Droomhuis

Bijna energieneutrale boerderij van 200 jaar oud

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een fijne sfeer. De Achterhoek is een goeie streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer boerderij Veldzicht in Bekveld bij Hengelo Gelderland.

De Achterhoek telt veel oude boerderijen. Authentieke elementen herinneren aan de vervlogen tijden. Door ze van moderne gemakken te voorzien, krijgen ze een nieuwe toekomst. Ook bij boerderij Veldzicht in de buurtschap Bekveld. Albert en Everlien Janssen wonen er, samen met hun kinderen, met veel plezier. Ook runnen ze er een recreatie- en kinderboerderij.

Ultieme buitenleven

Veldzicht, de naam zegt het al. Je hebt er een prachtig uitzicht over een weids veld. Het fraaie en grote terrein zelf is groen van karakter en is voorzien van veel bomen. Dit is het ultieme buitenleven. Bewegende beelden gemaakt met een drone op www.feltsigt.nl geven een goede indruk van hoe het eruit ziet. De recreatie- en kinderboerderij kreeg als woordgrapje de naam Feltsigt. Op een zonnige herfstdag doet het gelijk gezellig aan. Voor kinderen is het een speelparadijs met volop afwisseling. Ook halen ze hun hart op bij de boerderijdieren die ze kunnen aaien of voeren. Ouders genieten op het terras. Aan de keukentafel vertellen Albert en Everlien graag over hun sfeervolle woning. Het is al zo’n 200 jaar oud. Al vrij snel kwam het in bezit van de familie van Albert. “Mijn overgrootouders en grootouders hebben hier gewoond. Opa en oma hadden aanvankelijk wat koeien, varkens en kippen zoals dat meestal op een boerderij het geval was. Waar we nu zitten, was vroeger de deel met de koeien.”

Uitdaging

De grootouders waren al flink op leeftijd toen ze in 1990 met het verzoek kwamen of iemand binnen de familie de boerderij wilde kopen. Voorwaarde was dat ze er dan zelf bij in konden blijven wonen. “Dat zag ik wel zitten”, vertelt Albert. “Ik was 22 jaar en woonde nog thuis bij mijn ouders in Toldijk en wilde zelf ook graag buitenaf wonen. Ik zag het als een mooie kans.” Iedereen zag het zitten en zo kon Albert, die al verkering had met Everlien, aan de slag. Want de boerderij moest wel worden verbouwd en gesplitst. Als timmerman was dat voor hem geen probleem. “Een leuke uitdaging, al was het gezien het achterstallig onderhoud best een heel project.”

Goed isoleren

Het woongedeelte van opa en oma werd het eerst onder handen genomen. “Ze hebben er niet zo lang gewoond. Oma begon te dementeren, ze zijn vrij snel daarna naar een verzorgingshuis gegaan.” De opknapbeurt van de boerderij kreeg steeds meer vorm. Tot 1994 werd de benedenverdieping aangepakt, later volgde de bovenverdieping. Goed isoleren vormde een belangrijk onderdeel. De originele eiken gebinten bleven bewaard. De boerderij werd van alle moderne gemakken voorzien, zonder de uitstraling geweld aan te doen. Zo keerden de kleine ruitjes met luiken in de voorgevel terug. Ook de deels rieten kap werd in ere hersteld. Het geeft de boerderij een fraaie uitstraling.

Zonnepanelen

In 2000 werd het woongedeelte waar opa en oma kort woonden gemoderniseerd en in 2010 volgde een verduurzamingsslag. “We besloten een warmtepomp met aardwarmte te nemen. Daarvoor zijn vier bronnen op 100 meter diepte geslagen. Dat is heel efficiënt en onderhoudsarm. Met vloer- en wandverwarming ontstaat een aangenaam klimaat.” Het stel was vroeg met deze oplossing. “Mensen verklaarden ons voor gek, maar we kenden geen twijfels. We zijn er heel blij mee en gebruiken amper nog gas.” De knusse boerderij is vrijwel energieneutraal, er zijn 50 zonnepanelen geplaatst op de kapschuur die wordt gebruikt voor feestjes, partijen en opslag. Er wordt eigen water opgepompt voor de wc’s, de dieren en het sproeien van de tuin.

Opgeknapt

In 2006 werd het plan voor een recreatie- en kinderboerderij verwezenlijkt. De oude varkensschuur doet dienst als kantine. Zo hebben Albert en Everlien hun zaakjes goed voor elkaar. “Het is fijn om de boerderij zelf opgeknapt te hebben. De combinatie recreatie en wonen bevalt ons prima. Een heerlijke plek waar we nog lang hopen te kunnen genieten.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *