Achterhoekverbindt.nl in coronacrisis

De coronacrisis is een mondiaal probleem en heeft ook op het Achterhoekse bedrijfsleven een enorme impact. Ondernemingen zetten alles op alles om hun processen, productie en dienstverlening te laten doordraaien. Opnieuw blijkt dat Achterhoekers vindingrijk en behulpzaam zijn als een grote uitdaging zich aandient. Achterhoekverbindt.nl helpt!

maatregelen, knelpunten, kansen en tips kan hij of zij met collega-ondernemers delen?”

Ondernemers hebben sinds 15 maart heel wat kopzorgen door de uitbraak van het coronavirus en de daaraan gekoppelde maatregelen. Wat moet je doen als je bedrijf in acute financiële problemen komt? Hoe ga je om met medewerkers die niet thuis kunnen werken maar wel kinderen thuis hebben? Wat kan je doen als de werkruimte het niet toelaat om afstand te houden? Wat doe je als er een besmetting is op de werkvloer? Juist nu is er nog meer ‘honger’ om kennis, slimme oplossingen en succesverhalen te delen.
Daarom is Achterhoekverbindt.nl online gegaan. Initiatiefnemers zijn CIVON, VNO-NCW Achterhoek, ACT-RCT, SIKA (Samenwerkende Industriële Kringen) en 8RHK Ambassadeurs. “Wij zijn ervan overtuigd dat de bereidheid om kennis te delen en elkaar te helpen, leidt tot een zachtere landing van deze crisis. Daarom hebben we in korte tijd Achterhoek Verbindt opgezet”, zegt Martin Stor, één van de initiatiefnemers. Arthur Jansen (AWEJA/SIKA) en Koen Knufing (Marku Bouw/VNO-NCW) hopen dat ondernemers de moed erin houden. “Wij stimuleren de overheden om de economie draaiende te houden. Trajecten worden op dit moment verkort van maanden naar dagen. Fantastisch! Wat u kunt doen? Probeer de bal te laten rollen, ook als u geen ondernemer bent.

Geld uitgeven

Blijf geld uitgeven en doe aankopen vooral lokaal! Bij de buurtsuper, de slager en het restaurant of de snackbar om de hoek.” Elja Vels van Heel Metaal vindt iedereen flexibeler en creatiever dan enkele weken geleden. “Ook zien we juist nu kansen om de zaken eens vanuit een andere hoek te bekijken. Ik zie ruimte voor nieuwe en verdere ontwikkeling. Dit moet, als alles achter de rug is, een enorme veerkracht teweeg brengen.” Bas Hommelink van Binx Smartility noemt de situatie een wake up call. “Duurzaamheid en gezondheid worden na het Corona-spektakel belangrijke thema’s. Het is een wake-up call. Er komt een ander soort economie waarin naoberschap en lokale kracht superbelangrijk zijn. Kennisdelen, producten uit de regio en samenwerken met je directe keten zijn dan onmisbaar.” Carolien Nijhuis van de Nijhuis Groep voorziet eveneens veranderend beleid.
“Deze crisis vraagt om een nieuwe aanpak. Onze afhankelijkheid van verre landen is erg groot, dat kan slimmer. We kunnen de Achterhoekse maakindustrie nog veel meer body geven en daarnaast duurzamer ondernemen.” Bart Derksen van de HOSOKAWA Micron Group beaamt dat. “Voor ons bedrijf vlogen we heel veel over de wereld. Nu het anders moét, is het eigenlijk vreemd dat we nooit meer met afstandswerken hebben gedaan. Het opent je ogen.” En Derk Wassink eigenaar van Wassink Installatie en bestuurslid van VNO-NCW, zegt: “Het draait allemaal om vertrouwen. Openheid over veiligheid en gezondheid, voor de klant en voor onze monteurs. Ik zie gelukkig dat steeds meer bedrijven zich openstellen. In het begin van de coronacrisis stond bescherming van het eigen productieproces en medewerkers nog voorop.” Zijn devies: “Ga met je netwerk en klanten in gesprek en stel je wat kwetsbaarder op dan je in normale tijden zou doen.”

‘Naoberschap en lokale kracht zijn juist nu onmisbaar’

Elke ochtend is er op www.achterhoekverbindt.nl een interactieve videopodcast te zien met een Achterhoekse ondernemer. Wat is de impact van de coronacrisis op zijn of haar bedrijf? Welke maatregelen, knelpunten rond cashflow en betalingsgedrag, kansen en tips kan hij of zij met collega-ondernemers delen?” Interesse? Je kunt vrijblijvend aanhaken, kijk daarvoor op de site van Achterhoekverbindt.nl of klik simpelweg op de link hiernaast: www.achterhoekverbindt.nl

Achterhoek Ambassadeur – mei 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Tekst – Achterhoek Ambassadeurs

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *