André Baltes vermaakt zich op de Spinnekop

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer supporter André Baltes.

‘Hoe ouder hoe gekker’

Clubliefde. Het wordt bij De Graafschap regelmatig overgegeven van vader op zoon. Zo ook bij de familie Baltes in Terborg. André Baltes (51) is al zijn hele leven supporter van De Graafschap. Het virus sloeg over op zijn zoon Tim (16).

André Baltes uit Terborg heeft een blauw wit hart. Hij volgt de club al vele jaren op de voet en bezoekt de wedstrijden. Dat geldt ook voor Tim die als kind jarenlang lid was van Superboertjes. “De Graafschap betekent veel voor ons”, vertelt André. “We zijn erg begaan met het wel en wee van de club.” Tim beaamt dat. “Ik ben door mijn vader behoorlijk besmet geraakt, in de goede zin van het woord natuurlijk. Hij nam me al vroeg mee naar het stadion.”

André heeft al verschillende plekken in het stadion gehad bijvoorbeeld op de Groenendaal en Roodbergen tribune. Momenteel is hij te vinden op de Spinnekop waar de meest fanatieke aanhang van De Graafschap de wedstrijd volgt. “Ondanks mijn leeftijd voel ik me daar thuis. Bovenop het hek. Hoe ouder hoe gekker, haha.” Zijn zoon kan er ook om lachen. “Als er op en neer gesprongen wordt, doet mijn vader gewoon mee.”

Zelf is hij ook graag op de Spinnekop te vinden. “De sfeer is op die plek in het stadion geweldig, noem het een stuk beleving. Soms zie ik door de randzaken delen van de wedstrijd niet eens. Maar we blijven het team altijd steunen, ook als het tegenzit.” Voor André is de wekelijkse wedstrijd een vorm van ontspanning. “Ik zie het als een uitlaadklep ten opzichte van de serieuze zaken doordeweeks. Lekker naar De Graafschap, daar kijk je naar uit. En als ze winnen is het weekend perfect.”

Nu corona weer roet in het eten gooit, kunnen de supporters de wedstrijden niet bezoeken. Een hard gelach voor vader en zoon. “Natuurlijk is dat balen, het team kan alle support goed gebruiken.” Tim ziet De Graafschap dit seizoen hoge ogen gooien, terwijl zijn vader wat gereserveerder is. “Het wordt niet makkelijk. Uiteraard hopen we op de eredivisie volgend jaar. Maar wat me goed doet is dat jonge spelers en spelers uit de Achterhoek een kans krijgen. Dat zorgt voor binding.”

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Bij Superboeren gaat het om het wij gevoel. Ook al ken je elkaar niet, je wordt makkelijk in een supportersgroep opgenomen. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, dat maakt ons sterk.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Dat Eric Viscaal in 1996 van de Grasshoppers naar De Graafschap vertrok en er vier jaar speelde. Ik vond hem in die periode een superspits.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“De promotie in het seizoen 2016-2017. Het mooiste feest wat ik nog nooit zo meegemaakt heb, met mijn zoon erbij.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Ik zou dan zeggen investeren, maar ik ben realistisch genoeg dat dat lastig is. Als het geld er niet is, moet je geen onverantwoorde risico’s nemen.”

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Kort maar krachtig: Daryl van Mieghem. Een gemiste kans, hij wilde wel en je ziet nu dat we voorin de snelheid en voorzetten missen.”

  • Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“Niet veel. Het inpassen van eigen jeugd is een goede ontwikkeling. Dat is toch je eigen kapitaal. Het enige wat ik nog mis is ook een goede en snelle vleugelaanvaller of spits.”

  • Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“Natuurlijk bij De Graafschap en als scheidsrechter of grensrechter bij VVG25.”

  • Wie is de beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?

“Als geboren Achterhoekers zijn dat Hidde Jurjus en Ted van de Pavert.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk ook meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *