Mijn auto

Piet van Lith: ‘Dat diepe, grommendegeluid. Prachtig!’

De Achterhoek telt opvallend veel oldtimerliefhebbers. Ze rijden graag in hun ‘troetelkindjes’, maar het sleutelen eraan vinden ze vaak minstens zo leuk. Het gaat veelal om bijzondere auto’s met een interessant verhaal. Iedere maand staat op deze plek een ander voertuig in de schijnwerpers. Met deze keer de musclecar van Piet van Lith.

De appel valt niet ver van de boom. Piet van Lith (66) uit Winterswijk heeft zijn voorliefde voor Amerikaanse auto’s meegekregen van zijn vader. “Vanwege de Tweede Wereldoorlog wilde hij alleen in Amerikanen rijden. Als een erkenning en waardering voor onze bevrijder.” Toen zijn vader kwam te overlijden, kreeg Piet zijn Pontiac. De Dodge Viper was toen nog onbekend voor hem. Dat veranderde 20 jaar geleden toen hij samen met zijn zoon de DTM races op Zandvoort bezocht. “Daar zag ik ook Porsche, Corvette en Dodge. De Dodge Viper maakte een overweldigende indruk. “Zonder turbo’s, wat een brute kracht! Daarna was het mijn droom om de auto ooit te rijden.” Dat lukte vijf jaar geleden, al ging daar wel een hele zoektocht aan vooraf.

Racemodel van Piet

Je hebt bolides en snelheidsmonsters. Maar de Dodge Viper van de gepensioneerde dierenarts Piet van Lith is beslist van de buitencategorie. Het rode exemplaar uit 2005 is uitermate gestroomlijnd en heeft mede daardoor een fraaie uitstraling. Het voertuig, een cabrio, verkeert in nieuwstaat en presteert geweldig. De cijfers liegen niet. Met een 8.3 V10 motor en 506 pk kan de wagen gerust als racemodel worden betiteld. Zo’n twintig jaar geleden won het niet voor niets de strijd met Corvette. Een topsnelheid van 300 kilometer per uur spreekt boekdelen. “Dat heb ik zelf nooit gehaald. Bij 250 kilometer per uur vind ik het wel genoeg, haha. Met het dak dicht natuurlijk.”

Loterij

“Hij accelereert binnen vier seconden van 0 naar 100 kilometer”, vervolgt de trotse bezitter. “Niet de pure snelheid maar vooral de acceleratie geeft een kick.” Hij kocht hem in Duitsland. Daar zijn er in 2005 middels een beperkte oplage 188 van geleverd. Als kenteken heb ik G-188-DL. Waarschijnlijk bewust door de Rijksdienst zo gekozen. De G staat voor Germany. 188 voor het aantal exemplaren en DL voor Dodge Limited. Leuk hè!” In de garage laat hij de auto zien. Naast het stijlvolle design valt mijn oog op het embleem met de slangenkop, de enorme motorkap en de indrukwekkende wielen. De heerlijk zittende stoelen zijn ook het vermelden waard. Dan start hij glunderend de motor. “Dat diepe, grommende geluid. Prachtig!” Met net geen 20.000 kilometer op de teller, kan de Dodge nog heel lang mee. Dat is ook de bedoeling van de eigenaar. “Ik rijd er niet veel mee en ben er zuinig op. Ze zijn zeer zeldzaam. Het was een lot uit de loterij dat ik hem kon bemachtigen en mede daardoor wil ik hem beslist niet kwijt.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *