amphion

Amphion wil volwaardig open

Charles Droste en Ester van de Haar, directie van Amphion Cultuurbedrijf, brengen vandaag onder meer naar aanleiding van het ontstaan van initiatieven als Kapsalon Theater een statement naar buiten. Zij willen duidelijk maken dat het tijd is dat de theaters door Den Haag serieus worden genomen. Amphion wil niet deelnemen aan ludieke acties, maar wil volwaardig open. 

Wij begrijpen heel goed dat wie zich machteloos voelt, actie wil voeren. Maar wij zijn er te boos voor. Te kwaad. Te verdrietig.
Het is terecht dat jeugd en onderwijs voorgaan. We zien de worsteling van Den Haag. We willen geen stuurlui aan wal zijn. Maar we willen ook niet aan de laatste mem hangen.
Wij hebben laten zien dat we kunnen acteren met beperkingen. Op 1,5 meter als het moet, zonder besmettingen en als het echt niet anders kan mét QR-codes.

We voelen ons niet verheven, en we voelen ons nergens te goed voor. We hebben medelijden, plichtsbesef en oude kleren zat, zong Jeroen van Merwijk al. Maar we willen wel voor vol aangezien en serieus genomen worden.
We willen niet weer de clown zijn die leuk mag doen als voorproefje van het circus dat over drie weken dan misschien echt komt. Niet de uitgemergelde leeuw waar je voor een euro mee op de foto mag. We willen de circusdirecteur zijn die mensen op de mooiste plek van de stad wil vermaken, verwonderen en veroveren.

We willen laten zien dat we een volwaardig vak beoefenen, en niet met een flashmob, het zoveelste legezalenfilmpje of een ludieke actie – van oelala, maar liefst vier uur! – de luis in de pels zijn van Den Haag. Den Haag, dat de stuiptrekking gedoogt, minzaam knikt en overgaat tot de orde van de dag.
We willen laten zien dat wij, net als sportclubs, supermarkten en meubelboulevards bijdragen aan het welbevinden van de mens. Wij verkopen voeding voor de geest. En we zijn niet alleen de mentale smeerolie van de maatschappij, maar ook een serieuze economische factor, waar meer mensen werken dan bij de grootste vliegtuigmaatschappij.
We willen niet laten zien dat theater ‘mooier dan ooit’ is. We willen geen feestelijke waaier van kleuren meer op onze gevel. En we willen ons al helemaal niet vermommen als kapper, nagelstudio of wat dan ook.

WE WILLEN VOLWAARDIG OPEN!
Lees de kranten, kijk de journaals, praat met mensen en zie: ons publiek is de weg kwijt. Het dwaalt in een dolende samenleving. En noem ons naïef, maar wij geloven, nee, wéten dat het theater een baken kan zijn dat ons in dat donkere tij behoedt voor schipbreuk.
We willen de mensen weer betoveren, meevoeren en zin geven. We willen weer theater zijn.


Met vriendelijke groet,


Charles Droste en Ester van de Haar Directie Amphion Cultuurbedrijf Doetinchem

Amphion

Benieuwd naar Amphion ga dan naar de site www.amphion.nl

___________________________________________________________________

In bed met

In de rubriek ‘In Bed Met’ gaat MIJN Magazine elke maand in gesprek met een bekende Achterhoeker. Bekijk meer gesprekken over bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *