transportsector

Blij met hun baan in de transportsector

Het aantal openstaande vacatures in de transportsector steeg de afgelopen jaren fors. Vrachtwagenchauffeur Anne Westerveld van Aloys Roemaat Transport en Daniël Siemes, die zich bij  Night Star Express Hellmann bezighoudt met business development, vertellen waarom ze hebben gekozen voor een baan in de transport & logistiek. 

Daniël Siemes (28)
Business development bij Night Star Express Hellmann in ’s-Heerenberg

Anne Westerveld (25)
Vrachtwagenchauffeur bij Aloys Roemaat Transport in Lichtenvoorde

Daniël Siemes (28) volgde een HBO-opleiding Commerciële Economie aan de HAN in Arnhem en liep zijn eindstage bij Night Star Express Hellmann in ’s-Heerenberg. Na zijn stage bleef  bij het bedrijf.  “Dat was zo’n zeven jaar geleden. Eerst voornamelijk bij Marketing Communicatie en later meer gericht op Sales. Het laatste jaar houd ik me bezig met Business Development, verkoop in de breedste zin van het woord.

Daarbij horen offertetrajecten, implementatietrajecten, klantonderhoud, klantbezoeken en het onderzoeken van nieuwe potentiële netwerken, branches en klanten voor ons bedrijf. De nachtdistributie is een heel niche markt en dat maakt het werk heel afwisselend. We hebben meerdere grote internationale bedrijven als klant. Het werk is daardoor heel interessant en elke dag is anders. De nachtdistributie is voor elke klant altijd op maat gemaakt, want iedere klant heeft vaak een eigen vraagstuk. Om de klant op de best mogelijke manier te helpen, geeft elke keer weer een mooie uitdaging!”

Anne Westerveld (25) meldde zich met het oog op werk in de transport bij Aloys Roemaat Transport in Lichtenvoorde. “Ik was nog heel groen, maar kom wel uit een familie die zich bezighield met transport en heb dus ook wel een druppel diesel meegekregen. Bij Aloys Roemaat Transport hebben ze een opleidingstraject voor beginnende chauffeurs. Zo geven ze jonge mensen een kans, want het behalen van het rijbewijs is behoorlijk duur.

Binnen anderhalf jaar behaalde  ik mijn volledige vrachtwagenrijbewijs. Beginnend op een busje, daarna op de bakwagen en uiteindelijk op mijn eigen combinatie werk ik nu bijna vier jaar bij Roemaat Transport en heb inmiddels een vast contract. Afgelopen zomer mocht ik mijn eigen nieuwe vrachtwagen uitzoeken. Daar ben ik heel trots op! Binnen Nederland vervoer ik lengtegoederen, dus met name lange producten. Het is heel uitdagend werk, elke dag anders en je bent steeds weer op een andere plek. We zijn inmiddels met vijf vrouwelijke chauffeurs die allemaal hun mannetje staan, want het blijft toch wel een mannenwereld en dat moet bij je passen. Maar ik zou niet meer anders willen!”

Feiten en cijfers

  • De impact van de coronacrisis verschilt sterk tussen sectoren en beroepen in de Achterhoek. Dat is goed te zien in de vacaturemarkt naar beroepsrichting. Voor transport & logistieke beroepen overtrof het tweede kwartaal van 2021 het tweede kwartaal van 2019, als het gaat om het aantal openstaande vacatures in de Achterhoek.
  • Vacatures voor transport & logistieke beroepen betreffen voornamelijk vrachtwagenchauffeurs binnenland. Chauffeurs voor personenvervoer worden minder gevraagd.
  • In de afgelopen jaren was scholing in de Achterhoek vooral gericht op werk in transport & logistiek, zorg & welzijn en economisch-administratieve beroepen. 60% van de geschoolden vond vervolgens werk.
  • De spanning naar beroepsklasse Arbeidsmarktregio Achterhoek en Nederland, wordt zowel in de Achterhoek als in heel Nederland voor wat betreft transport en logistieke beroepen getypeerd als krap.
  • In de tabel  van het aantal openstaande vacatures Arbeidsmarktregio Achterhoek neemt transport en logistiek met 300 vacatures 13% van het totaal in.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je ook inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *