Achterhoek nog altijd relatief welvarend

Achterhoek nog altijd relatief welvarend

We weten het inmiddels allemaal wel: de broekriem moet worden aangetrokken. Door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende inflatie van ruim 10 procent blijft amper tot geen marge over in de portemonnee. Stijgende energiekosten, hoge brandstofprijzen en duurdere boodschappen duwen het huishoudboekje voor iedereen in Nederland richting de rode cijfers. De armoede neemt toe. Dat geldt ook voor de Achterhoek, al vormen we nog altijd een relatief welvarende regio.

Steeds meer huishoudens voelen de hoge inflatie in hun portemonnee, waardoor de consumptiegroei de komende kwartalen tot stilstand komt. Dit blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau. Deze raming is traditiegetrouw het uitgangspunt voor het kabinet voor de finale besluitvorming over de begroting van het komende jaar.

Door de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging daalt de koopkracht in doorsnee 6,8% in 2022. Daarbij is er inflatie-ongelijkheid: hoe lager het inkomen, hoe sterker de financiële last van de inflatie wordt gevoeld.

Het CPB publiceert voor het eerst een raming van de ontwikkeling van de armoede. De armoede neemt toe: door de inflatie is steeds meer geld nodig om aan de basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl de inkomens beperkt stijgen. Als gevolg hiervan stijgt de armoede in personen in Nederland in 2023 tot 7,6%, voor kinderen is dat zelfs 9,5%.

Koopkracht

Heel veel mensen letten dus momenteel scherp op hun uitgaven. Niet alleen zij die het toch al niet breed hadden, maar ook degene die tot de middenklasse behoren. Bij het boodschappen doen, het tanken en het verwarmen van hun woning moeten ook zij tegenwoordig soms keuzes maken.

In de miljoenennota staat aangegeven dat het kabinet 17,2 miljard euro extra uittrekt om de koopkracht te verbeteren. Het minimumloon gaat met 10% omhoog, waardoor ook de gekoppelde uitkeringen zoals de AOW stijgen. De huurtoeslag gaat structureel omhoog met een bedrag van 16,94 euro per maand. De zorgtoeslag wordt eenmalig verhoogd met 412 euro.

Ouders met kinderen kunnen rekenen op een hoger kindgebondenbudget. Verder kunnen alleenstaande ouders ook nog op een extraatje rekenen. Uitwonende studenten kunnen rekenen op 165 euro extra per maand. Het tarief van de eerste inkomstenbelastingschijf voor inkomens tot 70.000 euro wordt verlaagd met 0,11 procentpunt.

Elektriciteit, gas en brandstof

Voor 2022 hadden mensen in de Achterhoek het vaakst het voornemen om te besparen op stroom en gas (38%) en dagelijkse boodschappen (38%), bleek vorig jaar uit onderzoek van overheidsplatform Wijzer in Geldzaken. Inmiddels is aangekondigd dat de overheid een energietoeslag van 1.300 euro aan kwetsbare huishoudens uitkeert. Daarnaast maakte het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend dat er voor huishoudens een prijsplafond voor gas en elektriciteit komt. Dat betekent dat de overheid een deel van de energierekening overneemt. Ook de verlaging van de brandstofaccijns in april wordt verlengd tot zeker juni 2023.

We krijgen het ondanks al deze maatregelen in Nederland toch allemaal moeilijker. Gelukkig geven de laatste armoedecijfers van het Sociaal Planbureau aan dat we het in de Achterhoek nog zo slecht niet hebben, want in onze regio komt nog altijd geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uit.

Cijfers en feiten

  • Het armoedepercentage in de Achterhoek is relatief laag. In de hele regio komt geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uit. Dat geldt behalve voor de Achterhoek ook voor bijvoorbeeld de regio Gorinchem en de regio Amersfoort en deze regio’s zijn relatief welvarend.
  • De armoede per gemeente (het percentage in huishoudens met een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikend criterium) in de Achterhoek is met gemiddeld 4,7% lager dan gemiddeld in Nederland (5,7%).
  • In de Achterhoek heeft de gemeente Oost-Gelre het met 2,8% huishoudens met een inkomen onder het criterium (803 personen) het laagste armoedecijfer. Het hoogste armoedepercentage in de Achterhoek is te vinden in Winterswijk (5,2%). Het gaat dan om 1.456 personen.
  • Overigens is de armoede in Winterswijk de afgelopen jaren toch flink gedaald. In 2013 ging het bijvoorbeeld nog om 7,1% van de bevolking en maakten nog 2.005 personen deel uit van een huishouden met een inkomen waar ze maar net van konden rondkomen.  

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat geld en financiën. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Taal
Bedrijfspresentaties
Financiën

Taal

Als notaris en medewerker op een notariskantoor ben je dagelijks bezig met taal. Communiceren, corresponderen en het maken van akten. En die akten bevatten ambtelijke, wettelijke taal. Vrijwel dagelijks krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *