Zon

Met Cindy’s invalshoek – Back to he Future IV

In iedere woning staat een dekenkist. Met daarin voor ieder gezinslid een deken. De dekens kunnen ook aan elkaar worden bevestigd. Met z’n allen knus onder één deken. Lichaamswarmte is de fijnste warmte. In de kist is nog genoeg ruimte over voor zelfgebreide sloffen, voor ieder gezinslid een paar. Dan ligt er naast de kist een hond, niet alleen voor de gezelligheid en lichaamsbeweging, maar hij fungeert eveneens als levende kruik. De hond wordt vooral ingezet voor de uitstekende voeten van de wat langere gezinsleden. De tv is uitgeschakeld. Enkel en alleen op zaterdagmiddag en heel misschien op zondag wordt er een uurtje naar gekeken. Naast de hondenmand staat een grote kast vol met spelletjes, met daarnaast een flink gevulde boekenkast. En op de grond naast de bank staat een mand met brei- en haakwerk. Een spinnenwiel staat op de logeerkamer. Hier wordt wol gesponnen van de vacht van alpaca’s, die in de wei staan. Daar zie ik ook wat kippen scharrelen, de eieren zijn al geraapt. Eens per week moet een kip het ontgelden. Iedere dag vlees was al achterhaald, nu nog meer.

Met de koe

De melkkoe loeit. Voor de wei zie ik een moestuin met groenten, waaronder de vergeten groenten, die allang niet meer worden vergeten. Twee fruitbomen sieren de wei en zorgen tegelijkertijd voor wat schaduw. Er is een dompelbad ingegraven. Hier mag je zo vaak in als je maar wilt. Douchen kan ook, maar deze is zo ingesteld, dat ie alleen nog koud water geeft. Op zaterdagmiddag kan er maar liefst een uur warm water uit de kraan stromen. Het bad wordt op dit tijdstip gevuld, dus om de beurt in hetzelfde badwater. De meest vieze, moet als laatst, wel zo fris voor zijn voorgangers. De vraag is of hij zelf nog schoon wordt. Daarna gaan de alpaca-jumpsuits aan. En dan lekker breien of lezen bij kaarslicht, spelletjes doen bij hetzelfde kaarslicht, afwassen met koud water in de gootsteen, wandelen met de hond, groenten wassen, kippetje slachten, samen uitgebreid tafelen en praten, praten, praten en goed luisteren. Samen liedjes zingen en stoeien. Daarna op tijd het bed in. Daar waar partners nog energie over hebben voor elkaar. Ze weten weer goed, naast wie ze eigenlijk liggen. De alpaca-jumpsuits zijn inmiddels uit. De liefde bloeit op, nakomelingen volgen al snel. Ze leven nog lang en gelukkig!

Terug in de tijd, of een sprong in de toekomst?

___________________________________________________________________

Columns

Maandblad MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Meer columns? Klik dan op de bijbehorende link! https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *