Achterhoekse zakenvrouwen

Ondernemen is niet makkelijk. Het gaat allemaal niet vanzelf. Integendeel. Een bedrijf bouw je vaak op met bloed, zweet en tranen. Maar het is het waard, krijg je te horen als je met ondernemers spreekt. Een mooie en succesvolle onderneming mogen runnen, geeft veel voldoening. Dan ben je ook bereid er (veel) meer dan veertig uur per week in te steken, want dat is natuurlijk wel de praktijk. Dit keer gaat mijn special over Achterhoekse zakenvrouwen.

Inhaalslag tijdelijk getemperd door coronacrisis.

Kansen zien en risico’s nemen om een mooi bedrijf op te zetten.

Achterhoekse zakenvrouwen gaan ervoor!

Het aantal vrouwelijke ondernemers is de afgelopen vijf jaar met bijna 30 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Ook in de Achterhoek is dat het geval. Bijna veertig procent van de ondernemers in onze streek is vrouw (Achterhoekse zakenvrouwen). Kansen zien, risico’s nemen en een mooi bedrijf opbouwen. Steeds meer Achterhoekse vrouwen gaan ervoor! Deze zakenvrouwen zijn vooral actief in de detailhandel, gezondheid, persoonlijke en zakelijke dienstverlening. Het aandeel vrouwelijke ondernemers in de gezondheid en persoonlijke dienstverlening ligt in de Achterhoek hoger dan het landelijk gemiddelde. Wat eveneens opvalt is dat er in deze regio meer vrouwen een horecabedrijf runnen dan elders in Nederland. Ze zijn ook goed vertegenwoordigd in de logistiek, industrie en bouw. Vrouwelijke ondernemers waren na de economische crisis tussen 2008 en 2015 bezig aan een inhaalslag. De verwachting is dat hetzelfde effect na de coronacrisis zal laten zien. Vrouwen zijn bij economische tegenwind wat voorzichtiger, dat zal tijdelijk tot minder starters leiden. Als er een goed ondernemersklimaat heerst, starten meer vrouwen dan mannen een eigen bedrijf.

Eigen bedrijf starten

Bent u van plan een eigen bedrijf te starten. Denk daarbij aan de volgende stappen:

 • Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten
 • Verken de markt en bepaal uw strategie
 • Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft
 • Bedenk een unieke bedrijfsnaam
 • Kies een rechtsvorm
 • Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen
 • Regel algemene voorwaarden en verzekeringen
 • Voldoe aan alle wettelijke eisen
 • Schrijf uw onderneming in bij de Kamer van Koophandel
 • Ga op zoek naar klanten

Wist u dat…

 • Vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen. De loonkloof bedraagt 19 procent. Als een man 1 euro verdient, ontvangt een vrouw 81 eurocent. Dat geldt bij hetzelfde opleidingsniveau, werkervaring en aantal werkuren.
 • Vrouwelijke ondernemers relatief vaak een webwinkel, een management- en organisatieadviesbureau of een bedrijf in haar- en schoonheidsverzorging beginnen. Daarnaast gaan ze relatief vaak als freelancer aan de slag.
 • Het Borski Fonds vrouwelijke ondernemers met groeiambities financieel kan ondersteunen.
 • Vrouwen even vaak internationaal ondernemen dan mannen.
 • Er steeds meer netwerkclubs alleen voor vrouwen worden opgestart.
 • Veel vrouwen een eigen bedrijf beginnen omdat ze door hun vorige werkgever onvoldoende gewaardeerd werden en er sprake was van een gebrek aan carrièreperspectief.
 • Vrouwen succesvol zijn vanwege hun doorzettingsvermogen, creativiteit, geduld, zelfreflectie, vrouwelijke intuïtie en de wil om hard te werken.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *