Achterhoeker

Bij de Achterhoeker staat de deur altijd los

De 20-jarige Indy en 34-jarige Jeffrey zijn allebei geboren en getogen Achterhoekers en beiden werkzaam in de zorg. De nuchterheid, het noaberschap en de fijne leefomgeving is wat de Achterhoek volgens hun zo mooi maakt. “Bij de Achterhoeker staat de deur altijd los.”

Zien jullie deze kenmerken ook terugkomen in jullie organisaties?

Indy: Ik ben werkzaam bij Careaz en Sensire en zie op het werk de aanpak mentaliteit goed terugkomen. Collega’s hebben passie voor hun werk en zijn in hun vrije tijd ook bereikbaar. Er wordt veel voor elkaar gewerkt en men probeert veel met elkaar mee te denken. 

Jeffrey: Ik ben werkzaam bij Azora en ook hier zie ik dit terugkomen. Iedereen werkt hard en met passie en plezier om het voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. We zien deze waardering terug, doordat de deur voor iedereen altijd open staat.

Hoe zijn jullie in de zorg terecht gekomen en wat maakt de zorg zo’n mooi vak?

Indy: Al van jongs af aan wist ik zeker dat ik iets in de gezondheidszorg wilde gaan doen. Ik wil graag iets voor mensen kunnen betekenen. Daarom ben ik na mijn middelbare school meteen aan de studie HBO-V begonnen. Mijn eerste twee leerjaren zitten er nu op en ik heb al heel wat ervaring opgedaan. Tijdens mijn eerste leerjaar heb ik bij Careaz gesolliciteerd om al kennis te maken met de zorg. Tijdens mijn werk ben ik vooral bezig met het helpen bij sociale en recreatieve activiteiten.

Dit doe ik door met de bewoners bijvoorbeeld een wandeling te maken of samen spelletjes te spelen. Hierbij richt ik mij vooral op het gebied van welzijn. Ik probeer de mensen altijd gerust te stellen en het voor hen zo comfortabel mogelijk te maken. Nu ik verder in mijn opleiding ben, mag ik ook beginnen met het zelfstandig uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Dit zijn handelingen die ik tijdens mijn stage al in de praktijk heb geleerd. Zo richt ik mij steeds meer op de zorg en ben ik bezig mij te ontwikkelen als professional.

Jeffrey: Toen ik 18 was, was ik net klaar als helpende en heb ik gesolliciteerd bij Azora om intern de opleiding Verzorgende VIG te volgen. Ik werk graag vanuit mijn hart en met mijn handen dus de zorg was een makkelijke keus en werk elke dag met plezier op een afdeling met bewoners die zowel lichamelijk als psychiatrisch hulpbehoevend zijn (Gerontopsychiatrie). Ik begeleid bewoners in hun dagelijkse zorgbehoeften. Denk hierbij aan wassen, aankleden en hulp bij voeding. Maar ook als het voor een bewoner even niet meezit komen ze bij mij voor een gesprekje, zodat ik ze weer richting het juiste pad kan begeleiden. En er komen natuurlijk ook verpleegkundige technische taken bij zoals wondverzorging. Daarnaast coach ik ook teams binnen en buiten Azora over complexere casussen op het gebied van gedrag, zodat bewoner en team weer door één deur kunnen.

Zijn er opleidings/doorgroeimogelijkheden in jullie organisaties? Zo ja, welke?

Indy: Er zijn zeker opleidings- en doorgroeimogelijkheden binnen Careaz. Diverse collega’s volgen een studie naast hun werk. Zelf volg ik de studie HBO-V, wat mij nu goed afgaat doordat ik al werk in de praktijk. Op mijn werk merk ik dat sommige collega’s mij graag betrekken bij verpleegkundige handelingen en interessante casussen om mij nieuwe vaardigheden te leren. Dit is erg fijn en hierdoor kan ik de theorie makkelijker begrijpen door de koppeling naar de praktijk. Ik mag nu meer handelingen zelfstandig uitvoeren en ik mag nu ook de verantwoordelijke diensten gaan draaien, omdat ik onlangs een niveau hoger ben doorgestroomd.

Jeffrey: Ik kan mijzelf hiervoor goed als voorbeeld gebruiken. Ik ben binnen gekomen als helpende, daarna als Verzorgende VIG en nu als als verpleegkundige met een specialisatie in (HBO) Geriatrie-Gerontologie. Doorgroeien kun je dus zeker! Op www.azora-academy.nl vind je alle mogelijkheden binnen Azora. Of je nu al werkzaam bent of in de zorg wil starten.

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Benieuwd naar andere matches, projecten en evenementen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *