Kastelen, landgoederen, molens, een bruisend centrum en volop natuurschoon. Vorden is een parel in de Achterhoek. Het levendige dorp geniet vooral bekendheid vanwege de Achtkastelen route. Veel van de kastelen hadden een verdedigingsfunctie, ze zijn later geschikt gemaakt voor bewoning. De fraaie bouwwerken zijn een bezoekje meer dan waard. Dat kan per fiets, de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland gaat langs de 8 Vordense kastelen die ieder hun eigen verhaal vertellen.
Kasteel de Kieftskamp
Kasteel de Kieftskamp heeft zijn naam te danken aan de vele kievieten die zich op het landgoed lieten zien. De eerste vermelding dateert van 1626, het kasteel was destijds eigendom van Johan Kosman, burgemeester van Vreden. Het bouwjaar van het huidige kasteel is 1776. De Kieftskamp is in handen van Geldersch Landschap & Kastelen en wordt momenteel bewoond door de familie Stoeckart. Het landgoed bedraagt 278 hectare.
Kasteel den Bramel
Kasteel den Bramel heeft een lange historie, de eerste vermelding gaat terug naar 1396. De huidige bebouwing is van omstreeks 1725. Het kasteel is in particuliere handen, de familie Thate heeft het in eigendom. Het landgoed telt veel bijzondere bomen en is opengesteld voor publiek. Het kasteel met omringende tuinen zijn privé. Over Den Bramel gaat de volgende legende.
Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort vindt haar oorsprong in 1324. Twee stoere torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort in de veertiende eeuw liet bouwen.
Het kasteel met het bijbehorende landgoed is in handen van Natuurmonumenten. Je kunt er logeren in de vijf vakantieappartementen. Daarnaast zijn er een vergaderruimte en een concertzaal. Een fraai onderdeel is de watermolen.
Kasteel de Wildenborch
Ook Kasteel de Wildenborch komt uit de veertiende eeuw, uit 1371 om precies te zijn. Het kasteel lag strategisch te midden van moerassen en was een ideale schuilplaats na gehouden rooftochten. De beroemde dichter A.C.W. Staring was één van de bewoners. Grote waterpartijen zorgen voor een bijzonder aanzicht. Het kasteel beschikt over een markante ronde toren en zijvleugels met koetshuis.
Het vooraanzicht van Kasteel de Wildenborch. Foto: Vorden.nl
Kasteel het Onstein
Kasteel het Onstein dateert van 1613. Een eeuw later werd het verbouwd tot zijn huidige vorm. Dat gebeurde door Jan Evert ten Broeck, burgemeester van Zutphen. In 1925 volgde een ingrijpende verbouwing, er kwam een ander dak op van leistenen met klokkentorentjes in plaats van pannen. Hierdoor kreeg het gebouw de uitstraling van een kasteel. Kasteel en landgoed zijn in bezit van Hans Melchers en niet toegankelijk voor bezoekers.
Een oude kaart van Het Onstein. Foto: Oud Vorden
Kasteel Vorden
Met een brede gracht en dikke muren mag Kasteel Vorden gerust imposant worden genoemd. Toch heeft het zeker ook een romantische uitstraling. Het kasteel wordt al bewoond sinds 1315. Het is al enkele jaren in particuliere handen en toegankelijk voor publiek. Het kasteel doet dienst als trouwlocatie en kan worden geboekt voor overnachtingen. Hier meer informatie.
Kasteel de Wiersse
Kasteel De Wiersse geniet nationale en internationale belangstelling vanwege de fraaie tuinen die regelmatig worden opengesteld. De tuinen beslaan een gebied van 16 hectare. De oudste vermelding van het kasteel gaat terug naar 1288. In de 17e eeuw werd de eerste formele tuin op het landgoed aangelegd. De Wiersse wordt bewoond door de familie Gatacre.
Meer weten? Klik hier.
Kasteel ’t Medler
Huis of Kasteel ’t Medler met het bijbehorende landgoed is privébezit van de familie van Dorth tot Medler en niet toegankelijk voor publiek. De eerste vermelding gaat terug naar 1483, Jacob en Dirck van Hackfort waren destijds de eigenaar. Het huidige huis werd gebouwd in 1800. Bijzonder is de schuilkerk en bij de toegangspoorten staan twee hondenhokken van steen met daarop een leeuw. Het landgoed wordt geëxploiteerd met de opbrengsten uit pacht en huur.
___________________________________________________________________
Erop uit
Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link.
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/