Wout Kuiper

Kampioen met opgeknapte stuntmotorfiets

Hij gedraagt zich niet als een vedette. Bob te Booij blijft de nuchterheid zelve. Hij won het afgelopen seizoen verrassend de ZAC Eurocup Supersport 600, maar relativeert de titel gelijk. “Natuurlijk ben ik er heel blij mee. Door corona was het een erg kort seizoen met alleen wedstrijden op Zandvoort en Assen. Dat heeft me enorm geholpen.”

Veertig deelnemers voor het startlicht, dan het startsignaal. Allemaal tegelijk richting de eerste bocht. Het zorgt voor een spectaculair begin van een race. Bob te Booij (33) geniet er met volle teugen van. “Snelheid, stuurmanskunst en tactiek. Die combinatie maakt motorsport zo mooi! Met 270 kilometer per uur op het rechte stuk en dan met zo’n 200 kilometer per uur met de knie aan de grond door de bocht. Het geeft een geweldige kick.”

Enorme crash

De inwoner van ’s-Heerenberg moet het vooral hebben van zijn goede starts. Deze specialiteit leverde hem de bijnaam ‘Sjakie Steggelstart’ op. “De start is een wezenlijk onderdeel van een wedstrijd, dat gaat me gewoon goed af. Maar van steggelen is geen sprake. Het gebeurt allemaal op een eerlijke, sportieve manier.” Verder rijdt de Achterhoeker veelal op ‘safe’. Hij neemt geen onnodige risico’s. “Het blijft een gevaarlijke sport, zeker als je roekeloos gaat rijden. Dat zal ik nooit doen. Ik ben zelfs nooit gevallen tijdens wedstrijden.” Maar toch gebeuren er ook wel eens ongelukken. Vorig seizoen werd de competitie overschaduwd door een zeer ernstig ongeval. “Een collega overleed aan de gevolgen van een flinke crash op het circuit in Zolder. Dat maakte diepe indruk. En op het nieuwe circuit van Zandvoort raakten dit seizoen drie personen gewond, nadat ze met elkaar in botsing waren gekomen. Het geeft aan dat je enorm moet uitkijken.”

Ontoereikend budget

Zoals zoveel leeftijdsgenoten begon Te Booij op een bromfiets toen hij zestien werd. Maar het bleef niet bij ritjes op straat. “Toen was ik al dol op pure snelheid. Dan gingen we naar Nijmegen naar een afgesloten circuit. Kropen door een gat in het hek en hielden er illegale races. Zo is het allemaal begonnen.” De afgelopen vier jaar deed hij mee aan de ZAC Eurosport Supersport 600 met zijn Suzuki GSXR 600. “Het is een door mij zelf opgeknapte stuntmotorfiets. Was praktisch oud-ijzer toen ik hem kocht. Maar hij loopt tegenwoordig als een kogel.” Met zijn tweewieler pakte hij de eindoverwinning in zijn klasse. Wat leverde de titel eigenlijk op? “Eeuwige roem”, reageert de kampioen met een brede lach op zijn gezicht. “Nee, prijzengeld wordt er niet verdeeld. Deze hobby kost alleen geld.” Hij zou het hogerop kunnen zoeken en mee kunnen doen aan de OW-cup. “Maar dat is financieel een flinke stap. Mijn sponsorbudget is daarvoor ontoereikend. Ik moet nog even goed nadenken wat ik komend seizoen ga doen.”

MIJN Sport – december 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers
Fotografie – Robin Sommers

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *