benefietconcert

Benefietconcert voor Oekraïne

Opbrengst komt ten goede aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen

De Nederlandse dirigent Jeroen Weierink organiseert in samenwerking met stichting MAX Maakt Mogelijk 5 benefietconcerten voor Oekraïne. Hij staat dinsdag 29 maart met het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde ‘Orkest van de Vrede’ bij Amphion. Het orkest bestaat grotendeels uit Nederlandse musici die hun roots in Oekraïne en Rusland hebben. Musici, solisten, dirigent en de concertzalen werken allemaal belangeloos mee en de gehele opbrengst komt ten goede aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.

Het Orkest voor de Vrede bestaat uit circa veertig leden. De orkestleden hebben hun sporen verdiend in orkesten als het Koninklijk Concertgebouw orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentieorkest en Radio-orkesten of zijn als freelancer actief. Op het programma staan beroemde composities, zoals de Elégie uit de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski, Symfonie nr. 29 van Mozart en het Larghetto uit de Strijkersserenade van Elgar. Tevens zal er een kort werk voor cello en orkest gespeeld worden van de Oekraïense componist Lyatoshinsky. De solopartij zal gespeeld worden door de Oekraïense Katja Dirven. Gastsolisten zijn de jonge internationaal vermaarde solisten Dana Zemtsov (altviool) en Michael Foyle (viool).

Initiatief

Initiatiefnemer Jeroen Weierink is dirigent van het befaamde Charkov City Opera & Ballet. Met dit gezelschap reisde de laatste zes jaar door de Europa met tal van bekende opera’s van Verdi, Bizet en Puccini. Tevens waren zij op vele plaatsen te horen in grote oratoria o.a. van Mozart, Dvorak, Beethoven en Gounod. In 2015 dirigeerde hij in kathedraal van Kiev het officiële herdenkingsconcert voor de MH17-ramp in aanwezigheid van de Oekraïense President en zijn gasten.

De concerten elders in het land vinden plaats op; zaterdag 26 maart Steigerkerk Rotterdam, zondag 27 maart DeLaMar Theater Amsterdam, maandag 28 maart AFAS Theater Leusden, woensdag 30 maart Deventer Schouwburg.

Praktisch

Het Orkest van de Vrede staat dinsdag 29 maart om 20:00 uur in de Rabobankzaal van Amphion. Info en tickets: amphion.nl/theater.

Meer Oekraïne bij Amphion

Zaterdag 9 april komt Recirquel met ‘My Land’ naar Amphion. Door de oorlog in Oekraïne heeft de voorstelling met zeven zeer getalenteerde jonge artiesten uit Oekraïne onverwacht een nieuwe betekenis gekregen. Zij vertellen in de cirque-danse voorstelling hun persoonlijke verhalen over liefde voor hun thuisland. Op vrijdag 29 april houdt voormalig Rusland-correspondent Jelle Brandt Corstius een theatercollege bij Amphion. Het theatercollege gaat voorbij de waan van de dag en geeft antwoord op dieper liggende vragen over het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Deze oorlog zal het leven van een hele generatie bepalen en dit theatercollege biedt bezoekers belangrijke context.

Amphion

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *