Zoeken
Weg

Automonteurs helpen klanten graag veilig weer op weg

Werken in de sector motorvoertuigenreparatie in de Achterhoek betekent werken in een dynamische omgeving waarin je dagelijks bijdraagt aan de mobiliteit van je klanten. De sector kent veel werkgelegenheid en de nuchtere, collegiale werksfeer en het leuke klantencontact bieden volop kansen voor een toekomst met perspectief, vertellen Martijn Löwenthal en Roel Obbink.

Martijn Löwenthal
Meewerkend-eigenaar van autoschadeherstel en industriespuiterij Löwenthal in Ulft

Roel Obbink
Technisch specialist personenauto’s en automonteur bij Autobedrijf Ikink in Vragender

Martijn Löwenthal (48) groeide op in het autoschadeherstelbedrijf Löwenthal in Ulft, het bedrijf van zijn ouders en kreeg van hen ook zijn passie voor het vak mee. Op 17-jarige leeftijd volgde hij een opleiding tot autospuiter en ging toen direct aan het werk. “Eerst deden we alleen autoschadeherstel, maar later besloten we om daar ook industrieel spuitwerk bij te betrekken. Dat wil zeggen, het spuiten van alles waar verf op kan. Langzaam heb ik het stokje van mijn ouders overgenomen en sinds vier jaar ben ik nu de eigenaar van het bedrijf. Het mooie van het werk is om iets wat er niet meer uitziet, door stralen, schuren en spuiten weer mooi te maken, of een schadeauto op te knappen, zodat een klant weer met een vrolijk gezicht weg kan rijden. Dat is heel dankbaar en ik doe het met heel veel plezier.”

Roel Ottink (26) was altijd al graag met zijn handen bezig en volgde na het VMBO-gt de vierjarige MBO-niveau 4 opleiding tot technisch specialist. “Ik ben daaraan in de BOL-variant begonnen en voor stage kwam ik bij Ikink terecht. Zij konden wel een monteur in opleiding gebruiken en toen ben ik overgestapt naar de BBL-variant, dus leren en werken in één. Zo heb ik het traject afgemaakt en sinds 2022 ben ik nu bij Autobedrijf Ikink in vaste dienst. Het leukste is om mensen te helpen. Dat ze binnenkomen met in hun ogen een groot probleem en dat je soms met een kleine oplossing ervoor kunt zorgen dat ze weer veilig de weg op kunnen. Mensen op weg helpen door reparaties uit te voeren, dat vind ik heel mooi. Ik heb het hier goed naar mijn zin en voorlopig wil ik nog graag binnen de werkplaats de techniek en de ontwikkelingen meemaken als monteur, maar misschien dat ik in de toekomst binnen het bedrijf nog door kan groeien.”

Feiten en cijfers

  • In het laatste kwartaal van 2023 waren er in de Achterhoek minder dan 100 openstaande vacatures voor technisch personeel in de mobiliteitsbranche. Ondanks een daling van het totale aantal vacatures, bleef de vraag naar technisch personeel hoog. In het eerste kwartaal van 2024 ervoer ruim de helft van de werkgevers in deze branche personeelstekorten als een belemmering voor hun bedrijfsvoering.
  • Volgens de Arbeidskracht Analyse Achterhoek (AAA) kampt de regio tot 2026 jaarlijks met een tekort aan 1.900 werkenden, wat neerkomt op 1,2% van het totale aantal werkenden. Circa 70% van de werkgevers verwacht dat in de komende vijf jaar 10% van hun personeel met pensioen gaat.
  • Het beroep van automonteur verandert sterk door de opkomst van elektrische auto’s. Steeds vaker zijn software en elektronica de oorzaak van problemen. In vacatures wordt daarom meer gevraagd om kennis van ICT, elektronica en sensoren.
  • Ten opzichte van het laatste kwartaal in 2022 zijn er 100 vacatures bijgekomen in de mobiliteitsbranche in Gelderland, terwijl het totaal aantal openstaande vacatures juist daalde. De vraag naar technisch personeel was in het laatste kwartaal van 2023 het grootst in Rivierenland (150 vacatures) en het kleinst in de Achterhoek (minder dan 100 vacatures).

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen