Architekturbüro Roebrock

Architekturbüro Roebrock: betrokken van ontwerp tot oplevering

Architekturbüro Roebrock uit Bocholt hanteert een geheel eigen benadering bij het ontwerpen en uitvoeren van projecten. Of dit nu om een woonhuis gaat, of om een school, overheids- of kantoorgebouw: Kai Roebrock en zijn team zijn van A tot Z bij het proces betrokken. Wezenlijk anders dan in Nederland – zo leert Roebrocks ervaring – waar de architect het pand ontwerpt, en vervolgens de uitvoering overlaat aan de aannemer en andere uitvoerenden.

Kai Roebrock ontvangt MIJN Magazine in het spiksplinternieuwe pand van het architectenbureau, waar de afrondende werkzaamheden nog in volle gang zijn. Zelfs op een sombere decemberdag voelen de ruimtes licht en ruimtelijk door het gebruik van veel wit en lichtgrijs, de hoge nok en de grote raampartij met uitzicht op de tuin.

Intensief overleg

Bij het architectenbureau werken zes mensen: architecten, een bouwtekenaar en een administratieve kracht. Roebrock heeft zelf al zo‘n 25 jaar ervaring en benadrukt het grote belang van team arbeid en voortdurende samenspraak met de opdrachtgevers van het te realiseren pand. „Als architecten zijn wij zeer nauw betrokken, niet alleen bij het ontwerp, maar ook bij de uitvoering tot en met de oplevering,“ vertelt Roebrock. „Dit is een intensief proces, waarbij wij met de opdrachtgevers regelmatig overleggen.“

Wij zijn benieuwd hoe zo’n proces in zijn werk gaat – maar dat blijkt van geval tot geval te verschillen. Roebrock schetst het proces in grote lijnen. Nadat met de opdrachtgever(s) besproken is wat de wensen en behoeften zijn, wat men mooi vindt en wat juist niet, volgt een eerste ontwerp. Dit vormt een soort discussiestuk waarbij er nog wijzigingen aangebracht kunnen worden en het ontwerp verder geoptimaliseerd wordt. Dit leidt uiteindelijk tot het eindontwerp.

Maar daarmee is de kous nog niet af. In de loop van het bouwproces vindt overleg met de opdrachtgevers in een workshopachtige setting vrijwel altijd plaats op de bouwplaats zelf, zodat ter plekke nog zaken veranderd kunnen worden. “Moet het bad wellicht toch op een andere plaats, of een venster iets meer naar rechts worden verschoven?” geeft de architect als voorbeeld. Ook de te gebruiken materialen – parket, tegels etc.- worden op de “bouw” zelf bekeken. Deze werkwijze scheelt, naar de ervaring leert, dure rompslomp en dito aanpassingen achteraf.

Duurzaam

„Fantasie kost geen geld,“ vervolgt Roebrock. In de eindontwerpfase wordt gestreefd naar een zo individueel mogelijk ontwerp: komt er een open keuken of juist niet, wil de opdrachtgever een drempelloos woonhuis? Ook is met het oog op het milieu en de stijgende energieprijzen energiebewust bouwen van groot belang.

Architekturbüro Roebrock ontwerpt niet alleen het huis zelf, maar besteedt ook aandacht aan zaken als een open haard, trappen, overloop en zelfs het belichtingsplan. Op die manier worden aanpassingen achteraf tot een minimum beperkt. Betreft het een project waarbij aanbesteed moet worden? Roebrock verzorgt ook de aanbestedingen voor bijvoorbeeld elektriciteits- en loodgieterswerk en maakt uit de inzendingen de beste keuze, ook weer in overleg met de opdrachtgever(s). Zo blijft alles onder één dak en is de opleverdatum gegarandeerd.

Met het oog op milieu en duurzaamheid worden in de ontwerpen zo min mogelijk niet-toxische materialen gebruikt. Er wordt zelfs ook gekeken of materialen bijvoorbeeld hypoallergeen zijn. Architekturbüro Roebrock is door jarenlange ervaring uitstekend op de hoogte van de fabrikanten en de markt. Isolatie met bijvoorbeeld polystyreen – op basis van aardolie – is uit den boze; een goed alternatief hiervoor is minerale wol.

Benaderbaar

De veelzijdige ontwerpen van Architekturbüro Roebrock variëren van klassiek tot modern. Een greep uit de portfolio: verschillende woonhuizen en appartementencomplexen , de nieuwbouw van het St. Georg-Gymnasium in Bocholt met centrale mensa en een tandartspraktijk.

„Wij willen goede, verantwoorde en individuele architectuur leveren,“ zegt Roebrock. Maar minstens net zo belangrijk zijn de gedegen, deskundige adviezen en vooral de vereiste vertrouwensbasis. „Je werkt tenslotte wel een jaar of langer samen aan een project. Dan is vertrouwen en een goede verstandhouding van het grootste belang.“

Architekturbüro Roebrock toont dan ook graag zijn menselijke gezicht: open en benaderbaar. Daarnaast spelen vakkundige adviezen, uiterst individuele ontwerpen en de al eerder genoemde intensieve samenwerking in elke fase met de opdrachtgever(s) een belangrijke rol.

Contact

Architekturbüro Roebrock
De-Gasperi-Strasse 28 a

46399 Bocholt (Duitsland)
t 00 49 2871 4148
i www.roebrock.de
e info@roebrock.de

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *