Overlijdt u als partners snel na elkaar en heeft u geen testament?

Erfbelastingvoordeel bij overlijden

Overlijdt een partner? Dan gaat het vermogen meestal naar de (langstlevende) partner. De kinderen krijgen dan een geldvordering op de langstlevende ouder, waarover soms al direct erfbelasting moet worden betaald. De erfbelasting kan fors oplopen. Er bestaan mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de partner zo weinig mogelijk of geen erfbelasting betaalt.

Flexibele rente

Een flexibele renteclausule is een bepaling in uw testament waarmee u erfbelasting kunt besparen. U kunt zelf bepalen hoe hoog de rente is en rente is pas opeisbaar als de langstlevende partner overlijdt. Door een hoge of juist lage een rente overeen te komen, kan mogelijk veel erfbelasting worden bespaard.

Afvullegaat

Een afvullegaat is ook een bepaling die u in uw testament kunt opnemen om erfbelasting te besparen. Volgens de wet en veel oudere testamenten, erven de langstlevende partner en de kinderen allemaal een gelijk deel van de erfenis. Als het vermogen ”in de stenen” zit, kan de langstlevende partner in de problemen komen als er niet voldoende geld is om de erfbelasting te betalen. Door een afvullegaat kan de langstlevende partner kiezen voor een gunstigere verdeling van de erfenis, zodat minder of geen erfbelasting hoeft te worden betaald.

Aangifte erfbelasting

De belastingdienst verplicht u, in veel gevallen, om bij het overlijden van de eerste partner aangifte erfbelasting te doen. Om erfbelastingvoordeel te kunnen krijgen, is het van groot belang dat het aangifteformulier op de juiste manier wordt ingevuld. De notaris kan u hierbij behulpzaam zijn.

Voordeel opstellen boedelbeschrijving

U kunt nog een erfbelastingvoordeel behalen voor de erfbelasting. De notaris kan de omvang van de vorderingen van kinderen op de langstlevende partner vastleggen in een boedelbeschrijving. In zo’n boedelbeschrijving kan rekening worden gehouden met de werkelijke waarde van de woning, terwijl de belastingdienst rekent met de zogeheten WOZ-waarde. Het gevolg hiervan is dat de vorderingen van de kinderen hoger wordt. Door deze hogere schuld, betalen de kinderen bij het overlijden van de langstlevende ouder minder erfbelasting.

Testament

Bent u benieuwd of u ook erfbelastingvoordeel kunt behalen? De notaris kan samen met u bekijken of het wenselijk is om uw testament aan te passen.

Informatie

Wilt u meer informatie? Bel of kom gerust langs op onze vestigingen in Groenlo of Eibergen.

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

E: info@rgnotarissen.nl
I: www.rgnotarissen.nl
Winterswijkseweg 23 | 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25
Nijverheidsstraat 8-02 | 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *