Armoede in de Achterhoek

Armoede in de Achterhoek

Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft neemt in Nederland toe. Het gaat dan om Nederlanders die niet meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Dus dat ze niet kunnen beschikken over (gezond) voedsel, huisvesting, toegang tot de gezondheidszorg of geen mogelijkheden meer te hebben om verder te leren na de verplichte schoolperiode. Wanneer raak je onder de armoede grens en hoe staat de Achterhoek ervoor?

In Nederland ligt volgens het Centraal Planbureau de armoedegrens voor een eenpersoonshuishouden in 2023 op 1.551 euro per maand. De armoedegrens is gebaseerd op een lijst gemaakt door Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het aantal mensen dat van minder rond moet komen neemt dus toe, al is daar in hun omgeving vaak maar weinig over bekend, want er wordt nog altijd door bijna iedereen over gezwegen. Bij steeds meer gezinnen bevindt zich achter die voordeur een hoop verborgen leed. De zogenaamde ‘stille’ armoede.

Het Centraal Plan Bureau en het Sociaal Cultureel Planbureau hebben een schatting gemaakt voor wat betreft de armoede over 2023. De Verwachting is dat er in 2023 830.000 mensen, waarvan 220.000 kinderen, onder de armoedegrens leven. De oorzaak is de hoge inflatie. Alles is inmiddels flink duurder; gas, stroom, brandstof, boodschappen, maar ook de zorgverzekering. Dit terwijl de inkomens beperkt stijgen. Daardoor geldt dat deze cijfers de werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger zijn.

Achterhoek

Ook de Achterhoek heeft te kampen met een groep mensen die onder de armoedegrens leeft. Het Nederlandse gemiddelde is dat 5,7% van de inwoners in armoede leeft. De inwoners van de Achterhoek zitten daar met 4,1% dat moet rondkomen van een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikend criterium nog gelukkig wat onder. Winterswijk heeft met 5,2% het hoogste percentage armoede. Oost Gelre heeft met 2,8% het laagste percentage. Armoede is van alle tijden, ook in de regio Achterhoek. Helaas hebben mensen die onder de armoedegrens leven nog steeds te maken met vooroordelen. Hierdoor schamen mensen zich vaak als ze gebruik moeten maken van bijvoorbeeld de voedselbank. Maar armoede kan iedereen overkomen, zeker in deze tijd. De groepen bij wie sprake is van financiële nood zijn andere groepen dan voorheen, zoals zzp’ers. Het zijn huishoudens met een iets hoger inkomen, die tot voor kort prima rond konden komen, maar nu in de problemen zitten. Je hebt altijd hard gewerkt, maar plotseling heb je alleen nog maar problemen en schulden.

Gemeente

Elke gemeente heeft eigen regelingen voor mensen met een laag inkomen. De bijzondere bijstand is er daar één van. Dit is een extra uitkering voor onverwachte kosten, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine of rechtsbijstand. Daarnaast hebben gemeenten meedoenregelingen, waarmee mensen met een zeer laag inkomen leuke, leerzame of gezonde activiteiten kunnen ondernemen, zoals zwemles. In sommige gemeentes kunnen ze ook een bijdrage krijgen die ze kunnen besteden aan bijvoorbeeld kleding, schoolspullen, musea en sport. Volgens verschillende Achterhoekse gemeentes is het aantal aanvragen voor extra uitkeringen de afgelopen maanden flink gestegen en wordt er ook meer gebruik gemaakt van de energietoeslag. De gemeente Winterswijk ziet een duidelijke stijging en de gemeente Winterswijk ziet een duidelijke stijging en de gemeente Aalten ziet zelfs een stijging van het aantal hulpvragen met 20 procent. De gemeente Oost Gelre ziet nog geen stijging van het aantal aanvragen en dit baart de gemeente wel voor enige zorgen, want het is de inschatting dat zodra er jaarrekeningen bij de inwoners op de deurmat vallen. zij zich tot de gemeente zullen wenden als zij financieel niet in staat zijn om dit zelf op te lossen. Overigens weet niet iedereen de weg naar het gemeenteloket te vinden en ook hier speelt de schaamte een rol.

Voedselbank Oost Achterhoek

Ook de voedselbank probeert de mensen die armoede leven te ondersteunen. Voedselbank Oost Achterhoek streeft daarbij twee doelen na. Het team zet zich i nom voedselverspilling tegen te gaan én om de welbekende gratis voedselpakketten uit te delen aan mensen die leven over de armoedegrens. Klanten kunnen niet royaal een week eten van een voedselpakket, maar het helpt hen om de gaten in het menu te dichten. Bovendien kunnen de mensen van de voedselbank advies geven als er meer problemen zijn dan alleen het niet kunnen betalen van de rekening van de boodschappen en energieprijzen. Dat doen ze met een groot team vrijwilligers, die de stichting geheel op eigen kracht runt. Ze zijn actief in de gemeentes Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Berkelland en Oude IJselstreek. Overigens zijn er in de Achterhoek ook nog een aantal particuliere stichtingen actief om mensen die onder de armoedegrens leven te helpen en te ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is de stichting Mini Manna, die hulpwinkels heeft in Winterswijk, Ulft en Doetinchem.

Present Achterhoek

Stichting Present Achterhoek heeft een project opgestart waarmee ze een extra impuls geven om vrijwilligers te enthousiasmeren om iets te betekenen voor mensen in armoede. De praktische projecten bestaan uit bijvoorbeeld het opknappen van de woning (behangen, schilderen, vloer leggen), schoonmaken woning / keuken, opschonen verwaarloosde tuin, hulp bij verhuizen, het opknappen van de kinderkamers, achtertuinen kindvriendelijk maken etc. Het vindt plaats in Bronkhorst en Winterswijk. Door het huis of de tuin op te knappen van arme mensen, durven ze weer buren of andere mensen in hun huis te ontvangen, waardoor ze minder alleen staan. Kinderen durven weer vriendjes mee naar huis te nemen als hun kinderkamer er netjes uitziet.

Met bovenstaande activiteiten hoopt men 100 – 200 huishoudens te bereiken, met 160 – 200 vrijwilligers. De schaamte wordt verminderd, er is minder uitsluiting en men kan meer meedoen in de maatschappij.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat Buiten leven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *