Andries Ulderink

Andries Ulderink krijgt bij De Graafschap tijd om te bouwen

Uit de oude doos: september 2011

Kenners verwachten dat De Graafschap een moeilijk jaar tegemoet gaat. De club zag enkele bepalende spelers vertrekken. Veel ruimte voor versterkingen was er niet. Aan de nieuwe trainer Andries Ulderink de lastige taak om de Superboeren het komend seizoen in de Eredivisie te houden. MIJN Magazine sprak uitgebreid met de sympathieke coach, die volop optimisme uitstraalt. “Er zijn genoeg mogelijkheden. We gaan ervoor.”

Andries Ulderink heeft als jonge trainer toch al een lange staat van dienst. De 42-jarige Aaltenaar wist in een vroegtijdig stadium dat zijn kwaliteiten als voetballer niet voldoende waren voor het betaalde voetbal en koos bewust voor een carrière als oefenmeester. Daar haalde hij wel de eredivisie. Met De Graafschap mag Ulderink dit seizoen bewijzen zich staande te kunnen houden op het hoogste niveau.

Grenzen

Hij staat bekend als een keiharde werker. Enthousiast, bevlogen en nieuwsgierig naar waar zijn grenzen liggen. Kortom, Andries Ulderink weet wat hij wil. “Ik ben ambitieus, maar dat lijkt me geen zonde. In het voetbal draait alles om de resultaten. Daar word je op beoordeeld. Toch voel ik geen druk. Als je in een proces zit om met een groep naar een bepaald doel te werken, ligt daar de focus. Randzaken zijn dan niet zo belangrijk.”

Beste veldtrainer

Oud-profvoetballer Michel Boerebach maakte Ulderink mee als assistent van Go Ahead Eagles, de club waar de trainer de vorige twee seizoenen actief was. Hij stak de loftrompet over Ulderink. “Het is de beste veldtrainer die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb enorm veel van hem geleerd. Het is een voetbaldier pur sang”, aldus Boerebach. Ulderink toont zijn karakteristieke glimlach als hij hiermee wordt geconfronteerd. Van de woorden van Boerebach kreeg ik best een brok in mijn keel. Het doet je goed om zoiets te horen. Hopelijk raakt men ook hier in Doetinchem enthousiast over mijn werkwijze.”

Verzorgd voetbal

Ulderink heeft een weg uitgestippeld. Hij wil de jonge, talentvolle selectie zo kneden dat er op termijn een hecht, kwalitatief sterk team staat een eenheid. “Daar is alles op gericht. Natuurlijk is handhaving het doel. Maar ik wil dit seizoen verzorgd voetbal laten zien. Ons publiek ziet graag een ploeg dat initiatief neemt en dat is zeker de intentie.”

Elan

De Graafschap, de club van de streek, wist zich vorig seizoen knap veilig te spelen. Onder leiding van trainer Darije Kalezic werden vooral in de eerste competitiehelft veel punten behaald. Toch werd het contract van de oefenmeester niet verlengd Vreemd, vonden velen. Het bestuur wilde een minder afwachtend team in het veld zien, een ploeg met elan dat met name in thuiswedstrijden attractief voetbal speelt. Daarvoor moet Andries Ulderink zorgen.

Dat zal geen gemakkelijke taak zijn, gezien de beperkte financiële mogelijkheden…

“Qua begroting en qua het aantal versterkingen zou het een lastig jaar moeten worden. Maar desondanks zie ik volop kansen. Zeker nu met de komst van Nenad Sreckovic. We hebben de beschikking over een groep met veel mogelijkheden. Het zijn jonge jongens die zich nog volop kunnen ontwikkelen. Daar gaan we hard mee aan de slag. Een prachtige uitdaging.”

Nadat je werd gehaald als trainer, zijn er veel spelers vertrokken, waaronder enkele steun pilaren. Dat moet je zijn tegengevallen?

“Dat is ook wel zo, daar moet ik eerlijk over zijn. Al met al zijn we tien spelers kwijtgeraakt. Toch ga ik niet bij de pakken neerzitten. Daar heb je niets aan. Je moet juist kijken naar watje met deze groep kunt bereiken. Als er maximaal rendement wordt gehaald, voorzie ik geen problemen en kunnen we wel eens voor verrassingen zorgen. Voor De Graafschap is het zaak om spelers zelf op te leiden. De jeugd is de levensader van de club. Op termijn, met een nieuw stadion en een hogere begroting, zijn er zelfs nog meer mogelijkheden.”

Je bent geboren in Zwolle, opgegroeid in Borculo en al lange tijd woonachtig in Aalten. Hoe is het om weer in de Achterhoek te mogen werken?

“Natuurlijk voel ik me hier thuis, al vind ik dat zo’n cliché. Ik heb natuurlijk al eerder bij De
Graafschap gewerkt als hoofd opleidingen en assistent trainer. Dat geeft wel gelijk een vertrouwd gevoel, prettig. Het karakter van de mensen spreekt me aan. Lekker gewoon doen en hard werken. Aan de andere kant zijn we soms wat te bescheiden.”

Hoe is het om als trainer op het hoogste niveau te werken zonder dat je profvoetballer bent geweest?

Ik ben momenteel inderdaad de enige trainer in de eredivisie die er zelf niet heeft gespeeld. Dat zegt natuurlijk niet alles. Het gaat er ook om mensen om je heen te verzamelen die je kunnen aanvullen. Jan Vreman, Richard Roelofsen en Ron Olyslager hebben veel eredivisie-ervaring. Van hen verwacht ik een actieve houding met veel input. ik ben beslist geen einzelgänger, maar juist een teamspeler. Ik luister graag naar anderen, maar loop ook niet weg om beslissingen te nemen. Ik realiseer me wel dat ik een andere houdbaarheidsdatum heb als bijvoorbeeld iemand als Ronald Koeman. Als ik niet presteer, is het voor mij eerder afgelopen.”

Volgens Michel Boerebach heb je een missie: zo hoog mogelijk komen als trainer. Waar ligt de lat?

“Moeilijk te zeggen. De komende tijd moet blijken of ik hier aan mijn plafond zit. Allereerst richt ik me volledig op De Graafschap. Daar wil ik bouwen aan het team en spelers door een individuele begeleiding beter maken. Daar ga ik volledig voor. Toch blijf ik nieuwsgierig wat er verder nog te halen is. Het buitenland of als assistent van een toptrainer zijn opties die me best aanspreken. Van Guus Hiddink en Louis van Gaal zou ik erg veel kunnen leren. Maar het lijkt me ook fijn om bijvoorbeeld met Marco van Basten samen te werken. Maar voorlopig telt er maar één ding: De Graafschap.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *