Zon

Cindy’s invalshoek – Als maar opzij, opzij, opzij!

___________

Alles kan snel en moet snel. Verwacht je het niet van jezelf, dan verwacht een ander het als nog wel van jou. En doe je uiteindelijk toch heel even niets, dan ploppen er beurtelings weer doe-dingen op. Bovenin je hersenpan, waardoor je je mobiel erbij pakt en even lijntjes uitzet en weg is de daadwerkelijke tijd voor jezelf.

Op een vrije dag, mijzelf nestelen in het hoekje van mijn hoekbank is allang verleden tijd. Ik pak alleen nog een boek, wanneer ik fijn in bed lig. Maar daar kruip ik doorgaans in, omdat ik moe ben. Na 2-3 bladzijden is mijn boek in gewicht verdubbeld, net als mijn oogleden. De mooie zinnen bereiken mijn hersenen niet meer. Het boek valt dicht. De volgende avond eerst weer herlezen, zodat ik weet waar ik ben gebleven. En zo lees ik iedere avond 3 bladzijden, waarvan 1 herhaling en 2 nieuwe.

De leesvaardigheid van kinderen is sterk afgenomen. De laatste jaren wordt deze conclusie jaarlijks getrokken en met het jaar is de toon zorgwekkender. Het ligt vooral aan de leraren wordt verteld, zij moeten beter onderwijzen. Als bijna verwaarloosd, laatste argument wordt nog gemompeld, dat ouders hierin ook een rol spelen.

Logisch. Wij moeten, rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Vooral doorgaan! Geen goed voorbeeld. En onze kinderen moeten vooral opschieten. Er is nauwelijks focus, tijd, energie om in alle rust voor een activiteit te gaan. Ze hebben geen tijd om daadwerkelijk iets te leren, zoals lezen. Of nog erger, ze zien het belang er niet meer van in. Beelden en geluiden vliegen zo hun hersenpannen in via mobieltjes en andere input, die wij ze met alle liefde hebben gegeven. Het is al voorgevormd. Geen eigen fantasie meer. Kunstenaars zullen uitsterven, hersenen kakken in. Moeite doen om iets te bereiken of te leren, verleren ze, weg concentratie, doorzettingsvermogen. De passiviteit heeft gewonnen. De basis voor goed leren lezen is weggeslagen!

Jaja, ik weet dat ik opgefokt overkom in het nieuwe jaar. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Verbeter het leesonderwijs, begin bij jezelf. Doe ik, ik ga lezen, in mijn hoekje. Even 1 bladzijde herhalen en dan ga ik door, mijn dochter zal snel volgen. Maar ik moet eerst de hond nog even uitlaten.

________________________________________________________

Columns

Maandblad MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ook meer columns? Klik dan op de bijbehorende link! https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *