Jochem Beunk

Burton Bartijn, een ode aan de imperfectie

Een nostalgische funauto voor dagelijks gebruik, zo staat de Burton wel bekend. Bart Timmers weet er alles van. De huisarts in ’s-Heerenberg bouwde zelf een Burton en deed dat samen met zijn zoon Martijn. “Het was een ware ontdekkingsreis. Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug, het heeft onze band versterkt.”

Een ode aan de imperfectie, zo noemt Bart Timmers zijn Burton. De wagen heeft als basis een oude Citroën 2CV, want het chassis komt van een Eend. Daarmee is het een toonbeeld van circulariteit. Al staat dat duurzame element in schril contrast met de CO2 uitstoot. BurtonBartijn, is de naam van de aerodynamische sportauto met een eigen gezicht in de kleur British Racing Green.

Doener en denker

Bartijn, de samenvoeging van Bart en Martijn, want het was een gezamenlijk avontuur van vader en zoon. “Het leek me een geschikt project om de band met mijn puberzoon goed te houden. Dat is zeker gelukt. Hij was gelijk enthousiast. We hebben er echt van genoten.” Ze sleutelden er iedere zaterdag een paar uur aan en dat twee jaar lang. Er viel geen onvertogen woord. “Hij is een doener, ik meer een denker. Kortom, een succesvolle combinatie. Het was een bijzondere ervaring, maar ook een leerproces. Je steekt er veel van op en het vergt doorzettingsvermogen. Oplossingen zoeken, hulp vragen. Het komt er allemaal bij kijken. Er waren momenten dat we dachten: waar zijn we aan begonnen?” Uiteindelijk slaagde het tweetal in hun opzet. Het chassis en het bouwpakket vormde één geheel en het kon zonder problemen de weg op. “Toen de basis gereed was en de motor werkte, maakten we een proefritje. Het rondje door de buurt was een prachtig moment, het werd beloond met een glas champagne”, weet Bart nog goed.

‘De bouw was een ware ontdekkingsreis’

Als rijden in een kart

De beloning smaakt nog steeds zoet, want BurtonBartijn wordt vaak gebruikt en mag beslist gezien worden. Een fraaie hardtop sportauto met stoere vleugeldeuren en een klassieke uitstraling waar vader en zoon al ruim twaalf jaar plezier van hebben. Bart gebruikt hem als dagelijkse auto, zo rijdt de huisarts er bijvoorbeeld zijn visites mee. “Je trekt er best veel bekijks mee, al ben ik niet zo van het opvallen. Er staan snel mensen om de auto heen. Je krijgt er ook wel een goed humeur van, mensen zwaaien of steken hun duim omhoog.” De eigenaar rijdt er graag in. Hij vergelijkt het met rijden in een kart. “De wegligging is heerlijk laag, dat zorgt voor direct contact. Het is wel hard werken, haast Spartaans. Dat komt omdat stuur- en rembekrachtiging ontbreken. Maar dat vind ik niet erg. Het is puur autorijden!” Zoon Martijn heeft inmiddels al vele jaren zijn rijbewijs. Misschien ook wel een beetje door de bouw van de Burton, is hij zelfs automonteur geworden. “Dat heeft hem wel gestimuleerd. Martijn heeft overigens ook een voorkeur voor afwijkende auto’s, in zijn geval gaat het om oude Lada’s. Er staan er twee klaar om te restaureren.”

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Meer MIJN Auto? Klik dan hier!

MIJN Auto – April 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur: Richard Stegers
Fotografie: Robin Sommers

___________________________________________________________________

MIJN Auto
Stoere muscle cars, stijlvolle klassiekers en andere bijzondere auto’s. MIJN Magazine zet iedere maand een andere Achterhoekse auto met bijzonder verhaal in de spotlight. Meer bijzondere auto’s? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-auto/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *