Bredevoort Schittert

Bredevoort Schittert, lichtfeest bij uitstek

Een show van licht en water in een sprookjesachtige sfeer. Bredevoort Schittert is een unieke belevenis met een lange traditie.

H

et evenement trekt duizenden bezoekers en wordt ook deze keer gehouden op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september. Naast de lichttaferelen is er alle ruimte voor muziek, kunst en theater. Straten en tuinen worden tijdens Bredevoort Schittert verlicht door lampen en vetpotjes. De straatverlichting in het vestingstadje wordt gedoofd, het zorgt ook voor een bijzondere ambiance.   

Dit jaar is het thema: Back to the 90’s! Elke avond is er om 22.00 uur vuurwerk bij de Grote Gracht. Je kunt gratis parkeren bij de Slingeplas. Het programma van het lichtfeest vind je hier.

Gondelvaart in 1969. Foto: Archief Bredevoort Schittert

Historie

Bredevoort Schittert kent een lange historie. De oorsprong gaat bijna 100 jaar terug, in 1928 werd er voor het eerst met vlotten gevaren over de stadsgracht. Door de slechte economische tijden kwam daar in 1935 een einde aan. De gondelvaarten keerden in 1968 terug. Hieronder unieke beelden van de editie in 1977.

Andere opzet

In 2010 werd de opzet gewijzigd. De gondels zijn sindsdien veranderd in lichttaferelen en niet alleen de gracht maar het hele stadje wordt gebruikt als podium, hierdoor kunnen de bezoekers overal zelf langs lopen. In 1999 was dat nog niet het geval.

Vorig jaar

In 2020 en 2021 kon Bredevoort Schittert niet doorgaan vanwege de coronapandemie, vorig jaar keerde het evenement terug met het thema Reis om de Wereld waarbij de kern van Bredevoort was verdeeld in vijf continenten.

Vrijwilligers

Bij veel feesten en evenementen is de hulp van vrijwilligers van groot belang. Dat is bij Bredevoort Schittert niet anders. Er kan een beroep worden gedaan op trouwe vrijwilligers, maar nieuwe enthousiastelingen zijn ook van harte welkom, hier meer informatie daarover.

Tickets

Bredevoort Schittert is op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september. Tickets bestel je hier. Met de online tickets hoef je niet te wachten bij de kassa.

Ook nog meer leuke uitjes lees je op onze speciale pagina Erop uit!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *