Zon

Cindy’s invalshoek – Een kroon voor opa en oma

Tegenwoordig wordt er van ons verwacht dat we über positief in het leven staan. Klagen is verboden. Ook als je op leeftijd bent en de ongemakken je om de oren vliegen. Je moet kijken wat nog wel goed gaat en wat je nog zelf kunt. Onafhankelijk blijven, niet leunen op een ander, dat zou ieders doel moeten zijn. Maar dan het liefst in combinatie met verwenpartijtjes, toch? Anders zou ik ook zeker wel gaan klagen.

In Denemarken vullen ze zo al jarenlang de ouderenzorg in. Voorheen leek hun ouderenzorg op ons systeem, met het inzetten van zorgprofessionals en huishoudelijke hulp na een operatie of ander ongemak. In Denemarken zetten gemeentes tegenwoordig ergotherapeuten in om naar iedere hulpbehoevende oudere te kijken. Dit zodat de oudere zelfstandig kan blijven wonen en functioneren met eventueel op maat bedachte hulpmiddelen. Daarnaast zijn er groepstrainingen voor ouderen met dezelfde hulpbehoefte. Fantastisch! Heeft dit alles geen effect, dan worden pas zorgprofessionals ingezet. De oudere behoudt zo langer zijn eigenwaarde door zelfredzaamheid. Met als gunstig neveneffect, minder werkdruk en uitval in de zorg. Dit willen onze eigen ouderen ook maar wat graag.

En dan is er de woningnood. Hoe mooi zou het zijn als onze semi-ouderen, die momenteel in een grote woning wonen, verhuizen naar een kleiner appartement. Dit wordt vanuit de overheid flink gestimuleerd en velen willen dit zelf best wel. Minder oppervlakte om schoon te houden, enzovoort. Maar wat blijkt nu? Menigeen die nu gehuurd woont in een grote huurwoning komt niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en zou dus maandelijks flink meer moeten betalen. Misschien te doen tot aan het pensioen, maar daarna wordt het te duur. En dan weer verhuizen?

Zo wordt er van alle kanten getrokken aan en flink geduwd tegen onze ouderen. Broze botten breken. U moet eigenlijk dit en zou het niet beter zijn voor u dat. Ze voelen zich in een hoek gedrukt. Ben je dolgelukkig dat je in een redelijke gezondheid oud mag worden, word je door jongeren in het nauw gedreven.

De semi-jongeren die klagen over het gedrag van de ouderen, kunnen veel beter hun energie besteden aan eigen kroost. Hun zelf gecreëerde prinsen en prinsessen onttronen en de overgebleven kronen denkbeeldig op de wijze hoofden van de ouderen zetten. Kijk eens wat ze wel fantastisch doen of hebben gedaan. Respect! Niet klagen, maar dragen.

________________________________________________________

Columns

Maandblad MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Meer columns? Klik dan op de bijbehorende link! https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *