Chevrolet styleMaster

Broers Meutstege kopen samen Chevrolet Stylemaster uit 1947

Jan en Hieke Meutstege zijn sinds afgelopen zomer in het bezit van een Chevrolet Stylemaster uit 1947. De broers hoefden niet lang te denken over de naam: Bella, want mooi is het bijzondere voertuig zeker. En dat niet alleen, ook het rijden is speciaal. “Een ritje is een ware belevenis”, klinkt het in koor.

Jan en Hieke Meutstege zijn sinds afgelopen zomer in het bezit van een Chevrolet Stylemaster uit 1947. De broers hoefden niet lang te denken over de naam: Bella, want mooi is het bijzondere voertuig zeker. En dat niet alleen, ook het rijden is speciaal. “Een ritje is een ware belevenis”, klinkt het in koor.

Albert Meutstege, de vader van Jan en Hieke, reed tussen 1955 en 1963 in een soortgelijke wagen, een Chevrolet Fleetmaster eveneens uit 1947. “Bijna dezelfde auto, alleen een iets luxer uitgevoerd model dan de Stylemaster”, weet Jan Meutstege. De inwoner van Aalten kan zich het voertuig uit zijn jeugd nog goed herinneren. “Toen ik een jaar of tien was, kreeg ik er mijn eerste ‘rijlessen’ in van mijn vader. Zo ging dat vroeger. Dan reed ik er af en toe al een stukje in, dat vond ik prachtig.”

De Fleetmaster kocht Albert van een huisarts, want vlak na de Tweede Wereldoorlog kregen alleen notabelen en mensen die hem echt beroepsmatig nodig hadden een vergunning voor een auto. Eerder reed Albert al in een Plymouth sedan uit 1932 en een De Soto sedan uit 1938. Allemaal wagens die je amper meer op de weg ziet. De Chevrolet Fleetmaster staat erom bekend dat hij motorisch niet stuk te krijgen is. “Uiteindelijk ging de achteruitversnelling stuk. Reparatie was niet zinvol, dus werd het sloop. Ik weet nog dat de auto werd gesloopt met een bijl door een handelaar in oud ijzer.” 

Jan heeft dus warme herinneringen aan de Chevrolet Fleetmaster. Zijn broer Hieke, een stuk jonger, had de wagen nooit gezien. Hij kende de verhalen, was zeer geïnteresseerd en wakkerde de belangstelling aan. “Zo’n auto wil ik ooit een keer”, liet Hieke zich meerdere malen ontvallen. Hij verzamelde al verschillende miniatuur Chevrolets en ook documentatie, waaronder een fraaie originele full colour Fleetmaster folder uit 1947. Aangezien Jan ook best een klassieker wilde, kwam het tot het plan om
samen een oldtimer te kopen. Uiteraard ging de voorkeur uit naar een Chevrolet Fleetmaster. “We zagen een advertentie in een Duits blad, helaas was dat exemplaar al verkocht toen we contact opnamen. Maar de Duitse verkoper tipte ons over een Stylemaster uit 1947 die te koop stond in IJmuiden.” De wagen, rood met zwart van kleur, had lichte gebruikssporen, maar verkeerde in een goede technische conditie. “Er zat heel belangrijk geen speling in de aandrijflijn en de auto was in 1999 fraai gerestaureerd.”

De Achterhoekse broers kochten de Chevrolet Stylemaster (3.5 liter motor, 6 cilinder, 90 pk en 3 versnellingen) en rijden er sindsdien regelmatig in. “Een ritje is een waanzinnige belevenis. Het gaat vloeiend en rustig, echt heel ontspannen. Maar je moet wel meer afstand houden want het remmen gaat wat trager. En op rotondes is het verstandig vaart terug te nemen.” Bella is grotendeels nog in originele staat, een soortgelijk model zie je amper op de Nederlandse wegen. De imposante oldtimer met de karakteristieke neus komt alleen de weg op als het goed weer is. “We noemen dat Belladagen. Hopelijk kunnen we er nog lang van genieten.”

Chevrolet Stylemaster

___________________________________________________________________

MIJN Auto
Stoere muscle cars, stijlvolle klassiekers en andere bijzondere auto’s. MIJN Magazine zet iedere maand een andere Achterhoekse auto met bijzonder verhaal in de spotlight. Meer bijzondere auto’s? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-auto/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *