Amphion

Amphion versnelt fusiestappen om beter in te spelen op huidige tijd

Het cultuurbedrijf wil blijven investeren op de inhoud

Amphion Cultuurbedrijf voert de komende tijd een aantal plannen versneld uit. “We hadden onszelf vijf jaar gegeven voor de vorming van de nieuwe organisatie, maar de marktomstandigheden dwingen ons na twee jaar sneller keuzes te maken”, aldus directeur-bestuurder Ester van de Haar.

Sterk stijgende kosten

Om een breed cultuuraanbod te kunnen blijven garanderen, moeten er keuzes gemaakt worden.

Charles Droste, de andere directeur-bestuurder: “Het herstel ná corona gaat goed, bezoekers, cursisten en leerlingen vinden de weg weer gestaag terug, maar we worden tegelijkertijd ook ingehaald door kostenstijgingen. Naast de inflatie die alles duurder maakt, zijn de energiekosten verdubbeld en stijgen de cao-lonen bovengemiddeld. Door onze plannen sneller door te voeren, spelen we in op deze nadelige ontwikkelingen.”

“Amphion Cultuurbedrijf heeft de afgelopen jaren mooie stappen gezet. We zijn trots op hetgeen we al hebben bereikt en we zijn ervan overtuigd dat met de juiste maatregelen de organisatie toekomstbestendig kan worden gemaakt”, aldus Ester van de Haar.

Verder met één directeur-bestuurder

De meest opvallende keuze is dat het bedrijf verder gaat met één directeur-bestuurder. Ester van de Haar: “We hadden gepland om het hele fusietraject over een jaar of drie met z’n tweeën af te ronden. Maar, de nieuwe organisatie staat inmiddels stevig in de steigers. In goed overleg hebben we daarom besloten dat ik de organisatie eerder dan gepland ga verlaten om zo een extra bezuiniging te genereren”.

Amphion zet zich onverminderd in voor een aansprekend cultuuraanbod

Amphion gaat flexibeler en efficiënter werken. Dat betekent ook dat er soms keuzes gemaakt moeten worden. “We nemen de openingstijden voor gasten onder de loep. Ook gaan we bekijken of we door slimmer te werken met minder mensen uit de voeten kunnen. Onze nieuwe manier van werken betekent ook dat we kijken naar ons activiteitenaanbod, waarvan sommige misschien op een andere manier worden ingevuld. Ook gaan we iets minder risicovol programmeren en komen er wat minder theatervoorstellingen waar een (veel) kleiner publiek op af komt. Tot slot ontkomen we er niet aan om ook naar onze prijzen te kijken. We bezuinigen, maar onze stijgende kosten moeten voor een deel ook worden doorberekend”, aldus Charles Droste.

Efficiënt gebruik maken van huisvesting

Amphion Cultuurbedrijf werkt vanuit vier panden in Doetinchem en met twee dependances in ‘s-Heerenberg en Ulft. “Ook hier moeten we kijken hoe we zo goed en efficiënt mogelijk gebruik kunnen maken van de ruimten”, aldus Charles Droste. Daarover vindt overleg plaats met gemeente Doetinchem; verhuurder van twee van de panden in Doetinchem.

Gemeente als gesprekpartner

“Met de gemeente Doetinchem spreken we komende maanden verder om een rijk cultureel aanbod te blijven bieden en dit te verankeren en versterken in een nieuw cultuurbeleid geënt op Doetinchem 2036. Wij willen doelgericht investeren in een verdere versterking van het culturele klimaat”, aldus een positief gestemde Charles Droste.  

www.amphion.nl

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *