Aniek van Koot

Aniek van Koot droomt van de Paralympics in Peking

Uit de oude doos: januari 2006

Aniek van Koot (15) leerde mede dankzij rolstoeltennis omgaan met haar lichamelijke beperking. Haar sportieve prestaties gaven de VWO-scholiere veel zelfvertrouwen. ‘Ik reis de hele wereld over. Prachtig toch.’

Aniek van Koot werd geboren met een afwijking aan haar rechterbeen dat onder anderen een stuk korter was dan haar andere been. Operaties hielpen niet. Integendeel. Op haar 10e jaar moest het rechterbeen tot aan haar knie worden geamputeerd. Sindsdien loopt Aniek met een prothese. ‘Natuurlijk is het moeilijk zo’n handicap te accepteren. Dat is een heel proces. Het feit dat ik heerlijk kan sporten heeft het allemaal een stukje eenvoudiger gemaakt. Ik kan het daardoor beter accepteren. In rolstoeltennis kan ik mijn energie kwijt’

Wereldtop

De 15-jarige Dinxperlose speelt nu vijf jaar rolstoeltennis. Ze kwam in aanraking met de sport door haar ouders, de beheerders van een sportcentrum met tennisbanen in Dinxperlo. Toen ik mensen rolstoeltennis zag spelen, was ik gelijk verkocht. Dat is echt iets voor mij, dacht ik. Aniek bleek over veel talent en doorzettingsvermogen te beschikken, binnen een paar jaar is ze actief in de wereldtop. Sinds twee jaar speelt ze zelfs internationaal. Bij de junioren is ze al uitgegroeid tot de absolute nummer 1 van de wereld. Bij de dames staat ze inmiddels op plaats nummer 16. De Nederlandse Esther Vergeer, nummer 1 in de wereld is haar grote voorbeeld.

Reizen

In het dubbelspel heeft ze ranking 10. ‘Het gaat inderdaad erg lekker. Ik speel veel toernooien over de hele wereld. Dat betekent dat ik dankzij het rolstoeltennis een bevoorrecht mens ben. Ik kan tenslotte veel reizen.’ Laatst won ze een toernooi in Essen, de German Open. En al eerder werd ze wereldkampioen bij de junioren in Frankrijk. Tijdens de World Team Cup voor landenteams in 2005 nam ze een bronzen medaille in ontvangst. Het toernooi dat in Nederland werd gespeeld staat nog helder op haar netvlies.
‘Veel fans een hele bus vol- waaronder veel vriendinnen waren er om me aan te moedigen. Dat betekende veel voor me. Ondanks de vele uren en buitenlandse reizen hoeft ze haar studie er niet voor op te geven. Aniek studeert aan een zogenoemde Loot-school in Arnhem. Deze speciale school heeft de bevoegdheid leerlingen vrij te geven voor trainingen en toernooien. Dat gebeurt dan ook regelmatig. ‘Ik zit momenteel in de derde klas VWO. De combinatie sport studie is op deze manier ideaal. Zo kan ik rolstoeltennis op hoog niveau spelen zonder mijn studie te verwaarlozen. Dat is wel een voorwaarde. Want een maatschappelijke carrière vind ik ook van groot belang.’

Fanatiek

De jeugdige Van Koot is zeer fanatiek. Ze traint naast wedstrijden en toernooien minstens vier keer per week. Ze is opgenomen in het Nederlands team en krijgt trainingen van Aad Zwaan. Hij is zeer tevreden over haar prestaties. Ze is opvallend goed voor haar leeftijd mede dankzij haar mobiliteit en techniek.
Ze heeft een grote discipline, is goed coachbaar en heeft een grote honger naar succes. Aniek beaamt dat laatste. ‘Ik geef alles voor de sport. Het kost veel kracht, maar na een training of een wedstrijd voel ik me als herboren. Het spelletje vind ik prachtig. Haar doel is duidelijk het hoogste niveau. ‘Ik ga voor de Paralympics in 2008 in Peking. Op dat toernooi zou ik graag van de partij zijn. Misschien kan ik daar wel schitteren. Maar zover is het nog lang niet. Ik moet me eerst kwalificeren door bij de eerste tien dames van de wereld te behoren. Dat moet in principe mogelijk zijn. Vooral in 2007 zijn er veel toernooien. Dan moet ik laten zien wat ik waard ben.”

Rolstoeltennis

Rolstoeltennis heeft veel te bieden. De sport kan in de zomer op de tennisbaan buiten gespeeld worden en in de winterperiode in een tennishal. Rolstoeltennis is tennis in een rolstoel met normale tennisregels met slechts één uitzondering: de bal mag twee maal stuiten, waarbij uiteraard wel de eerste stuit binnen het speelveld moet zijn, want anders is de bal gewoon uit. Hoewel de regels dus veel op die van gewoon tennis lijken, zijn ze vanuit het oogpunt van de beoefenaar toch zeer verschillend. Het vereist naast het beheersen van de tennistechniek ook nog een tweede geheel andere behendigheid, namelijk het rijden,
wenden en keren met een rolstoel. Het is bovendien lastig dat je met de hand waarmee je slaat ook de rolstoel moet voortbewegen. Op 1 januari 1998 werd rolstoeltennis volledig geïntegreerd in de International Tennis Federation (TF). Rolstoeltennis werd de eerste sport voor mensen met een handicap met een internationaal georganiseerde bond. Het aantal deelnemende landen is gegroeid van acht naar vijftig. Volgens schatting wordt rolstoeltennis gespeeld in meer dan tachtig landen. Net als bij ‘gewoon’ tennis geldt dat ook rolstoeltennissers keihard moeten trainen willen ze de top halen. Ze moeten talent hebben en bereid zijn het maximale van zichzelf te vergen.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *