en deze regio’s zijn relatief welvarend.
  • De armoede per gemeente (het percentage in huishoudens met een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikend criterium) in de Achterhoek is met gemiddeld 4,7% lager dan gemiddeld in Nederland (5,7%).
  • In de Achterhoek heeft de gemeente Oost-Gelre het met 2,8% huishoudens met een inkomen onder het criterium (803 personen) het laagste armoedecijfer. Het hoogste armoedepercentage in de Achterhoek is te vinden in Winterswijk (5,2%). Het gaat dan om 1.456 personen.
  • Overigens is de armoede in Winterswijk de afgelopen jaren toch flink gedaald. In 2013 ging het bijvoorbeeld nog om 7,1% van de bevolking en maakten nog 2.005 personen deel uit van een huishouden met een inkomen waar ze maar net van konden rondkomen.  

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat Buiten leven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *