Cindy's invalshoek

Cindy ’s invalshoek – Bemoeienisallergie, hatsjie

De een-na-laatste keer dat ik een handgeschreven brief heb mogen ontvangen, was naar aanleiding van de meest verdrietige gebeurtenis in Cindy ’s leven. Je beseft direct dat die ander bewust ieder woord met volle aandacht heeft opgeschreven. Oude liefdesbriefjes van de basisschooltijd liggen ook nog altijd bij mijn moeder op zolder in een schoenendoos. ‘Leuk hè, toen ik onder jouw doorzwom? Ik ben erg verliefd op jouw!’

Afgelopen week lag er een envelop in mijn brievenbus. ‘Aan de bewoners van…’ Ik opende deze en haalde er een handgeschreven brief uit. In een vloeiend handschrift op prachtig briefpapier stond een hele tekst. Er stond ook keurig een afzender links in de bovenhoek. Vervolgens las ik de aanhef: ‘Geachte huisbewoner.’ Tsjak! Weg warmte, weg intimiteit.

Maar mijn nieuwsgierigheid was allang gewekt. Verder lezend, gingen mijn armhaartjes steeds wat meer overeind staan. Geen kippenvel. Maar meer het effect als bij een meestal poeslieve poes, die wordt benaderd door een andere, wat meer kattige kat. Die in zijn eigen ogen ook poeslief is, maar zich intussen veel bemoeit met poes, die zelf wel weet wat goed voor haar is. De handgeschreven woorden zorgden bij mij voor defensieve agressie. Vandaar die opstaande haartjes op mijn arm! Ik wilde verdedigend in de aanval!!!!

Waar bemoeide hij zich mee?! Hij vroeg zich af of ik mij ook wel eens afvroeg waar het met de aarde naartoe gaat. En of ik wel eens behoefte heb aan goede raad en praktische adviezen voor mij en mijn gezin?! Hij had zelf veel antwoorden ontvangen door het volgen van een onlinebijbelcursus. En hij wilde mij aanmoedigen om deze cursus ook te gaan volgen. En daar kreeg ik dus die opgefokte kriebels van. Het werd nog erger toen ik nogmaals zijn adres bekeek: Bevrijding… Geloof jij het?

Hij kwam niet bij mij aan de deur, dat niet. Maar juist door het feit dat de brief handgeschreven was, kwam hij gevoelsmatig net zo dichtbij. Was het enkel en alleen een gedrukte brief geweest met het zichtbare logo van de club, dan had ik het direct versnipperd. Maar door deze slimme zet, deed het wel iets met mij. En na de tweede keer lezen werd ik ook al wat milder naar de afzender toe. Het had hem veel opgeleverd en daarom gunde hij mij al deze geweldige inzichten ook. Best lief vind Cindy.

De bemoeienis en zogenaamd goed bedoelde adviezen trek ik alleen niet. En met mij zijn er zoveel anderen die de bemoeizucht van allerlei organen of individuen niet meer dulden. Een zogenaamde bemoeienisallergie. We weten inmiddels wat al die richtlijnen en adviezen rondom Covid met ons doen. Ik denk meer aan een moeder die vol is van een gezonde leefstijl door eigen positieve ervaringen en dit graag wil uitdragen. Waardevol tot dusver. Nu heeft ze haar intrede gedaan bij een sportclub, waar ze het beleid graag wil aanpassen wat betreft voeding. Enkele gelijkgestemden zijn enthousiast. Maar de armharen van vele medebestuurders en clubleden staan recht overeind. Weerstand!

Enthousiasmeren is top, beleren zorgt voor afkeren/verweren en dan ga ik juist extra veel pindakaas op mijn boterhammen smeren!

___________________________________________________________________

Columns

Het Maandblad MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Op de pagina vind je een verzameling van deze columns. Meer columns van Cindy? Klik dan op de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijn-magazine/columns/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *