De zomer komt eraan. Voor veel mensen het moment om zich te oriënteren op de zomervakantie. Niet iedereen kiest voor een reis naar het buitenland en dat is ook niet nodig, want in eigen land is zoveel te doen. Dat geldt zeker ook voor de Achterhoek, waar je al voor een heel klein bedrag leuke, een klein museum kunt bezoeken, waar je van alles te weten kunt komen over hoe de Achterhoek er in het verleden uitzag.
Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel het openluchtmuseum Museum Erve Kots in Lievelde. In het nagebouwde dorp vind je onder meer een herberg waar je ook kunt overnachten en een bierbrouwerij. Je wandelt langs authentieke boerderijen, een oliemolen en een houtzagerij. De agrarische machines in en om de boerderijen geven een goed beeld van de het landleven van vroeger en van de eerste vormen van mechanisatie in het boerenleven. Regelmatig zijn er demonstraties van oude ambachten te zien, die het verleden even echt tot leven brengen. Spinnen, weven, klompen maken, alles komt voorbij. Zelfs hoe vroeger pannenkoeken werden gebakken.
Boerderijmusea
Maar minstens net zo leuk zijn de boerderijmusea. Zo bevindt het Boerderijmuseum De Neeth zich bijvoorbeeld in het prachtige buurtschap Barlo bij Aalten. In het museum is een unieke verzameling gebruiksvoorwerpen voor thuis en in het boerenleven te vinden. In een schuur uit 1910 krijg je een beeld van hoe de bevolking vroeger in de Achterhoek leefde en werkte.
Ook Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo is een uniek stukje erfgoed. Dit historische gebouw diende als boerenhuis, tolboerderij en herberg. Een prachtige plek om nu rond te lopen en iets te ontdekken van het boerenleven in de twintigste eeuw. Er is veel opgeknapt, zoals de schuur, boomgaard, vruchtbomen en het weefgetouw. Bekijk hier hoe vroeger van roggezaad roggebrood werd gemaakt.
In het centrum van Groenlo staat de Stadsboerderij Grolle uit 1623. Bezoek dit mooie historische gebouw, waar alles bijna nog net zo is als toen. Bekijk de mooie kamer – zoals boerenfamilies vroeger hun woonkamer noemden – en zie in de woonkeuken hoe de familie vroeger sliep en kookte in één ruimte. In de weefkamer vind je een weefgetouw uit de zeventiende eeuw. Verder staan door het museum heen diverse oude boerenwerktuigen en gereedschappen.
Je kom alles te weten over de Oost-Nederlandse walvisjacht, de textielgeschiedenis en verschillende bodemvondsten bij een bezoek aan Museumboerderij Erve Brooks Niehof in Gelselaar. De boerderij beschikt ook over een verzameling van antiquiteiten en gebruiken van weefgetouw, knipmutsen en een alkoof. Er is ook een speeltuin, je kunt er Oudhollandse spelletjes doen en er is een winkel met speelgoed en lekkernijen van vroeger.
Bekijk in Museum Smedekinck in Zelhem de erfgoedkamer van de voormalige gemeente Zelhem en een stijlkamer met een compleet ingerichte ouderwetse boerenwoonkeuken. Wandel langs kleding uit vervlogen tijden, een oude bakoven, een waterput en bodemvondsten van de diverse opgravingen in en rondom Zelhem. Naast een boerderij is er een grote schuur, werktuigenloods, kruidentuin en Ludgerkerkje.
Een hele diepe duik in de geschiedenis kun je ook nemen in Museum De Scheper in Eibergen waar archeologische vondsten, geluid, films en afbeeldingen de ontwikkelingen van Eibergen laten zien. Walviswervels, haaientanden en viswerveltjes uit het Mioceen geven aan dat Eibergen in dat tijdperk nog diep onder de golven van de zee lag.
Doesburg
In Doesburg is van alles te beleven. Zo is het Openbaar Vervoer & Speelgoed museum er gevestigd, kun je er glaskunst en sieraden bekijken in Museum Lalique en herbergt het dorp de Museumtuin fruitbomen ’t Olde Ras. Maar het dorp heeft ook een eigen streekmuseum, De Roode Tooren. In het museum zijn onder andere een kruidenierswinkel uit 1890, een werkende tabakskerverij uit 1894 en archeologische vondsten te bezichtigen.
Doesburg is natuurlijk van oudsher vooral bekend om zijn mosterd. Het was eerst alleen een fabriekje, maar sinds 1974 is de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek een museum. Maak kennis met een typisch oudhollands ambacht en ga met veel smakelijke ideeën naar huis! Zie hoe ambachtelijke mosterd gemaakt wordt en met oude apparaten wordt verdeeld over de potjes. Ook doe je een hoop inspiratie op voor in de keuken – want met mosterd kun je eindeloos combineren.
Om nog even in de mosterd te blijven: Zilvermuseum Doesburg heeft een internationale collectie van zilveren cruet sets, mosterdpotjes en bijbehorende objecten in Victoriaanse stijl die ook uit de belangrijke kunststroming Jugendstil voorkomen. De zilveren objecten van Zilvermuseum Doesburg bestaan behalve uit zilver ook vaak uit andere materialen zoals parelmoer, hoorn of porselein. En sommige objecten zijn zelfs van speciale materialen gemaakt zoals Imari porselein of Boheems glas.
Oorlog en grenzen
In verschillende musea gaat het over oorlog en vrede en de daarbij horende grenzen. Een aanrader is het Grenslandmuseum in Dinxperlo. Het dorp vormt samen met het Duitse Suderwick één gemeenschap en de grens loopt dus dwars door het dorp. In het museum is alles te vinden over de douanegeschiedenis, waarin er strenge controle was op smokkelaars.
In Stadsmuseum Doetinchem ontdek je alles over Doetinchem voor de oorlog, toen het centrum van de stad er nog heel anders uit zag. Luister naar de ooggetuigenverslagen van de bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. En zie hoe anders de stad er vroeger uitzag dankzij twee prachtige maquettes: de eerste laat Doetinchem zien in 1830 en de tweede de stad in 1940, vlak voor de bombardementen. Verder is er ook veel kunst te zien van kunstenaars uit Doetinchem en de Achterhoek
Hoe zag Groenlo er uit tijdens de Tachtigjarige oorlog? Groenlo was een sterke vesting. Vandaar de uitdrukking ‘zo vaste als Grolle’. Groenlo of Grol is door de Spaanse koning Karel de Vijfde rond 1550 als vestingstad uitgebouwd tot het sterkste steunpunt in het oosten. De stadsmuren van de Middeleeuwen zijn dan niet meer bestand tegen het krijgsgeweld. Het kanon op het Noorderbastion waakte over de stad. Soldaten liepen hun rondes langs de Circumvallatielinie, een insluitingslinie om de vesting tijdens de belegering door Prins Frederik Hendrik. Met een maquette, kaarten en bodemvondsten komt deze bijzondere historie tot leven in het Stadsmuseum Groenlo.
Meer te zien
Uiteraard is dit slechts een greep uit alle kleine musea die in de Achterhoek te vinden zijn. Er is nog veel meer te zien en te beleven. Veel plezier met het bezoeken van al deze sites die vrijwel altijd door enthousiaste vrijwilligers in leven worden gehouden.
___________________________________________________________________
Bedrijfspresentaties
MIJN Special
In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer was dat geld en financiën. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/