De Achterhoek bestaat niet

‘De Achterhoek bestaat niet’

Uit de oude doos: maart 2012

Hans Keuper (67) werd vooral bekend met zijn band Boh Foi Toch. ledere zaal en feesttent in de Achterhoek werd plat gespeeld met cajun en zydeco-achtige dialectmuziek. Ook solo is Keuper druk in de weer als zanger en humoristische verteller. En ook hier speelt dialect een belangrijke rol. De streek is hem dierbaar, maar de Achterhoek bestaat niet volgens de geboren Dinxperloër. “Ik geloof niet dat er in de Achterhoek mensen zijn die het Achterhoekerschap als iets beschouwen waar ze een paspoort van willen hebben.”

In je theaterprogramma Anders met anderen ontvang je een bijzondere gast waarmee je zing en spreekt. Dit doe je al negen seizoenen achter elkaar en telkens is het uitverkocht. Wat is de kracht?

“Het verhaal in combinatie met de muziek van mij en de gast maakt de voorstelling tot een bijzonder geheel. De gasten die ik uitnodig zijn allemaal in staat om een verhaal te vertellen vooraf weet je nooit welke verhalen er naar boven komen, Juist die improvisatie is de kracht.

Niet alleen je gasten zijn aan het woord, zelf vertel je ook verhalen waarbij je jouw muziek gebruikt. Waar vertel je over?

“Over van alles Veelal zijn het verhalen uit het verleden die ik doortrek naar deze tijd. Anderzijds kunnen het verhalen zijn over dingen die in de grote wereld gebeuren en die ik uitkristalliseer tot op Achterhoeks niveau, of juist omgekeerd. Kortom vertelsels van vroeger en nu waarin de kleine vrouw en man centraal staan. Eigenlijk is het heel laagdrempelig.”

Eerder waren o.a. Gé Reinders, Daniel Loheus, Joris Linssen en Mieke Stemerdink te gast in je voorstelling. Wie is het dit keer?

“Dat ga ik dus niet zeggen. De mensen in de zaal wil ik tot het laatste moment in spanning laten. Wat ik wel kan zeggen is dat het een groep is.”

Hoewel je als dialectschrijver en maatschappij kritische troubadour niet onverdienstelijk bezig bent, kent iedereen je van de band Boh Foi Toch Hoe gaat het daarmee?

“Dat loopt als een trein, echt onvoorstelbaar in 2010 hebben we onze laatste CD ‘Gewoon verdan’ uitgebracht. Daarmee merkten we dat er bij de kinderen van onze eerste fans weer een nieuwe golf van belangstelling ontstond. Het was grandioos om te zien dat er ineens veel meer jonge mensen naar onze optredens kwamen die werkelijk alles letterlijk konden meezingen.”

Jullie muziek lijkt dus niet aan generaties onder hevig. Zou je kunnen zeggen dat jullie muziek tijdloos is?

“Je probeert natuurlijk te analyseren wat het is. Er zijn denk ik twee belangrijke elementen: de toegankelijkheid is heel groot en de thema’s waar we over zingen zijn heel herkenbaar. We zijn zelf heel toegankelijk. We blijven gewoon tegen iedereen gedag zeggen en lopen voorafgaand aan een optreden het liefst via het publiek handenschuddend richting het podium. Bij ons heerst een fijne, niet-kunstmatige sfeer die we overbrengen op onze fans.”

Spelen jullie nog steeds als ouwe rockers in zalen en feesttenten of hebben jullie de optredens beperkt tot de koffieconcerten waarmee ooit begonnen

“Nee hoor. We spelen nog steeds veelvuldig in grote tenten, waarin op het hoogtepunt van de avond soms zesduizend mensen staan. Koffieconcerten geven we ook nog wel, maar aanzienlijk minder.”

Dus zijn jullie nog hartstikke hip? Jullie lijken de Achterhoekse ‘Doe Maar’ wel…

“Nou om eerlijk te zijn vind ik dat maar onzin. We zijn gewoon Boh Foi Toch en komen uit de Achterhoek Als je dan toch een vergelijk zou wil trekken. De enige band waar we een klein beetje op lijken is Rowwen Héze zij hebben een vergelijkbare achtergrond, aanpak en betrokkenheid met hun publiek.”

Jullie aller eerste CD werd begin jaren ’90 verkocht door de SRV-man. Het bleek een gouden greep, want het schijfje meer dan 50.000 keer over de toonbank Hoogtijdagen braken aan. Zijn jullie nog net zo populair als toen?

“Nee, toen waren we echt een hype. Iedereen MOEST Boh Foi Toch gezien hebben. Nu iedereen ons zo onderhand gezien heeft, is de storm enigszins gaan liggen. Maar zoals gezegd aan aandacht nog steeds geen gebrek. Het gaat hartstikke goed met ons.

Dikwijls zijn jullie afgeschilderd als de ideale schoonzoons. Lieve jongens die vrolijke muziek maken is het leventje van sex, drugs en rock ’n roll dan echt volledig aan jullie voorbij gegaan?

“Ja eigenlijk wel. Wij zijn geen echte rock ’n rollers. We trokken af en toe wel stoere gezichten Martin Jansen, toenmalig manager van Normaal, wist ons ooit mooi te karakteriseren. Hij zei: als je naar een concert van Normaal gaat dan vliegen je de bierflessen om de oren. Als je naar een concert van Boh Foi Toch gaat dan vliegen je de kunstgebitten om de oren. Destijds waren we ideale schoonzoons. Tegenwoordig zijn we de ideale opa’s”

Je bent een geboren en getogen Dinxperloër. Tegenwoordig woon je in het buitengebied van de gemeente Doetinchem. Al met al ben je toch een echte Achterhoeker. Wat maakt deze streek voor jou zo bijzonder?

“Ik ben geen Achterhoeker, maar iemand van een kleinschalige samenleving. Ik ben toevallig in de Achterhoek geboren. Onze kroonprinses zegt dat ‘de Nederlander’ niet bestaat ik kan je zeggen: ‘de Achterhoeker’ bestaat evenmin, dus ik kan het ook niet zijn. Ik geloof niet dat er in de Achterhoek mensen zijn die het Achterhoekerschap als iets beschouwen waar ze een paspoort van willen hebben. Wij zijn een kleinschalige cultuur met een aantal herkenbare elementen, maar verder weet ik niet wat een echte Achterhoeker zou moeten zijn.

Als men de 65 passeert, komen de vragen: hoe lang ga je nog door en welke ambities heb je nog?

“Haha! Nou, met Boh Foi Toch ga ik door zolang men het nog leuk vindt en zolang ik het nog trek natuurlijk. Ook met mijn soloprogramma ga ik graag door. En verder vind ik het heerlijk om samen met mijn vrouw Rita opa en oma te spelen. Er zijn al zes kleinkinderen, dus ik kan me zo druk maken als ik wil. Opa heeft zoveel verhalen in zijn kop die hij graag achterstevoren aan de kinderen vertelt, zoals bijvoorbeeld ‘de zeven wolfjes en de boze geit’. Als ik die verhalen toch eens iedere avond zou mogen voorlezen, dat zou het mooiste zijn wat er is”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Brouwersnös
Erop uit
Online

’t Brouwersnös HopFeest!

Uniek eerste hopfeest in Groenlo. Kom gezellig hop plukken bij Brouwerij Brouwersnös! Aanstaande zaterdag 14 september is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om getuige te zijn van de Brouwersnös hopoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *