Angela’s wereld – Vergroeide game-nek

Het liefste zou ik schrijven dat het urenlange gamen puur de schuld is van corona. Dat mijn jongens standaard met educatief verantwoorde spelletjes en puzzels spelen. Iedere dag buiten zijn om te voetballen of op de trampoline zijn de vinden en dat alleen op regenachtige dagen, ze een half uurtje schermtijd krijgen (TV en gamen). Helaas is de waarheid minder pedagogisch verantwoord.

Lieve lezers, geloof me ik heb het echt geprobeerd. Strenge regels verzonnen, zelfs in samenspraak met mijn jongens. Hoe kunnen we samen voorkomen dat door dat getuur op schermen de hersentjes in slaapstand gaan (heb ik ooit ergens gelezen), ze allebei een vergroeide game-nek krijgen of voor hun 15e al een staaroperatie moeten ondergaan.

We kwamen tot een prachtige compromis. Dagschema werd gemaakt en zodoende wisten we allemaal waar we aan toe waren als het ging om schermtijd per dag.  Het werkte perfect voor ongeveer 1 maand. Door de lockdown werk ik ook nog veel vanuit huis en merkte al vrij snel dat schermtijd een ontzettende handige manier is om zelf aan het werk te kunnen. Maar bovenal ontdekte ik dat ik in dit geval een ruggengraat van een elastiekje heb.

De game sector is de snelgroeiende industrie en dus bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Wij als ouders hebben er misschien weinig mee maar het is wel iets van nu. Ook al zou ik proberen bepaalde game te weigeren. Dan worden er speelafspraakjes gemaakt bij de vriendjes waar een bepaald spel wel aanwezig is. Op een gegeven moment waren woorden als ‘’Noob, V-Bucks, Skins en Take the L’’ bij ons dagelijkse woorden wat mij getriggerd heeft mij meer te gaan verdiepen in de interesse games van mijn jongens. Tenslotte, wat immers niet mag is aantrekkelijk en als ze het dan stiekem bij een vriendje gaan doen verlies ik al het grip en kan ik niet meer ingrijpen als ze te ver gaan in hun fantasie en misschien nachtmerries krijgen.

In de strijd om schermtijd sta ik niet alleen, merk ik in mijn omgeving. Zou ik me dan niet harder moeten opstellen en me daar dan ook echt aan houden? Mijn jongens als alternatief toch die legpuzzel van 1000 stukjes aanbieden of lekker laten vervelen. Maar is dat wel fair? Want wat doe ik zelf? Eerlijk gezegd ben ik met mijn gefacebook op mijn telefoon, de hele avond app-en met vriendinnen of series volgen op Netflix zelf ook niet het juiste voorbeeld.

xx Angela

Alles wat je aandacht geeft, wordt groter.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *