tweede wereldoorlog

Amphion presenteert speciale 4 & 5 mei programmering

Amphion presenteert in de periode rond 4 & 5 mei een uitgebreide theater- en filmprogrammering rondom de Tweede Wereldoorlog.

Theater- en filmprogrammering rond Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21:00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Bij Amphion staat Thirsa van Til met de voorstelling ‘Om in de Overwinning te Geloven’. De voorstelling gaat over twee vrouwen: over Traudl Junge, de persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler, en over Truus Menger, een verzetsheldin uit Haarlem die samen met Hannie Schaft vocht tegen de Duitse bezetter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het filmhuis draaien maar liefst vier films over de Tweede wereldoorlog. Love It Was Not is een scherpe documentaire over een jonge Joodse vrouw tijdens de Holocaust en de kampbewaarder die verliefd op haar werd. Dertig jaar na haar bevrijding uit het kamp wordt de Joode vrouw gevraagd te komen getuigen in de rechtszaak van de SS-officier. Helpt ze de man die zoveel levens heeft verwoest, maar wel de hare heeft gespaard?

Psychologisch oorlogsdrama Adieu Monsieur Haffmann vertelt het verhaal over een Joodse juwelier die zijn winkel noodgedwongen moet overdragen aan zijn medewerker en diens vrouw. Hun relatie verandert op dramatische wijze als de juwelier plotseling moet onderduiken in de kelder van zijn eigen winkel.

Anne Frank / FREYHEYT

Voor de jeugd vertoont Amphion Waar is Anne Frank. Hoe leeft Anne Frank voort in Amsterdam en wat hebben we van haar geleerd? Verleden en heden komen op indrukwekkende wijze samen in deze hartverwarmende en confronterende animatie.

De première van FREYHEYT, de rockopera trok in maart volle zalen in Amphion Theater en zal op 5 en 8 mei opnieuw te zien zijn in de Gruitpoortzaal van het filmhuis. Het is een film naar het waargebeurde verhaal van Achterhoekse jongeren in het verzet. Wat begint als kwajongenswerk, wordt al snel een zaak van leven of dood. Met de Nazi’s op de hielen, dreigt ook verraad van binnenuit. En als de druk te groot wordt, gaat het mis. Ver-schrik-ke-lijk mis. Na contact met het verzet bombarderen geallieerde vliegtuigen de binnenstad van Doetinchem.

Oekraïne

77 jaar na de Tweede Wereldoorlog woedt er op dit moment een vreselijke oorlog in Oekräine. Op 29 april staat Jelle Brandt Corstius met zijn theatercollege Grensland bij Amphion. Hij gaat voorbij de waan van de dag en geeft antwoord op dieper liggende vragen over het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Meer info en tickets: amphion.nl

tweede wereldoorlog
Thirsa van Til
Amphion

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *