Angela’s wereld – Vluchtgedrag

Kritiek kan een hele waardevolle vorm van feedback zijn. Het helpt je te begrijpen hoe jij functioneert in de maatschappij. Het kan je helpen je leven mooier te maken, omdat het vaak handvatten geeft voor persoonlijke groei. Kritiek ontvangen is goed.

En dan heb je mij…..

Na mijn zomervakantie krijg ik op mijn werk te maken met kritiek. Iets waar ik heel slecht mee om kan gaan en mij direct persoonlijk aantrek. Hoe voorzichtig de persoon mij het ook vertelt, werkt kritiek bij mij direct heftige emotionele gevoelens op en wil ik als een peuter in een driftbui, wild om mij heen slaan en dan wegrennen, hard wegrennen, verhuizen en het allerliefst naar de andere kant van de wereld. Kortom; Vluchtgedrag!
Vluchtgedrag dus. Helemaal weg van deze plek om ergens opnieuw te beginnen. Dan wil ik alles achter mij laten, zie ik het niet meer zitten en wil ik losbreken van het dagelijkse leven. Het leven wat diep in mij verankerd zit. Op deze betreffende dag, op kantoor was een momentopname maar ik denk er ook vaker over na dus heeft het ook diepere redenen. Dan vraag ik me af; ‘’Dit ben ik geworden, maar wie zou ik nog meer kunnen zijn, als ik maar zou durven’’

De mensen uit de tv-programma’s ; ik vertrek, helemaal het einde, het roer om……. Durven het wel. De onvermoeibare optimisten en de doorzetters. Camping beginnen in Tsjechië zonder dat je Tsjechisch spreekt, of zelfs maar Engels? Gaat helemaal goed komen. Huis gekocht in Frankrijk dat aangevreten blijkt te zijn door een zwerm termieten? Gewoon blijven lachen. Er vallen bomen door het dak, funderingen spoelen weg, ze worden altijd opgelicht door de plaatselijke aannemer en de vergunningen zijn nooit op orde, maar ze ploegen moedig voort.
Ik kijk deze programma’s graag, want ik heb bewondering voor dit soort avonturiers. Wat me wel opvalt is dat ze het vaak over de sleur hebben die ze in Nederland achter zich laten. Maar laten we eerlijk zijn, jij bent toch diegene die de sleur toelaat?
Als jij je leven saai vindt, hoef je niet naar de andere kant van de wereld te verhuizen om dat op te lossen. Je neemt jezelf tenslotte mee. En waarom naar een plek zover weg. Wat je buiten zoekt, kun je vaak ook binnen vinden. Kritiek kent immers ook geen landgrenzen.

xx Angela

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Dit keer ging het vluchtgedrag. Meer van dit soort columns? Ga dan naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *