Bert Maalderink

Bert Maalderink van Graafschap supporter tot ijdele Oranje volger

Uit de oude doos: februari 2009

Voor MIJN Interview hebben we deze maand een gesprek met de Achterhoekse sportverslaggever en redacteur Bert Maalderink (45). Maalderink, vooral herkenbaar van stem, staat bekend als de markante verslaggever bij NOS Studio Sport en om zijn kritische vraagstellingen aan sporters en bondscoaches. “Over mijn reportages en interviews hebben mensen altijd een mening en die mening is niet altijd positief.”

Je werkt sinds 1993 als verslaggever bij Studio sport met in jouw pakket voetbal en schaatsen. Daarnaast ben je één van de vaste volgers van het Nederlands elftal Vorig jaar was het EK voetbal in Zwitserland en Oostenrijk. Hoe heb jij dit toernooi ervaren?

“Qua voetbal was het een super toernooi. Nederland speelde tijdens het EK in de eerste ronde geweldig voetbal, maar toen de vrouw van Khalid Boulahrouz een miskraam kreeg ging het mis. Misschien kun je nu wel zeggen dat het Nederlands elftal daardoor is uitgeschakeld door Rusland. Het team zat in een overwinningsroes en dan gebeurt er iets in een spelersgroep waarna de bondscoach redeneert dat de groep er sterker van wordt. Dan kan, maar het kan ook verlammend werken ik denk het laatste”

Je spreekt over een super toernooi. Toch nam je na het EK ontslag. Waarom nam je deze keuze?

“Kort samenvattend kun je zeggen dat ik op het EK het gevoel had dat ik meer met ‘Bert Maalderink TV’ bezig was dan werken voor de NOS ik voelde mij vrij alleen & merkte dat mensen binnen het bedrijf niet voor honderd procent achter mij stonden. De leiding van Studio Sport vond dat niet zo. Na een goed gesprek ben ik toch weer teruggekomen omdat ik vond dat ik nog niet helemaal klaar was bij Studio Sport. Er zijn toch nog wel een hoop dingen die ik wil meemaken. Al is het alleen maar omdat ik het Nederlands elftal wel eens een keertje iets wil zien winnen. Het WK in Zuid-Afrika en de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 wil ik nog wel graag doen.”

Je bent geboren in Steenderen, opgegroeid in Vorden en woont nu in Utrecht. Is de Achterhoek nog wel jouw thuis?

“Ja, heel erg zelfs. Met een vriend, die afkomstig is uit Lichtenvoorde en ook journalistiek studeerde in Utrecht, praat ik over de Achterhoek en spreek ik dialect. Dat is mijn link met de Achterhoek. Gesprekken in het dialect zijn leuker en er valt meer te lachen want in het Achterhoekse dialect zit namelijk veel humor verborgen. Achterhoekers beheersen de kunst om een grap te vertellen zonder daarbij te blikken of te blazen. Het interview met de vader van Klaas-Jan Huntelaar is daar een goed voorbeeld van. Deze man is echt op en top Achterhoeks. Hij wist zonder een spier te vertrekken een verslagever van de Amsterdamse zender AT5 om de tuin te leiden. Ik weet zeker dat die man ’s nachts niet
geslapen heeft van het lachen. Dat vind ik echt Achterhoeks.”

Ben jij Graafschap supporter?

“Jazeker. Mijn eerste wedstrijd van de Graafschap was in 1973. Ik was toen negen jaar. De Graafschap speelde nacompetitie. Een oom van mij, oom Berend, ging altijd naar de Graafschap. Hij nam mij een keer mee en in dat jaar promoveerde de Graafschap. Guus Hiddink zat toen nog in het team. Ik heb die man dus zien spelen op ‘de Vijverberg’ en heb hem gevolgd tot later, toen ik in de sportjournalistiek ging werken. Dat is natuurlijk erg leuk.”

Heb je contact met Guus Hiddink?

“Het is misschien erg arrogant, maar ja. Ik had Hiddink tijdens het EK voor de wedstrijd Nederland – Rusland een sms gestuurd met de test ‘Verdomme, morgen de Achterhoek tegen Nederland. Voor we moet ik in godsnaam zijn?’ Toen kreeg ik als antwoord: ‘De Achterhoek ligt soms dichterbij Rusland. Dus neurie ik de mooie melodie van de Russische hymne mee. Groet van ouwe Tsaar’. Dit is de band de ik heb met Hiddink. Op een volle persconferentie voor de oefenwedstrijd Rusland-Nederland liet hij iedereen weten dat hij het geweldig vond dat ik, als kritisch journalist, bij de NOS was gebleven. Dus als je vraagt: Is er een band tussen jou en Hiddink? Ja, die is er en dat heeft te maken met de Achterhoek.”

Hiddink noemt je een kritische journalist. Je staat ook bekend als kritisch. Zie jij jezelf ook zo?

“Ik ben altijd al kritisch geweest en ik vind dat je altijd kritisch moet zijn als journalist. Dus als ze mij kritisch noemen wat zijn ‘gewone’ journalisten dan? Je moet wel eerst verschillende stadia doorlopen voordat je op een niveau komt dat je bepaalde dingen durft te vragen. Dat niveau heb ik blijkbaar wel bereikt.”

Hoezo blijkbaar? Dat klinkt wel wat bescheiden.

Kijk wil niet arrogant overkomen. Op het moment dat je over jezelf gaat praten en je zegt dit soort dingen dan denken anderen snel: goh, die vind zichzelf wel heel erg goed. Dat vind ik helemaal niet, maar ik kan ook niet zeggen dat ik mezelf slecht vind. ik ben vrij tevreden over de dingen die ik maak, maar vaak komt dat niet echt sympathiek over. Over mijn reportages en interviews hebben mensen altijd een mening en die mening is niet altijd positief. Dat mag van mij.”

Mensen noemen je wel negatief sarcastisch en beledigend. Trek jij je dit aan?

“Beledigend is toch niet zo erg”, lacht Bert. “Er zijn veel ergere dingen. Nee, hier lig ik echt niet wakker van Eigenlijk voedt het mij. Als mensen mij een zak vinden dan zorg ik ervoor dat je me de volgende keer een nog grotere zak gaat vinden. Ik sta voor honderd procent achter de dingen die ik doe. Het gebeurt niet vaak dat ik achteraf denk dat ik het anders had moeten doen. Ik denk namelijk goed over mijn woorden na. Als ik me het gezeur van iedereen aantrek dan zou ik andere vragen gaan stellen, maar zo werkt het niet bij mij.”

Je hebt een suggestieve vraagstelling. Probeer je hiermee te scoren?

“O ja, dat is wel een beetje waar. Zeker bij voetbal. Bij grote toernooien gaat het geregeld over opstellingen. Als ik aan de bondscoach vraag ‘Met welke opstelling gaat u morgen spelen? Dan geeft hij geen antwoord. Dus ben je snel uitgepraat. Dan leg je dus snel een vraag voor waar het antwoord al in zit opgesloten, bijvoorbeeld vanmiddag zag ik van der vaart oefenen, dus het lijkt mij dat hij gaat spelen. Het gaat mij dan niet om aandacht, maar als ik weet dat een bepaalde vaardigheid werkt, dan doe ik het de volgende keer weer. Op het moment dat ik de vraag stel dan weet ik dat mensen hier een mening over hebben. Ze vinden mij snel een zeurpiet en dat is niet mijn probleem.”

In een eerder interview noem jezelf ijdel. Kun je dit verklaren?

“Ik ben ijdel in mijn reportages, niet qua uiterlijk. Het kan me niet schelen hoe ik eruit zie, als mijn interviews en reportages maar goed zijn. Ik wil ook niet met mijn kop op TV, dat vind ik overbodige informatie. Het beeld is al zo klein, dus waarom zou ik mijn hoofd daar nog indrukken. Het gaat ook om de sporter. Ik vind dat mijn vragen wel gehoord mogen worden, maar mijn hoofd voegt niets toe.”

Ben je al bezig met het WK in Zuid-Afrika in 2010?

“Jazeker. Dat wordt een leuk jaar. Ik denk dat Nederland een goede kans maakt. Dit was voor mij een van de redenen om bij Studio Sport te blijven. De kans dat ze wereldkampioen kunnen worden is heel groot en dat wil ik maar al te graag meemaken.”

van

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *