Bouw21 staat voor cultuuromslag bouwsector

Wie de vergaderruimte van Bouw21 binnenloopt, kan een prominent visitekaartje niet missen.
Aan de muur prijkt een levensgrote foto van Het Platform in Utrecht: een gebouw met 201 appartementen en
commerciële bedrijven gebouwd op het station van de Uithoflijn.

Bouw21 was als bedrijf nauw betrokken bij de totstandkoming van deze ‘microcity’ in hartje Utrecht. En daar mag directeur Jan Hillen trots op zijn. Na een lange carrière bij grotere bouwondernemingen wilde de Lichtenvoordenaar thuiskomen. Terug naar de Achterhoek dus. Sinds januari 2018 zetelt in een statig pand aan de Doetinchemse Plantsoenstraat het door hem opgerichte Bouw21. 

Champions League van de bouw

Bouw21 ontwikkelt en realiseert bouwprojecten op veelal ingewikkelde binnenstedelijke locaties. ,,Wat dat betreft spelen we in de Champions League van de woning- en utiliteitsbouw.” Het zijn allemaal opgaven met een hoog ambitieniveau op alle aspecten. Dit vraagt om specifieke expertise en kennis van alle projectpartners, maar vooral ook om transparantie en samenwerking. En daar gaat het vaak mis.

Hillen zag daarbij in zijn lange loopbaan maar wat vaak een cultuur van wantrouwen in de bouw. ,,Er is daarbij te veel focus op de prijs met daarbij tegengestelde financiële belangen. Dit resulteert in spanningen tussen opdrachtgevers enerzijds en bouwers anderzijds, resulterend in dikke juridische contracten waarbij vaak risico’s zoveel mogelijk verschoven worden naar de andere partij. Terwijl het oplossen daarvan juist in het samenwerken ligt.’’ Veel energie en kosten welke het uiteindelijke overall projectresultaat niet ten goede komt.

Dát moet en kan anders, besloot Hillen. ,,Ik werk met de portemonnee van de opdrachtgevers. Er wordt gewerkt binnen zíjn financiële kaders.’’ Bouw21 wordt met zijn realisatiekennis daarom al in de initiatieffase van een bouwproject ingeschakeld. De experts van Bouw21 beoordelen, in samenspraak met co-makers, het project op haalbaarheid en rekenen de daarbij behorende kosten zorgvuldig uit. ,,De opdrachtgever  heeft daardoor veel eerder zekerheid in de realisatiekosten van een project. Transparantie is essentieel, in het hele proces, van de initiatieffase tot na de oplevering.’’

Inmiddels prijken er grote, complexe bouwprojecten op de website van Bouw21. Naast het eerder genoemde Platform staan, onder andere Podium 26 in Arnhem, Lorentz fase 2 in Leiden en Kavel 5 in Gouda op het lijstje. Allemaal binnenstedelijke projecten die, bijvoorbeeld voormalig industrie- en spoorlocaties omtoveren tot aantrekkelijke plekken om te wonen en werken. Zo heeft Team Liquid ook gekozen om zich te huisvesten in Het Platform.

Naast een duidelijke visie en strategie over het inrichten van het ontwikkel- en bouwproces is ervaring en het netwerk een kracht binnen Bouw21.

Organiseren

Een kei in het organiseren, zo kun je Hillen noemen. ,,Organiseren en de juiste partijen bij elkaar brengen is mijn kracht.’’ De Achterhoekse firma heeft een groot netwerk van partners. Vaste zakenrelaties waar Bouw21 vanuit haar netwerkorganisatie mee samenwerkt. Hiervan komen er diverse uit het oosten van het land. Metron uit Hummelo en VDNDP uit Enschede zijn hier enige voorbeelden van. 

Specialisten, ieder in zijn eigen vakgebied dus, met Bouw21 als de spin in het web. Het brein dat alles aanstuurt en organiseert. De firma heeft vier personen in vaste dienst. Hillen: ,,We houden dit bewust beperkt. Omdat we daarmee de kosten laag kunnen houden, hoeven wij ons niet te storten in de ‘rat race’. We zien ons niet gedwongen om links en rechts om projecten te bedelen, om te concurreren op prijs.’’ Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bouw21 gaat uitdagingen aan die het tot een goed einde kan brengen. Ingewikkelde projecten waarvoor het de kennis en kunde in huis heeft. Omdat Bouw21 projectgericht te werk gaat, partners en co-makers inschakelt op het moment dat het projectmatig vereist is, kan de overhead beperkt blijven. ,,Geen groot kantoor met vele afdelingen, maar kennis op het juiste toevoegen.” Hillen: ,,Onze bouwkosten zijn dan circa tien procent lager dan bij grotere de bouwondernemingen.’’

Werken met eigen verantwoordelijkheid

Bouw21 staat altijd open voor nieuwe mensen die deze manier van werken aanspreekt. ,,In de ideale situatie hebben wij in de toekomst zes tot acht mensen in vaste dienst’’, zo schetst Hillen. ,,Vooral mensen met wellicht een meer traditionele specialisatie, maar die dit breed in het ontwikkel- en bouwproces willen inzetten.’’

Werken voor Bouw21 staat gelijk aan eigen verantwoordelijkheid. ,,Flexibel zijn, waarbij werktijden en werkplek niet vaststaan. Het gaat erom dat de projecten worden gedraaid. Wil je een uurtje later beginnen, is dat prima. Op kantoor werken mag, maar thuis is ook goed. Zolang je maar communiceert.’’

Plezier op de werkvloer staat voor Hillen hoog in het vaandel. ,,Hier heb ik zelfs bij de keuze van het onderkomen van Bouw21 op gelet.’’ Dat onderkomen bevindt zich in een historisch pand in hartje Doetinchem. Een gemeentemonument. ,,Een plek die goed bereikbaar is en waarbij je zo de binnenstad van Doetinchem in loopt. Dat is natuurlijk veel meer uitnodigend dan een kil kantoortje ergens op een industrieterrein.’’ Het kantoor van Bouw21 is ook vooral een ontmoetingsplaats. 

Hillen weet maar al te goed dat de Achterhoek de heimat is van heel wat kundige mensen in de ontwikkel- en bouwsector. ,,En die zijn van harte welkom om bij ons eens aan te kloppen.’’ Ga je bij Bouw21 aan de slag, dan kom je in een warm bad. Hillen hoopt dat meer vakgenoten zijn voorbeeld volgen. ,,Het plezier in de bouwsector moet terug.’’

Ga voor meer informatie naar onze site: https://bouw21.nu/

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *