Industrie en business

Industrie en business kennen spelers van groot en klein formaat

Het bedrijfsleven in de Achterhoek loopt op veel gebieden voorop. Er zijn enorm veel innovatieve bedrijven. Soms klein, soms wereldspelers van formaat. De maakindustrie in de regio is groot en grensverleggend, met name op het gebied van de metaal- en houtbewerking. De werkgelegenheid is uitstekend, al worstelen veel bedrijven met een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. Mick Wopereis en Leo Kemper vertellen waarom ze met veel plezier werken in de sector.

Mick Wopereis (20)
Koplamphersteller en uitdeukmedewerker bij Dtech Car Restyling In Zieuwent

Leo Kemper (53)
Productieleider bij Deurenfabriek Suselbeek in Sinderen

Mick Wopereis (20) is sinds een jaar zelfstandig met zijn bedrijf Dtech Car Restyling en houdt zich bezig met koplampenherstellen op locatie. “Klanten klagen vaak over slecht zicht tijdens het rijden in het donker, of auto’s worden afgekeurd door slecht lichtbeeld van de koplampen. Door diverse weersinvloeden worden de koplampen geel. Wij preparen de koplampen weer als nieuw met een nieuwe duurzame beschermlaag.

Het koplampherstellen deed ik eerst vanuit huis, maar ik besloot samen met mijn vader om het ook aan te bieden bij klanten als garages en autodealers. Ik werk nauw samen met mijn vader, die zich al dertig jaar bezig houdt met uitdeuken zonder spuiten op locatie en het is de bedoeling dat ik dat erbij ga doen. Het uitdeuken is heel specialistisch werk en daarvoor ben ik nog bij mijn vader in de leer. Ik houd me nu nog vooral bezig met hagelschades aan daken. Daar is geen opleiding voor, het is vooral veel doen en er uitleg bij krijgen en dat vind ik hartstikke leuk.”

Leo Kemper (53) stond al als kind bij het sporten niet graag langs de zijlijn. Hij hield er vooral van om mee te denken en te beslissen. Inmiddels geeft hij al vijfentwintig jaar leiding binnen een productiebedrijf en sinds vijftien jaar doet hij dat bij deurenfabriek Suselbeek. “Het mooie van leidinggeven is om met een groep mensen het maximale eruit te halen. Bij mij staat de mens altijd centraal en ik geloof in de kracht van het collectief. Ieder individu moet zich optimaal kunnen ontwikkelen en zich prettig voelen binnen het bedrijf.

Dan pas kun je een goede bijdrage leveren aan het collectief. Ik steek daarom veel energie in de individuele benadering van de mensen op de werkvloer. Als iedereen zich goed voelt, wordt één plus één drie. Gelukkig is dat ook de filosofie van mijn huidige werkgever. De laatste jaren ben ik daarnaast ook MT-lid en dat maakt het extra uitdagend, want nu ben ik niet alleen op de werkvloer bezig, maar ook met beleidsmatige zaken. Dat maakt het plaatje compleet en zorgt ervoor dat het nu ook daadwerkelijk mijn droombaan is.”

Feiten en cijfers:

  • Tussen 2020 en 2022 groeide het aantal werknemersbanen in Achterhoek met 7.100. In 2023 koelde de arbeidsmarkt in Achterhoek af. Volgens de prognose van UWV komt de banengroei hierdoor in een lagere versnelling en krimpt zelfs licht in 2024 en dat geldt ook voor de industrie.
  • Door de vergrijzing houdt de krapte in Achterhoek voorlopig aan. Vooral in het transport & logistiek, openbaar bestuur en industrie werken nu al relatief veel 60-plussers. In de industrie is het percentage 60-plussers 15%.
  • De toename van het aantal banen komt vooral voor rekening van de sectoren gezondheids- en welzijnszorg, groot- en detailhandel, reparatie van auto’s en industrie. Samen goed voor 63% van de werkgelegenheidsontwikkeling.
  • Op brancheniveau valt de subsector vervaardiging van voedingsmiddelen op. In deze industrietak neemt de werkgelegenheid in de Achterhoek toe met bijna 50% tot 5.130 werkzame personen.
  • Bij de best presterende sectoren naar werkgelegenheidsontwikkeling vormen Industrie, gezondheids- en welzijnszorg en de groot- en detailhandel in de Achterhoek de top drie.
  • Bij de best presterende stuwende subsectoren vormen vervaardiging voedingsmiddelen, vervaardiging elektronische/optische apparatuur en vervoer over land in de Achterhoek de top drie.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je ook inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *