Benefietconcert voor wensambulance Oost-Nederland

Kaz Lux sluit loopbaan af in Kulturhus Dinxperlo

“We maken de mooiste dingen mee. Serieus. Laatst nog, met een doodzieke jonge man uit de buurt. Die wilde vlak voor z’n overlijden nog een keertje naar zee. Nou. Wij met de wensambulance naar de kust. Hij zat in een rolstoel, wat te doen? Nou. Wij trokken hem dwars door het mulle zand het strand over, stroopten z’n broekspijpen op en zetten hem met rolstoel en al tot kniehoogte in zee. Hij vond het prachtig!”

Chauffeurs Jan Punt en Geert Eberhard van Wensambulance Oost-Nederland zitten vol met even hilarische als ontroerende anecdotes. Het fenomeen wensambulance ontstond in Rotterdam. Niet veel later volgden andere regio’s. Sinds 2018 bestaat de service ook in Achterhoek en Twente. Zoals de naam al doet vermoeden, realiseert de wensambulance de laatste wens voor een doodzieke gast. Dat gebeurt geheel op vrijwillige basis. Wensambulance Oost-Nederland beschikt inmiddels over drie, vaak afgeschreven, ziekenwagens. Die ambulances worden keurig heringericht met een hypermoderne brancard, en extra zitplaatsen voor eventuele begeleiders van de hoofdpersoon. Elke chauffeur gaat elke dag gratis mee, evenals een gediplomeerd verpleegkundige. “Wij zijn compleet afhankelijk van giften en legaten. Natuurlijk krijgen wel eens wat toegeschoven van dankbare familie of vrienden. Maar we krijgen geen cent subsidie. De wensambulance is hierdoor voor iedereen toegankelijk”, benadrukt chauffeur Geert (67) uit Weerselo.

Dankbaarheid

“Wij doen het voor de dankbaarheid. Dat is het mooiste dat er is”, vult collega Jan (74, eveneens uit Weerselo) aan. “Als je na een intensieve dag de gast thuis aflevert, en de mensen vragen of we voor een laatste drankje nog even mee naar binnen komen. De lach op het gezicht van de gast is dan altijd onvergetelijk.”
“Als ik ’s avonds dan lachend thuiskom, vraagt mijn vrouw: ‘Wat heb je nou weer te lachen?’. En dan antwoord ik: ‘Weet je wel wat voor mooie dag ik heb gehad?’. De wensambulance is een schitterende invulling van onze vrije tijd”, aldus Geert. Jan: “Alle verzoeken worden heel intensief begeleid en vooraf minutieus doorgesproken. Iemand belt of mailt met een verzoek. Als dat verzoek haalbaar is, dan worden vooraf alle details zorgvuldig doorgenomen. Moet de gast onderweg medicatie hebben? Een infuus, wellicht? Dat soort zaken zijn van het grootste belang. We mogen op z’n feestdag niet voor vervelende verrassingen komen te staan”, weet Jan. “Alle wensen zijn in principe bespreekbaar”, vervolgt hij. “Nee komt in onze vocabulaire niet voor. We zijn al op Texel geweest, in Antwerpen en in Frankfurt. Frankfurt was trouwens ook weer een heel bijzondere. Die jongen wilde daar persé naar toe, omdat ze in het ziekenhuis daar de oplossing zouden hebben voor zijn dodelijke ziekte. Maar helaas. Het mocht niet baten.”

Concert for dreams

Bluesliefhebber Gerard Kolenbrander (62) uit Dinxperlo kwam twee jaar geleden zelf met de wensambulance in aanraking. “Ik kende het eerst helemaal niet. Mijn broer lag op sterven. Hij was enorm gek op paarden. Maar in een manege was hij nog nooit geweest. Dat heeft mijn vrouw toen via de wensambulance voor hem geregeld. Mijn broer glunderde de hele dag van oor tot oor.”
Zo ontstond bij Kolenbrander het idee om voor de Wensambulance Oost-Nederland een benefietconcert te organiseren. Zijn ‘Concert for Dreams’ had eigenlijk vorig jaar al plaats moeten vinden. Maar om de bekende reden ging dat toen niet door. Inmiddels staat het concert al stevig in de steigers. “We hebben inmiddels meer dan zeventig muzikanten, inclusief een compleet koor”, vertelt de enthousiaste organisator. “En alles wordt gratis beschikbaar gesteld. Licht, geluid, podium. Alles. Er worden professionele beeld- en geluidsopnamen gemaakt en daarvan worden 600 CD’s gedrukt. Ook de inkomsten uit die verkoop gaan 1 op 1 naar de wensambulance. Er komt een veiling bij, met door artiesten zelfgemaakte werken. Zo heeft Frank Kraaijeveld van de Bintangs al een zelfgemaakt beeldje beschikbaar gesteld. Heel bijzonder allemaal.”

Kaz lux

Tijdens Concert for Dreams worden optredens verzorgd door ondermeer Boogie Dogs, Kissterious en Firehouse Mama. Hoogtepunt van de avond moet de afsluiting worden, verzorgd door een heuse Allstar Band. Kolenbrander: “Tientallen muzikanten uit diverse muzikale hoeken zullen hier dan op het podium verschijnen. Ik heb een setlist gemaakt van ruim vijftig nummers. Die heb ik aan iedereen toegestuurd. Ze mogen dan zelf bepalen met welke nummers ze die avond meespelen. De muzikanten treden die avond veelal volkomen uit hun comfortzone, en dat wordt enorm verrassend. Dat is ook de kracht van dit concept.”

Eén van de meest in het oog springende artiesten tijdens Concert for Dreams is de bekende zanger- gitarist van de legendarisch Nederlandse bluesband Brainbox, Kaz Lux. “Zoals bekend heeft Lux al lang last van gehoorschade. Hij hoort niet best meer. En treedt om die nog maar zelden op. Echter. Voor de wensambulance maakt hij graag een uitzondering. Hij heeft toegezegd om in Dinxperlo te komen spelen. Het zal één van zijn laatste live-optredens worden. Misschien wel zijn allerlaatste. Hij doet vier nummers. Akoestisch. Ik verheug me daar zeer op”, aldus de trotse organisator.

Concert for Dreams wordt gehouden op vrijdagavond 5 november, in het Kulturhuus in Dinxperlo. Entrée: €15.- per persoon. Alle inkomsten van de avond gaan linea-recta naar de Wensambulance Oost-Nederland.

www.concertfordreams.nl

www.wensambulance.nl

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *