Circulaire metamorfose van Heuvelstraat in Silvolde

Verduurzamen van woningen staat hoog op de agenda van de Achterhoek. De bewoners hebben daardoor geen of zeer lage energiekosten en het milieu profiteert doordat de CO2-uitstoot drastisch omlaag gaat.

Wooncorporatie Wonion nam samen met partners het voortouw voor een duurzaam en vernieuwend bouwproject. Resultaat: de Heuvelstraat in Silvolde krijgt in de toekomst een compleet andere aanblik. Er verrijzen hier nieuwe, circulair gebouwde huizen. De recht ingerichte straat en de sterk verouderde woningen passen niet meer in deze tijd, vond Wonion. De corporatie ging daarom met partners en andere organisaties in gesprek om samen een innovatief plan te maken voor de Heuvelstraat. In juni is gestart met de sloopwerkzaamheden, waarbij sloopmateriaal hergebruikt wordt.

Alle woningen energieneutraal

Wonion wil in 2030 alleen nog maar energieneutrale woningen hebben. Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion en lid van de thematafel Circulaire economie en Energietransitie van 8RHK ambassadeurs: “Dat is een behoorlijke opgave. We onderzoeken verschillende mogelijkheden, ook buiten de gebaande paden. Zo is ook het project aan de Heuvelstraat gestart. Regionale partners werken hierin samen en leren zo veel over circulair bouwen. Door kennis dichtbij huis te ontwikkelen plukt de regio daar ook vruchten van.”

Samen met gemeente Oude IJsselstreek en andere partners krijgt het plan voor de Heuvelstraat steeds meer vorm. De thematafel Wonen en Vastgoed van 8RHK ambassadeurs gaf in september een positief advies voor financiële ondersteuning vanuit de Regio Deal (een ondersteuningsprogramma van het Rijk).

Duurzaam, ook met waterbeheer

Ria Ankersmit, wethouder gemeente Oude IJsselstreek: “Bij dit project gaan we met verschillende nieuwe technieken aan de slag, zoals de gesloten waterkringloop en rioleringsloos ontwerpen en bouwen. Dit vraagt om allerlei innovaties, zowel in de woningen zelf als in de omgeving. Een flinke impuls voor de innovatieve economie van de Achterhoek.”
Bij de duurzame opwekking en opslag van warmte en klimaatadaptief en duurzaam waterbeheer voor de nieuwe woningen zetten Vitens, Waterschap Rijn en IJssel, Semilla, gemeente Oude IJsselstreek en Wonion grote stappen. Bij twee woningen wordt zelfs het hemelwater gezuiverd tot drinkwater. Of het is bestemd voor de tuin; het wordt dan ter plaatse geïnfiltreerd in de bodem. Van een aantal woningen wordt het douchewater zover gezuiverd dat het hergebruikt kan worden voor het spoelen van het toilet en voor de wasmachine. Bij vier woningblokken wordt het rioolwater gezuiverd en geïnfiltreerd.

Betrokken partners zijn: Architektengroep Gelderland, Bouwbedrijf Klanderman, Dusseldorp, gemeente Oude IJsselstreek, provincie Gelderland, KWS, Saxion, Semilla sanitation, Trias Advies, Vitens, Wassink installatie, Waterschap Rijn en IJssel, Qirion.

Lees meer informatie op www.wonion.nl

MIJN 8RHK – december 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Okt
Erop uit
MIJN Magazine

EROPUIT AGENDA OKTOBER

Er is zoveel te beleven in de Achterhoek! Theaters, schouwburgen, bioscopen, braderieën, weekmarkten en andere evenementen. MIJN Magazine zet iedere maand een aantal fraaie tips op een rij.Jouw voorstelling, evenement,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *