Persoonlijke service en een eerlijk advies bij Optie1 in Lichtenvoorde

Bijzondere expositie over Vlaamse kunstenaar Jos Speybrouck in Stadsboerderij Grolle

Van 31 januari tot 31 maart 2022 kunt u in de expositieruimte van de Stadsboerderij Grolle kennis maken met het werk van Jos Speybrouck (Kortrijk 1891-1956). Deze Vlaamse kunstenaar, zichtbaar beïnvloed door de Art Nouveau, maakte naast een grote hoeveelheid tekeningen en  boekillustraties ook schilderijen en ontwierp kostuums en praalwagens.

Zijn werk staat in dienst van twee grote thema’s: de Liturgie maar ook de Vlaamse Beweging. Beide thema’s zijn terug te vinden op schoolplaten, prentbriefkaarten, devotieprentjes, ingekleurde en zwart-wit tekeningen.

De tentoongestelde items komen uit de verzameling van Theo Schennink uit Duiven. Het is een bescheiden greep uit een grote hoeveelheid van werk van Jos Speybrouck en weerspiegelt vooral de voorkeur van de verzamelaar zelf.

Te zien zijn onder andere enkele schoolplaten uit een serie van meer dan zestig exemplaren, die ook hier in de omgeving gebruikt werden tijdens het godsdienstonderwijs.

Verder zes grote prenten, die de Vlaamse Beweging ondersteunen, de zgn. vijfde reeks:  “Het drijven wondere Beelden van Tovermacht omstroomd …” De titel is ontleend aan het gedicht Fantasieën van A. Rodenbach.

Daarnaast zijn door Speybrouck geïllustreerde boeken te zien, maar ook een zeldzame map met anatomische platen bedoeld voor het tekenonderwijs  “Anatomisch tekenonderwijs – Proportieleer”,  die Speybrouck in 1942 vanuit zijn kennis en kunde als tekenleraar zelf heeft samengesteld.

Vele prenten, gekleurd of zwart-wit, briefkaartformaat of zelfs maar zo groot als een bidprentje ronden de kennismaking af.

De Stadsboerderij Grolle is te bezoeken op dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur,   Notenboomstraat 15, 7141 AB  GROENLO. Tel. 0544-468729 of 06-51591323.

Zie voor verdere informatie de website: www.stadsboerderijgrolle.nl. U kunt ons ook vinden op Facebook.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je ook inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers, ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *