Uit de oude doos: december 2007
Al meer dan twintig jaar werkt hij vrijwel onafgebroken aan de top. Geen enkele trainer won met een Nederlandse club meer titels dan de man die het voetbal als de belangrijkste bijzaak ziet. Onlangs kreeg hij de oeuvreprijs van de KNVB, vanwege zijn prestaties in binnen- en buitenland. Guus Hiddink groeide op in Varsseveld en ontpopte zich als een man van de wereld. MIJN Magazine sprak exclusief met één van de grootste coaches uit de voetbalgeschiedenis.
Hij neemt plaats aan een grote ronde tafel van café Jansen in Doetinchem, waarvan één van Hiddinks’ beste vrienden de eigenaar is. Ben Hiddink. Twee vrienden met dezelfde achternaam. Toeval? Niet helemaal Hiddink is een veel gehoorde naam in de Achterhoek. De man voor wie we gekomen zijn is vergezeld van een aantal goede vrienden die hij lang geleden in de Achterhoek leerde kennen. Ondanks dat ze allemaal een druk leven leiden, maken ze regelmatig tijd vrij om elkaar te zien. Guus Hiddink heeft deze ochtend afgesproken met zijn kameraden en met ons, om onder het genot van een lunch weer
eens bij te praten. Daarna staat een partijtje golf op het programma bij golfbaan ‘t Zelle in het Achterhoekse Hengelo waar Erik Peters, uitgever van MIJN Magazine, golfles krijgt van meester Hiddink.
Nieuw avontuur
Begin 2006 krijgt Hiddink het onverwachte verzoek van de Russische oliemiljardair Roman Abramovits om het voetbal in Rusland nieuw leven in te blazen. Drie maanden na het verzoek van Abramovits besluit Hiddink in te gaan op aanbod. Het is typerend voor de persoon Hiddink. De drang om iets op te bouwen, overal een uitdaging in te zien en continu op zoek te zijn naar het avontuur. Volledig onverwacht kwalificeerde Hiddink zich met Rusland voor het Europees Kampioenschap dat in 2008 gehouden wordt in Zwitserland en Oostenrijk. Weer heeft hij het geflikt. “Voor het land is dit fantastisch. Ik ben enorm blij. Rusland is een land in ontwikkeling, ook op voetbalgebied. Deelname aan het EK kan die ontwikkeling alleen maar versnellen.”
Achterhoek
Guus Hiddink groeide in de jaren vijftig op in Varsseveld. De Achterhoek vormde de basis van zijn succesvolle bestaan. Inmiddels woont hij al lang niet meer in de bossen nabij Doetinchem. Voordat hij deze herfst een monumentaal grachtenpand in het hartje van Amsterdam betrok, woonde hij in een luxe villa in het Waalre. In Amsterdam is hij echter weinig. Per maand verblijft hij ongeveer twee weken in Rusland. Eigenlijk woont hij overal en nergens. Toch komt Hiddink nog altijd erg graag in de Achterhoek. “Ik voel me al vrij snel ergens thuis, dat scheelt. Maar in de Achterhoek is het toch altijd weer fijn om te zijn. Dan zie ik, zoals vandaag, mijn kameraden weer. Bovendien kom ik graag bij mijn ouders en de rest van mijn familie. Altijd als ik in de buurt ben van de Achterhoek, maak ik van de gelegenheid gebruik om mijn familie te bezoeken.”
Het geheim
De doodnormale jongen uit Varsseveld groeide uit tot één van de beste trainers ter wereld. Toch blijft hij nuchter onder zijn succes. “Ook ik heb m’n periodes gekend waarin het minder ging. Je wordt niet iedere dag omgeven met succes. Ik probeer succesvol te zijn in mijn werk en daar slaag ik aardig in en ik ben niet het type dat blijft liggen op een grote roze wolk. Ik koester wel de mensen die ik daarin ontmoet en die mij helpen om succesvol te zijn. Na een behaald succes ga ik weer verder om mijn volgende doel te realiseren. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar.”
De situatie
Guus Hiddink behoort zonder twijfel tot de beste voetbaltrainers ter wereld. Wat is volgens u het geheim achter uw succes? Waar ligt uw kracht? “Allereerst is het belangrijk om de situatie binnen een team te bekijken. Hoe ziet het team eruit? Daarna weet je al vrij snel met welke jongens je verder wil en met welke niet.”
Dat klinkt makkelijk. ledere trainer bekijkt, voor hij met een team aan de slag gaat, met wie hij verder wil en met wie niet. Als het zo gemakkelijk zou zijn als u beweert, zouden we veel toptrainers rijker zijn. Een lichte glimlach verschijnt op zijn gezicht. “Het is belangrijk om een groep op een goede manier te benaderen en de juiste werkwijze los te laten op zo’n groep. Bovendien heb ik de eigenschap om eruit te halen wat erin zit.”
Hoe doet u dat? “Door heel direct met de jongens om te gaan. Ik geef ze niet het gevoel dat ik de baas ben die de richting bepaalt. Samen met de groep stel je een aantal eisen en doelen waaraan voldaan moet worden, ik ben niet iemand die bij een wanprestatie straffen en boetes hanteert. Voor mij is het belangrijk dat ik door een groep niet wordt gezien als een nieuwe vijand die met straffen en boetes strooit. Dat werkt niet.” Naast zijn kwaliteiten kent Hiddink ook zijn zwakke kanten. “Om succesvol te zijn is het juist erg belangrijk om bewust te zijn van je eigen zwakheden. Alleen als het over mezelf gaat moet ik wel even nadenken. Nee hoor, zo bedoel ik dat niet. Ik wil vaak teveel dingen tegelijk omdat ik graag divers bezig ben. Toch weet ik dat als ik alles zelf doe, ik het uiteindelijk niet kan bolwerken omdat het simpelweg te veel omvattend is.”
Karakter
Wie het karakter van Hiddink in kaart moet brengen zal hem beschrijven als gedreven en uiterst kalm. “Zowel in het voetballeven als mijn privéleven ben ik inderdaad altijd erg gedreven. Bovendien ben ik erg gepassioneerd. Daarbij lijkt het vaak alsof ik heel erg rustig ben, maar dat voel ik niet altijd zo.”
Hoe komt het dat u die rust toch altijd uitstraalt? “Ja, daar kan ik toch zeker niets aan doen? Onderhuids borrelt het nog weleens bij me. Ik ben vaak onrustiger dan dat ik laat merken.”
Afbouwen
Als het aan Guus Hiddink had gelegen, was hij tot zijn zestigste jong gebleven, om daarna als voetballer te sterven in het strafschopgebied. Het liefst door een doodschop van Ronald Koeman, maar dat zei hij toen hij eenenveertig was. Als hij toen geweten had welke successen hem nog allemaal te wachten stonden had hij deze woorden waarschijnlijk nooit uitgesproken. Hoe lang Hiddink nog van plan is om door te gaan in het voetbal weet hij niet. “Zolang ik nog de drive voel van de mensen waar ik mee werk om ervoor te gaan, geeft mij dat ook weer energie. Wanneer mijn carrière zal eindigen is moeilijk te zeggen. Toen ik tien jaar geleden stopte bij Valencia, had ik ook de intentie om af te bouwen. Toch wordt het nu zo langzamerhand tijd om het echt rustiger aan te doen. Dan kan ik nog meer gaan golfen met mijn kameraden.”
___________________________________________________________________
In bed met
In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/