De Ticheloven

Boerderij De Ticheloven een lust voor het oog

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer het verhaal van boerderij De Ticheloven.

Een imposante boerderij in volle glorie op een fraaie plek. De Ticheloven in de buurtschap Zwolle bij Groenlo heeft dankzij een grootscheepse renovatie in 2008 duidelijk aan glans gewonnen en kan weer tientallen jaren vooruit. De gedegen uitgevoerde opknapbeurt was een initiatief van de bewoners Ria Reijrink en Harrie Overkamp. Zij zijn blij dat ze destijds de uitdaging aangingen. “Het was een hele klus, maar we zijn trots op het resultaat. Het is heel prettig wonen, we vinden het hier een paradijs”, klinkt het enthousiast.

Steenindustrie

De Ticheloven dateert van 1865 en een eerdere kleinere boerderij zelfs van omstreeks 1600. De naam Ticheloven verwijst naar de steenindustrie. Omstreeks 1550 werden bij Groenlo al miljoenen stenen gebakken in veldovens voor de stadsmuren en verdedigingswerken. Op de locatie van de boerderij was dit waarschijnlijk ook het geval vandaar de naam Ticheloven. “Het is wel leuk en toevallig dat ik nu hier ben terwijl ik uit een steenbakkersfamilie kom”, merkt Harrie Overkamp op.

Metamorfose

Je voelt de historie. De verbouwing in de stijl van vroeger was een waar huzarenstukje. Fotoboeken geven een inkijkje tijdens het intensieve proces. Met beelden van voor én na de metamorfose. Het verschil is groot. Soms kijk je dwars door de woning naar buiten. Er moest veel overhoop worden gehaald. Om de authentieke stijl en de sfeer van weleer terug te brengen, werd er gebruik gemaakt van oude tekeningen en foto’s. De boerderij kreeg dubbelglas, werd goed geïsoleerd en ook het gevelbeeld moest worden aangepakt. Het voorhuis werd opnieuw gevoegd met een knipvoeg, terwijl het achterhuis op de gebruikelijke manier werd gevoegd.

Goede oogst

In het metselwerk zaten muizentanden en boven de ramen hanenkammen die door de lichte voeg nu beter tot hun recht komen. De deuren kregen een zogenoemd stiepelteken, een versiering met de vorm van een zandloper. Ze zijn vakkundig ingekerfd. In de punt van het dak zijn vier geveltekens verschenen, ze staan symbool voor: geloof, hoop en liefde. Met tevens een zonnerad, waarmee vroeger de hoop werd gevestigd op een goede oogst. “Wij vonden dat mooie toepasselijke aanvullingen. Ze maken de boerderij compleet en interessant.”

Kunstwerk

De vloer in de woonkamer spande de kroon qua bewerkelijkheid. Kannescheurtjes van 200 jaar oud lagen er in het zand en leem. “We wilden vloerverwarming aanbrengen om de boerderij comfortabeler te maken”, vertelt Harrie. “Maar de tegeltjes wilden we natuurlijk behouden. Daarom moesten alle kannescheurtjes eruit, steentje voor steentje werden ze schoongemaakt. Nadat de betonvloer met vloerverwarming was aangebracht, moesten de gekleurde kannescheurtjes weer terug worden geplaatst.” Het enorme karwei was niet voor niets. De originele vloer is een kunstwerk op zich. In de woonkamer is verder de royale schouw met authentieke tegeltjes een blikvanger, geel groen van kleur. In de rand zijn witjes verwerkt aangezien de oude tegeltjes niet meer te verkrijgen waren. De eiken gebinten zorgen voor een robuust karakter en de originele lavet een bijzonder element. Dan wijst Ria naar de voorgevel, daar zat voorheen een groot raam. Daarvoor zijn weer de originele ramen met spijlen geplaatst, elders zijn oude stalraampjes aangebracht. Dat alles zorgt ervoor dat de boerderij in oude luister is hersteld. Ria woont er al vijftig jaar. Eerst met haar eerste man Willie die in 1984 overleed. Samen runden ze de boerderij met melkkoeien. Ze zette het boerenbedrijf daarna met een medewerker voort, tot 1997. Nu woont ze er alweer enkele jaren met haar partner Harrie Overkamp. Het achterhuis waar voorheen de koeien stonden, is nog helemaal intact. Op een canvas doek zijn koeien afgebeeld, zodat ook die sfeer enigszins behouden is gebleven. Het stel, 75 en 74 jaar, hoopt er nog lang te kunnen genieten. “Maar het is wel veel werk en we worden toch een dagje ouder. Het is ook een groot huis met een flinke tuin. Als we vertrekken, is dat met pijn in het hart. Voorlopig stellen we het afscheid nog even uit.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *