TZA Foto MIJN magazine

‘’Bewustwording, acceptatie, adoptie en implementatie’’

De Technologie & Zorg Academie Achterhoek laat studenten en professionals op een innovatieve en inspirerende manier kennismaken met de mogelijkheden van technologie om prettiger, veiliger en zelfstandiger te leven. Voor dit artikel ging ik in gesprek met Ruud Kampshoff. Directeur van TZA Achterhoek.

Hi Ruud, fijn dat je tijd voor ons wilde vrijmaken. Kun je ons wat meer vertellen over De TZA?

De Technologie & Zorg Academie Achterhoek (TZA) bevordert het gebruik van zorgtechnologieën om de zorg te verbeteren en efficiënter te maken. Dit omvat onder andere trainingen voor zorgprofessionals en mantelzorgers in het gebruik van slimme sensoren, telemonitoring, robotica en kunstmatige intelligentie (AI). TZA heeft virtual reality-trainingen ontwikkeld om zorgmedewerkers voor te bereiden op de zorg voor kwetsbare groepen, zoals mensen met dementie. Daarnaast heeft TZA innovatieve zorgtechnologieën geïntroduceerd, zoals slimme sensoren en robotica, om de veiligheid van mensen thuis te waarborgen en de werkdruk van zorgmedewerkers te verminderen.

Hoe is de Technologie & Zorg Academie Achterhoek ontstaan?

De vergrijzing neemt toe in de regio Achterhoek, terwijl het aantal zorgpersoneel afneemt. Dit zorgt voor uitdagingen in de zorg, zoals een grotere zorgvraag en een tekort aan zorgcapaciteit. Inzet van zorgtechnologieën kan een deel van de oplossing zijn, om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen en de zorg efficiënter en effectiever te maken. TZA Achterhoek heeft technologieën ingezet om de zorg toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Denk hierbij aan slimme sensoren en robots die kunnen helpen bij mobiliteit, communicatie en zelfredzaamheid. Deze technologieën kunnen de kwaliteit van leven verbeteren en mensen met een beperking meer autonomie geven in hun dagelijkse leven.

Kun je ons een voorbeeld geven hoe TZA Achterhoek de zorg toegankelijker heeft gemaakt?

Een voorbeeld van hoe TZA Achterhoek de zorg toegankelijker heeft gemaakt voor kwetsbare groepen is door het gebruik van virtual reality-trainingen voor zorgmedewerkers. In samenwerking met zorginstellingen heeft TZA Achterhoek virtual reality-trainingen ontwikkeld om zorgmedewerkers te trainen in complexe situaties, zoals het omgaan met dementie of agressie bij patiënten. Door realistische en interactieve simulaties kunnen zorgmedewerkers hun vaardigheden verbeteren en beter omgaan met uitdagende situaties in de zorgpraktijk.

Kun je wat succesverhalen met ons delen?

Een succesverhaal van TZA Achterhoek is het Living Lab, waar zorgprofessionals de producten van TZA kunnen lenen en inzetten bij hun cliënten. Een voorbeeld van een product dat hier wordt ingezet is de “wolk short”, een slimme heupairbag die automatisch wordt opgeblazen als iemand valt, om een heupfractuur te voorkomen. Dit heeft geleid tot een toename van het zelfvertrouwen bij ouderen, waardoor ze meer durven bewegen en actief kunnen blijven. Dit draagt bij aan het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen en vermindert de zorgvraag.

___________________________________________________________________

MIJN Achterhoek werkt

Achterhoek Werkt, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heeft. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Klik dan op de volgende link: https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijn-magazine/mijn-achterhoek-werkt/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *