Mieke

Anschoev-n bi-j – Azora-bestuurder Mieke Zemmelink:

Mieke Zemmelink groeide op in het Gelderse Hengelo, maar vertrok naar Maastricht om daar gezondheidswetenschappen te studeren. Met haar diploma op zak werkte ze op verschillende plekken in Nederland, maar drie jaar geleden kwam ze terug naar de Achterhoek, om hier bestuurder te worden van de zorgorganisatie voor ouderen Azora. “Het omzien naar elkaar zit er hier echt wel in, maar we moeten nog wat meer hulp aan elkaar durven vragen.”

Azora werkt vanuit twaalf locaties in Montferland en Oude IJsselstreek met tweeduizend medewerkers en negenhonderd vrijwilligers. De locatie Antonia in Terborg is de grootste. “We nemen mensen op als ze complexe zorg nodig hebben, maar we hebben hier ook mensen die maar kort verblijven voor revalidatiezorg. Er is ook een advies- en behandelcentrum, waar mensen vanuit de wijk terecht kunnen voor bijvoorbeeld ergotherapie, logopedie, diëtetiek en fysiotherapie en daarnaast verlenen we thuiszorg”, legt Mieke Zemmelink uit.

Uitdaging

Mieke onderkent dat de zorg voor een flinke uitdaging staat en dat er in de toekomst minder een beroep op zorg kan worden gedaan. “De vergrijzing neemt toe, het aantal medewerkers neemt af en daar zijn wij als bestuurders in de regio druk mee bezig. Mensen die kwetsbaar zijn, of in kwetsbare omstandigheden, die willen we zorg blijven leveren. Voor minder complexe hulpvragen is het van belang om een goede balans te vinden tussen zorg en mantelzorg en dat doen we door steeds een goed gesprek te voeren. Het zou het mooist zijn als mensen elkaar in de toekomst nog meer gaan helpen. En dat mensen elkaar ook een keer om hulp vragen, want meestal is het netwerk best bereid om hulp te bieden, zo merken we.”

Goede manier

Hulp vragen aan derden vinden veel mensen niet gemakkelijk. “Mensen denken op voorhand vaak al dat ze naasten te veel belasten. Daarnaast zijn we het misschien ook wel een beetje verleerd. De zorg is zo professioneel, dat als we iets hebben we als eerste de huisarts of thuiszorg bellen, terwijl we ook te rade zouden kunnen gaan in de nabije omgeving. Maar ik heb goede hoop dat we het hier in de Achterhoek anders vorm kunnen geven met elkaar. Als er ergens noaberschap in de genen zit, dan is het hier. Dat moeten we misschien weer wat meer op een goede manier gaan inzetten die past bij deze tijd.”

Voorkomen

Om ervoor te zorgen dat er minder zorg nodig is, is het belangrijk om te voorkomen dat mensen zorg of hulp nodig hebben. Mieke: “Bijvoorbeeld door valpreventie. Vallen is vaak een trigger voor een negatieve nasleep, dus geven onze fysiotherapeuten trainingen en oefeningen om vallen te voorkomen. Ook de thuiszorg helpt hierbij door ervoor te zorgen dat mensen die nog thuis wonen met behulp van mantelzorgers zo goed mogelijk worden ondersteund. We houden met het oog daarop ook nauw contact met woningcoöperaties en gemeenten, om ervoor te zorgen dat nieuwbouw levensloopbestendig wordt. Dus met bijvoorbeeld deuren waardoor een rollator of rolstoel past, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.”

Gezamelijk

Gelukkig is er veel steun uit de gemeenschap. Mieke is voorzitter van de thematafel De Gezondste regio, waarin de bestuurders van alle zorgorganisaties in de regio zitten, maar ook de gemeentes, de patiëntenbeweging en burgerparticipatie. “Het is heel mooi dat we gezamenlijk dit vraagstuk oppakken, want dat hebben we hard nodig. We moeten nog veel van elkaar leren, ook binnen de zorg, maar als het dan lukt, dan geeft het wel enorm veel voldoening.”

___________________________________________________________________

Anschoev-n bi-j

Anschoev-n bi-j is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Brouwersnös
Erop uit
Online

’t Brouwersnös HopFeest!

Uniek eerste hopfeest in Groenlo. Kom gezellig hop plukken bij Brouwerij Brouwersnös! Aanstaande zaterdag 14 september is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om getuige te zijn van de Brouwersnös hopoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *