Cindy's invalshoek

Cindy’s invalshoek – Groot is niet altijd beter

Ik was eerst zo blij dat de Grolse kermis alsnog door zou gaan. Maar helaas, de nieuwe coronamaatregelen zorgden voor te veel onduidelijkheid. Geen doen voor de organisatie op deze manier.

Maar hé, ons vakantieverblijf was vlakbij Tilburg. En daar was de kermis in volle gang!!! De kinderen uitgelegd hoe overweldigend groot de kermis daar altijd is. Bij aankomst was ik zelf weer net zo in shock als zij. Gelukkig ga ik niet alleen op vakantie voor mijn rust, want die rust was nergens te bekennen. Onder de luifel van onze vouwwagen kwam ik ’s avonds weer rustig bij van de overprikkeling. Of de beleving van deze heerlijke dag in de buurt komt van 1 van onze eigen kermisdagen? Bij lange na niet!

Bij ons, in de Achterhoek, gaat het natuurlijk ook niet om de attracties, maar om de tent of het café en het aangrenzende terrein, daar waar alles gebeurt! Bijkletsen met vrienden en bekenden, die trouw terugkomen met hetzelfde doel als wat jij hebt. Samen alle tijd hebben, ouwehoeren, lekker wat of veel drinken, hossen en springen. Genieten van anderen die weer lol hebben met elkaar. En de volgende dag met rode oortjes aanhoren of er nieuwe kermisliefdes zijn ontstaan of dat een relatie de kermis niet heeft overleefd.

Of veel medelijden hebben met een bekende, die met zijn vriendengroep een buikschuifbaan had gecreëerd, door allemaal kermistafels achter elkaar te plaatsen. Flink ingezeept met bier en daar ging hij… Blote bast, want dat gleed beter… en je raadt het al!!!! Aiaiai! Tepel afgescheurd!!! Wel goed bouwen en bewerken, maar geen kieren dichten. Volgende keer wat friet proppen in de tafelovergangen. Nu ik dit schrijf, weet ik eigenlijk niet eens of die tepel echt was afgescheurd of zo goed als of iets heeft geklemd. Ook dat gebeurt hè, door dat kleine beetje alcohol sla je gebeurtenissen nog spectaculairder op. Drink je te veel, dan vergeet je alles. Ik hoop dat het laatste gold voor die bekende, met ik hoop een volledig genezen tepel.  

En dan kom ik vanzelf bij de volgende kermis. Een kermis waar je echt u tegen moet zeggen. Volksfeest Voor Beltrum! Ik ben ermee opgegroeid, omdat mijn vader in deze buurtschap is geboren, maar was er allang niet meer geweest. En dit jaar hoorde ik erbij omdat mijn vader daar koninklijk werd onderscheiden voor al zijn vrijwilligerswerk. Ik voelde mij gelukkig geen buitenstaander op dit gemoedelijke feest met zoveel gemeenschapszin, maar een welkome gast!

De voorzitter vertelde over wat voor unieks zijn volk had gerealiseerd door samen te werken. Hij heette de geborenen van dit jaar welkom, stond even stil bij de mensen die hen ontvallen zijn. De vaandelzwaaiers lieten hun kunsten zien tijdens het spelen van de harmonie en ga maar door. Het was al een warme dag, maar ik kreeg het nog warmer door de saamhorigheid van al deze nuchtere, warme mensen, waarvan de meesten wat later niet zo nuchter meer waren. Veel bij gekletst met oude bekenden. Heerlijk!

Hoe kleiner de gemeenschap hoe meer gezamenlijke beleving en daadkracht! Waar word je blij van is de vraag.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *