ferdi joly

Apocalyptisch

Apocalyptisch: Er moest iemand naar de winkel en buiten was het 35plus. Ik dacht: Lekker relaxed, op de fiets, misschien goed te doen. En daar ging ik.

Buiten gekomen zakte er een warme verstikkende domper over me heen, waar ik toch enigszins van schrok. Tjeezus wat een ongelooflijke hitte. Een buurman zei pas dat hij de hit te Apocalyptisch vond! Rustig aandoen dus. Het was uitgestorven op straat op een grote vrachtwagen met varkens na, die zich langzaam een weg zocht door de verzengende hitte. In de geaircoolde supermarkt stond een jong, verliefd stel voor de kassa. Dat werd duidelijk toen zij haar armen om de nek van de jongen sloeg, hem teder op de mond kuste en hem daarna verliefd bleef aankijken. Ik was geraakt en het deed me denken aan mijn eerste echte en enige liefde. Ik fietste weer richting huis en zag het beeld weer voor me, ik, bijna 18 jaar, ook toen op de fiets naar het zwembad.

En daar liep ze. Met een gerafelde spijkerbroek tot net onder de knieën en terug van een vakantie aan zee, bleek later. “ Wil je een lift?“ En de complete tovermolen van verliefdheid en alles wat daarmee samenhangt begon voor ons te draaien. Hoe kan het dat je in zo’n korte tijd een van de belangrijkste dingen in je leven zeker weet? Ja ik had het goed te pakken, dacht ik, terug fietsend in de brandende hitte. Al denkend kwam ik langs een weiland. In de Apocalyptische hitte stonden 14 koeien me zwijgend en misschien vragend aan te kijken. Ik keek rond en geen boom, geen struik, geen niks.
Dan mag je blij zijn dat je zwartbont bent in plaats van zwart. Dat deed me denken aan een baan van me ooit in Groenlo. Ik was 22, het was hartje zomer en hittegolf. Onder een dakraam van 2 bij 2 meter stond een puntlasapparaat.

Mengstukken voor geisers moest ik daar die dag puntlassen. De zon brandde door het dakraam precies op mij en mijn werkplek. Godsamme wat was het Apocalyptisch warm. (het zweet leep mien tappelings langs de steerne en met hotten in slumpe van de konte af !) Toen ik naar het toilet was geweest kwam de personeelschef naar me toe. Hij keek me aan en zei : Jolij (dat beloofde weinig goeds!) je bent net naar het toilet geweest……daar heb je een sigaret gerookt… een sinaasappel gegeten……. kauwgum gepakt……..in het geheel ben je 8 minuten daar geweest……de peuk ligt in de vuilnisbak…. sinaasappelschillen ook en het papiertje van de kauwgum ook…En hij bleef me maar aankijken.
Onder tussen was ik begonnen met het uit trekken van mijn overal, ik maakte er een bal van en toen ik wegliep gooide ik de bal zo hard ik kon tegen hem aan! Ik zei: doe het (*) zelf maar! En terwijl ik fietste naar huis dacht ik: niet alleen dieren hebben het moeilijk! Dat lijkt op Hans Teeuwen die zei: tweede wereldoorlog… ze hebben het altijd over de joden…maar duitsers, waren ook geen lievertjes…

Ferdi Joly – september 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *